Ezért figyelj oda arra, hányszor zuhanyozol egy héten

A nap végén már rohansz is a fürdőszobába, hogy csobbanj egyet? Ne siess annyira, mert nem biztos, hogy szükséged van rá…

Ezért figyelj oda arra, hányszor zuhanyozol egy héten

Teljesen egyértelmű dolognak tartod, hányszor mosol hajat egy héten, milyen gyakran mosod ki a ruháidat, vagy a melltartóidat? Ezek a dolgok automatikusan beépültek a mindennapjaidba, pedig egyáltalán nem biztos, hogy sűrűn fel kellene őket írnod a teendő listádra. Sőt, képzeld, sokan kutatják is a mágikus számokat ezekben a kérdésekben.

Vajon mi a helyzet a zuhanyzással?

A bőrgyógyászok általában nem értenek egyet abban, hogy milyen gyakran kellene beiktatnod a hetedbe a tusolást. A legfőbb ok, amiért beállunk a vízsugár alá, természetesen az, hogy lemossuk magunkról az izzadt és elhalt bőrsejteket, a szennyeződéseket és megakadályozzuk a testszag kialakulását. Tehát az, hogy hányszor is kellene zuhanyozni, vagy fürdeni igazából személyenként változik.

Viszont az általánosságban elmondható, hogy nincs szükség rá mindennap a legtöbb ember esetében. Az az elmélet, hogy káros személyes higiéniára, ha nem csobbansz 24 óránként inkább csak egy társadalmi norma és biológiai kényszer. Sőt, a tudósok szerint sokan kimondottan túlzásba is viszik a dolgot. A legtöbb embernek bőven elég 2-3 naponta zuhanyozni, szóval csak heti pár alkalommal.

via GIPHY

Természetesen ezt nagyon sok minden befolyásolja, például az, hogy mennyire vagy hajlamos az izzadásra, milyen aktívak a napjaid, és a környezeted sem utolsó szempont. (Szóval, ha mindennap kondizol, akkor biztosan gyakrabban vágysz egy frissítő fürdőre…) És persze még itt vannak az évszakok is! Egészen máshogy alakul az ideális alkalmak száma a nyári hőségben, mint télen. Ha ezeket figyelembe veszed, teljesen oké, ha gyakran tusolsz, amíg jól csinálod, ráadásul nem ártasz vele a bőrödnek és az egészségednek se!

Így zuhanyozz profin!

A hosszú fürdőzések szárazságot és irritációt okozhatnak (főleg, ha érzékeny bőrű vagy), ezért maradj 10 percen belül és utána semmiképp se felejtkezz el a megfelelően tápláló hidratálásról! Ha a gyakoriságot és hosszt már belőtted, máris sokat tettél magadért – de ne felejtkezz arról sem, hogy az extrémen forró víz és a kemény szappanok sem a barátaid! Ugye nem is olyan bonyolult a képlet?

via GIPHY

Még több

Body