A futás tényleg elűzi a stresszt?

Itt van a tudományos magyarázat rá!

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

A futás tényleg elűzi a stresszt?

Ha gyakran jársz futni, bizonyára észrevetted már, milyen megnyugtató hatással van rád. Ilyenkor valamiért megszűnik a világ létezni, nem nyomasztanak úgy a mindennapi problémáid és sokkal szabadabbnak érzed magad. Persze, mondják, hogy a sport csökkenti a stresszt, de hogy is van ez? Mi a tudományos magyarázat emögött? Nos, éppen ezeket a kérdéseket tette fel egy amerikai magazin újságírója nemrég egy neves sportpszichológusnak, Dr. Douglas Noordsynak.

„Az emberek nagyon sokféleképpen stimulálják az agyukat, amikor valamilyen edzést végeznek” – kezdte a szakember, majd azzal folytatta, hogy a mozgás serkenti az agyi vérkeringést és ilyenkor több glükózt használ fel a szervezetünk, ami segít a neuronoknak kapcsolatot teremteni, ez pedig jó hatással van a memóriára.

Ennek az egésznek egyébként az evolúcióhoz lehet köze! A korai embereknek nagyon sokat kellett futniuk, hogy elejtsék a vadat. Ehhez persze nem ártott a jó térérzékelés, a remek emlékezőtehetség és a szociális készségek. A természet pedig úgy alakította, hogy a kardió mozgás ezeket a képességeket támogassa.

A doki még azt is hozzátette, izgalmas az egész folyamat, hiszen az agy egy része lekapcsol, miközben egy másik még erősebbé válik. Ha legközelebb futni mész, készíts be a telódra egy nem túl könnyű matekfeladatot és próbáld megoldani mozgás közben. Ne lepődj meg, de ez akkor nem fog sikerülni! Nem azért, mert nem vagy okos, hanem, mert ilyenkor másképp működik az eszed. Emiatt érzed úgy, hogy egy jó futóedzés után a stressz tovaszáll.

Na, veszed már a futócipőd?

Címkék: evolúció futás sport stressz tudomány

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Body

Eddig rossz időben mostál fogat, és nem is tudtál róla

Eddig rossz időben mostál fogat, és nem is tudtál róla

Most akkor fogmosás előtt vagy után kell fogat mosni?

Borzalmasan alszol? Ezek az apróságok okozhatják

Ha ezeket a mini-stresszforrásokat kiiktatod az életedből, máris könnyebbek lesznek az éjszakáid.

Nem látod az edzés eredményét? Valószínűleg ez a hiba okozza

Minden nap kitartóan edzel akár több órán át és mégsem látod az eredményét? Akkor lehet, hogy túl sokat edzettél. Hogy ez hogy lehetséges? Olvass tovább!

Ha a hüvelyed beszélni tudna, ezt a 3 dolgot biztosan elmondaná edzés után

Most, hogy búcsút mondtál a nyárnak és ezzel együtt a csaló napok tömkelegének és a hizlaló strandkajáknak, ideje rápörögnöd az edzésre, hogy hatékonyan és energikusan teljenek a home office-ban töltött napjaid. Hogy megúszd intim fertőzések nélkül, jó, ha bevezetsz néhány fontos szabályt.

Ne köss kompromisszumot, ha bugyiról van szó!

Fogadjunk, te is jártál már úgy, hogy egy-egy csipkés fehérnemű elcsábított, de aztán a bugyis fiók mélyén végezte, mert ugyan csinos volt, viszont minden kényelmet mellőzött. Ezentúl nem kell kompromisszumot kötnöd a szexis darabok és a praktikum között.

Figyelj a tested jelzéseire: így kezeld jól az intim problémákat (x)

A tested tudatja veled, ha baj van, ezért nem árt, ha a számodra küldött „jelzéseit” jól is értelmezed. Intim problémák esetén a megváltozott hüvelyfolyás jellege alapján tudod megkülönböztetni, hogy bakteriális fertőzéssel vagy hüvelygombával állsz-e szemben. A kétféle betegség általában eltérő kezelést kíván.

Vallomás életem legjobb, legszörnyűbb és végül legmesésebb csapatépítőjéről

Halihó, Cosmo-lány! Most megosztom veled a saját történetemet, ami elképesztően szuperül indult, aztán végtelenül ciki lett, de mégis, ez volt a legjobb csapatépítő, amin valaha részt vettem!