2019.04.19.@ 05.04

A futás tényleg elűzi a stresszt?

Itt van a tudományos magyarázat rá!

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

A futás tényleg elűzi a stresszt?

Ha gyakran jársz futni, bizonyára észrevetted már, milyen megnyugtató hatással van rád. Ilyenkor valamiért megszűnik a világ létezni, nem nyomasztanak úgy a mindennapi problémáid és sokkal szabadabbnak érzed magad. Persze, mondják, hogy a sport csökkenti a stresszt, de hogy is van ez? Mi a tudományos magyarázat emögött? Nos, éppen ezeket a kérdéseket tette fel egy amerikai magazin újságírója nemrég egy neves sportpszichológusnak, Dr. Douglas Noordsynak.

„Az emberek nagyon sokféleképpen stimulálják az agyukat, amikor valamilyen edzést végeznek” – kezdte a szakember, majd azzal folytatta, hogy a mozgás serkenti az agyi vérkeringést és ilyenkor több glükózt használ fel a szervezetünk, ami segít a neuronoknak kapcsolatot teremteni, ez pedig jó hatással van a memóriára.

Ennek az egésznek egyébként az evolúcióhoz lehet köze! A korai embereknek nagyon sokat kellett futniuk, hogy elejtsék a vadat. Ehhez persze nem ártott a jó térérzékelés, a remek emlékezőtehetség és a szociális készségek. A természet pedig úgy alakította, hogy a kardió mozgás ezeket a képességeket támogassa.

A doki még azt is hozzátette, izgalmas az egész folyamat, hiszen az agy egy része lekapcsol, miközben egy másik még erősebbé válik. Ha legközelebb futni mész, készíts be a telódra egy nem túl könnyű matekfeladatot és próbáld megoldani mozgás közben. Ne lepődj meg, de ez akkor nem fog sikerülni! Nem azért, mert nem vagy okos, hanem, mert ilyenkor másképp működik az eszed. Emiatt érzed úgy, hogy egy jó futóedzés után a stressz tovaszáll.

Na, veszed már a futócipőd?

Címkék: evolúció futás sport stressz tudomány

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Body

Veszélyes öregedésgátló módszer terjed

Veszélyes öregedésgátló módszer terjed

Gondolkoztál már azon, hogy pár celeb miért néz ki sokkal fiatalabbnak a koránál? A válasz egy illegális módszerben rejlik...

3 hétig csak vizet ivott, így néz ki

Képzeld, semmi mást nem fogyasztott ezen kívül. De vajon érdemes követni a példáját?

Töltsd ki a Cosmo nagy napozás-kérdőívét és nyerj!

Nagyon kíváncsiak vagyunk rá, hogyan készülsz a strandszezonra fényvédelem-fronton. Töltsd ki a Cosmo kérdőívét, és nyerj 1 éves előfizetést a kedvenc magazinodra!