Mihalik Enikő ismét lefutotta a New York-i maratont

A szupermodell a Cosmo.hu-nak elárulta, hogyan készült fel a maratonra, és azt is, hogy milyen dalok pörögtek a playlistjén futás közben!

Hogyan készültél fel a maratonra?

Sajnos elcsúsztam a felkészüléssel, mert szeptemberben es októberben rengeteget dolgoztam – így szinte csak a hétvégéken volt időm futni. Éppen ezért szép teljesítmény számomra, hogy le tudtam futni a maratont, de ha úgy készülhettem volna, mint például a barátom, biztosan végigszáguldottam volna! Kicsit neheztelek is magamra emiatt…

Változtattál a megszokott étrendeden a felkészülés alatt?

Teljesen feladtam azt a szigorú étrendet, amit előtte betartottam – és a maraton óta újra követek. Annyi (egészséges) szénhidrátot ettem, amennyi csak belefért. A szénhidrátdús ételekből mennyiségileg sokkal kevesebbet fogyasztottam, de mégis jóval több energiám volt. Kávét szinte nem is kellett innom ebben az időszakban! A diétám krumpliból, rizsből és teljes kiőrlésű tésztákból állt – húsfeleket alig ettem, a proteint tojással pótoltam.

Milyen dalok szerepelnek a playlisteden, amikor futsz? Milyen számok pörgetnek fel ilyenkor a legjobban?

Olyan dalokat vegyítettem mai, modern számokkal, amelyek egy-egy kedves régi pillanatomra emlékeztetnek. Tele volt a playlistem bulizós zenékkel gimis koromból, a kedvenc filmjeim betétdalaival, a rádiók top slágeréivel és igazi klasszikusokkal. Egy nagyon jó hangulatú kavalkád volt, hogy egy pillanatig se unatkozzak.

Mihalik Enikő

Hogyan motiválod önmagad?

A saját vetélytársam voltam! Ha nem csinálom végig, magammal tolok ki, és magamra leszek mérges – ez volt a mottóm az edzés alatt. A verseny közben pedig ennél nagyobb volt a tét, hiszen a charity szervezetre gondoltam, akiknek pénzt gyűjtöttem. Úgy éreztem, ha feladom, cserbenhagyom a rászoruló gyerekeket. Megfogadtam, hogy ha kell, bekúszok a célba!

Mit tanácsolsz azoknak a Cosmo-lányoknak, akik az első maratonjukra szeretnének felkészülni?

Nem tudom hangsúlyozni, mennyire fontos a pihenés az edzések között! Egy jó sportoló többet foglalkozik a pihenéssel és felépüléssel, mint magával a felkészüléssel! Ezt a saját példámmal is tudom bizonyítani.

Ez volt a második maratonod. Sikerült megdöntened a 2017-es eredményedet?

Sajnos nem. Egészen a 20. mérföldig úgy nézett ki, hogy több mint 30 perccel le tudom majd körözni a 2017-es eredményemet, de történt valami, ami miatt az utolsó 10 km-t sétálva tudtam csak teljesíteni. A jobb térdembe éles fajdalom nyilallt bele, amitől a testem automatikusan befékezett, es leállt. Ezután többször is próbáltam újra elkezdeni a futást, de pár lépés után muszáj voltam sétára váltani. Szerencsés vagyok, hogy a gyaloglás ment, es volt bennem annyi, hogy teljesíteni tudjam a távot. Ha többet tudtam volna készülni… De sebaj, majd jövőre!

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Proudly showing off my second NYC Marathon medal 🏅 4:35:34 💪🏼🏃🏼‍♀️

𝐄𝐍𝐈𝐊𝐎 𝐌𝐈𝐇𝐀𝐋𝐈𝐊 (@eniko) által megosztott bejegyzés, Nov 5., 2019, időpont: 7:15 (PST időzóna szerint)

Miért döntöttél úgy, hogy 2019-ben is belevágsz a maratonba?

A 2017-es élményem után egyértelmű volt, hogy nem utolsó alkalommal futom le ezt a távot. A futás nagyon addiktív tud lenni – főleg az az érzés, amikor az ember átlépi a finisht. Leírhatatlan az az eufória! Fizikai es érzelmi hatások kavarognak az emberben: negatív a pozitívval, fájdalom, sírás, elégedettség, büszkeség. Ez egy olyan pillanat volt, amikor én talán életben először úgy éreztem, a belefektetett munka kifizetődött. Ez egy olyan eredmény, amit soha senki nem fog tudni tőlem elvenni. Ez az, ami miatt soha nem hagynám abba a maratonfutást, ha lehet.

Idén a Yamba Malawi csapatát támogatva futottad le a New York City Marathont. Miért őket választottad?

A Yamba a Malawiban élő hátrányos helyzetű gyermekeket támogatja. Nem egy hatalmas szervezetről van szó, mégis nagyon fontos a munka, amit végeznek. Nemcsak abban segítik a gyermekeket, hogy megfelelő oktatásban részesüljenek, de megpróbáljak biztosítani számukra, hogy egészségesen étkezhessenek, és megfelelő egészségügyi ellátást kapjanak. Próbáljak átfogóan feljavítani az életszínvonalat számukra. Mindig is úgy gondoltom, hogy a gyermekek a jövőt jelentik – az ő jövőjük, a világ jövője az a mienk is. Ezért ha tudunk, segítenünk kell.

Mi vár rád még idén?

Egy hét múlva kezdődik Magyarországon a Konyhafőnök vetítése, amit nagyon várok már! Minden mást ott folytatok ahol abbahagytam, de azért egy-két meglepetésem is lesz majd!

Még több

Body