2019.12.01.@ 09.12

Kipróbáltuk Lady Gaga és Madonna kedvenc edzését!

Hogy mi köze Lady Gagának, Madonnának és Gwyneth Paltrownak egy magyar edzésmódszerhez? Az, hogy egy különleges, magyar fejlesztésű sportnak, a Gyrotonicnak is köszönhetik feszes, formás alakjukat!

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Kipróbáltuk Lady Gaga és Madonna kedvenc edzését!

Erre mi is egyből felkaptuk a fejünket a szerkesztőségben, és elmentem egy edzésre. Egyelőre Magyarországon csak egyetlen helyen lehet kipróbálni. Annak ellenére ugyanis, hogy Juliu Horvath magyar származású táncművész alkotta meg a Gyrotonicot (ejtsd: dzsájrotonik), fejlesztette ki a gépeket és a mozdulatsorokat 20 évvel ezelőtt, itthon még kevesen hallottak róla. Egyedül Majorosi-Kiss Viktória képzett tréner itthon. Amerikában és Németországban viszont évek óta nagyon népszerű. Színészek, énekesek és sportolók – például Shaquille O’Neale, NBA bajnok kosárlabdázó és Tiger Woods, minden idők legsikeresebb golfozója – is esküsznek a módszerre.

Nem csak az izmaidat fejleszti

Mióta az eszemet tudom, mindig rendszeresen sportoltam: az aerobictól a jógán át a személyi edzésig, szóval kíváncsi voltam, mi pluszt adhat ez a módszer, amiért ennyi sztár is rákattant. A kellemes budai szalonba belépve 5 különböző gép fogadott. A fából megmunkált tekintélyes méretű eszközök első ránézésre edzőtermi gépek, TRX szalagok és orvosi kezlőszékek és ágyak mixe, de ahogy Majorosi-Kiss Viktória meséli, egyenként kb. 200 féle gyakorlat variálható rajtuk attól függően, hogy az edződ mit tart jónak. Merthogy a feladatsorok abszolút személyre szabottak. Van, aki nyújtani szeretne, hajlékonyabb, karcsúbb és kecsesebb lenni. Sokan a műtétek utáni rehabilitáció miatt járnak ide, amikor sokféle mozgásról le vannak tiltv. Másokat az fog meg, hogy a módszer ötvözi a holisztikus szemléletet és a sportot. “A gyrotonic egyben foglalkozik a testtel. A mozdulatokat körkörösen, megszakítás nélkül végzed állandó ellenállás mellett. Használ elemeket a tornából, az úszásból, a jógából és a Tai Chiból is. Közben figyelned kell a ritmusra, hogy ne kapkodj és ne lendületből dolgozz, illetve a megfelelő légzésre, hogy minden szinkronban történjen. Így nem csak az izmaidat fejleszted, de a belső szerveidre is jótékony hatással vagy” – magyarázza az edzőm.

Táncolok a levegőben

Egy viszonylag egyszerű gyakorlattal kezdünk, de így is nagyon sokfelé kell figyelnem. Felfekszem padra, a talpaimat beakasztom a fentről lelógó kapaszkodókba és gyertyaállásból indulva biciklizem a levegőben, miközen a súlyok ellenállását küzdöm le. Közben figyelek a légzésre, amit Viki folyamatosan mutat. Nem szól a zene a háttérben, csak ő és én vagyunk, tehát semmi nem vonja el a figyelmemet, mégis az összes idegszálammal koncentrálok, hogy minden egyszerre mozogjon jó ritmusban. Azt mondja, az első 4-5 alkalom ilyen, utána már megszokod a mozdulatokat. Amikor egy edzőteremben beülsz egy gépre, akkor arra az izomcsoportra koncentrálsz, amit éppen dolgoztatsz, ugye? A gyrotonicnál viszont egyszerre dolgozik minden és ami nagyon érdekes élmény, hogy nem egy vonalon mozgok, hanem szinte táncolok a levegőben. Csak 1-2 percig csináljuk, mégis érzem a combomban, hogy “csináltunk valamit”.

Comberősítés+++

Megvan a lábgép az edzőteremből, amivel a combjaidat dolgoztatod? Az egyik eszközön itt is kipróbáltam az ahhoz hasonló láberősítő gyakorlatot, csakhogy itt a karjaim sem tétlenkednek közben! Megfogom a TRX-hez hasonló szalagot, és minden egyes lábemelésnél törzscsavarást végzek behajlított karral, miközben a súlyok ellenállásával küzdök lenn és fenn. És persze figyelek a légzésre, hogy energetikailag is töltődjek… A gyakorlat végére minden porcikám zsizseg.

Erő, nőiesség és lágyság

Egy másik gépnél két párhuzamos korlát fogad egy nagy tükör előtt, mintha csak balettozni kezdenénk. Csakhogy a gép alja két párhuzamos sín, amin az evezőpadhoz hasonló csúszkák vannak. Le kell támasztanom a térdem és a kezemeit egyesével a csúszkákra és a sínen távolítom és közelítem őket egyszerre, miközben a törzsem egyenesen tartom. Egyszerűnek tűnik? Próbáld csak ki! Minden izmod feszül, és ha egy picit is ernyed a tartásod, kicsúszik a lábad vagy a karod. Miközben pihegek, Viki mutatja, mennyi mindent lehet még ezeken a gépeken csinálni.

A másfél órás óra végén jólesően elfáradtam. És hogy mit éreztem még azon kívül, mint egy kiadós edzés után (vagyis erőt és bombaformát)? Önbizalmat, nőiességet és lágyságot. Mintha egyszerre lennék egy koreográfiát megtanult táncos, egy kőkemény edzést lenyomó, testtudatos sportoló – naná, hogy ez Madonnának és Gagának is bejött!

Ha te is kedvet kaptál, katt ide a részletekért: gyrotoniccentralbudapest.hu

Címkék: edzés fogyás gyrotonic lady gaga madonna Majorosi-Kiss Viktória sport

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Body

Egészséges haj egy szempillantás alatt? Ezzel az többfunkciós növényi balzsammal lehetséges! (x)

Egészséges haj egy szempillantás alatt? Ezzel az többfunkciós növényi balzsammal lehetséges! (x)

Mindannyian szeretjük a nyarat. Napozás, fürdőzés, vagy csak maga a jó idő... Viszont az UV sugarak, a sós víz, a meleg és a medencék vegyszerei igencsak károsítják hajunkat. De a megfelelő eszközökkel könnyedén óvhatod hajad a káros külső hatásoktól, hogy az visszatérhessen eredeti szépségéhez. Próbáld ki az új Univerzális növényi balzsamot az Yves Rocher-tól!

Ezért érzed magad másnaposnak alkohol nélkül is

Kevés ennél gonoszabb dolog létezik.