7 ok, amiért még ma meg kell nézned az Élősködőket

Ezekért kihagyhatatlan az Oscar-győztes koreai film!

7 ok, amiért még ma meg kell nézned az Élősködőket

A dél-koreai Bong Joon-ho filmje a vasárnapi Oscar-gálán filmtörténelmet írt: a díjátadó történetében először nyerte a legjobb filmért járó szobrot nem amerikai film, miközben a legjobb nemzetközi film díját is megnyerte. Emellett az Élősködők kapta a legjobb eredeti forgatókönyv és a rendezés Oscarját is, amivel Bong Jon-hoo behúzta azt, amit eddig csak Walt Disney tudott: négy kategóriában is győzött egyetlen este alatt. Ez a hatalmas teljesítmény felkeltette az érdeklődésed, és kíváncsi vagy, mit is tudhat ez a film? Akkor olvass tovább, mert most összeszedtünk néhány érvet, amiért muszáj csekkolnod az Élősködőket!

via GIPHY

1. Nagyon durván bemutatja a társadalmi különbségeket: hihetetlen kontraszt van a szegény, pincelakásban tengődő Kimék, és a gazdag, fancy designer házban élő Park család között. Ki-woo Parkéknál kezd el dolgozni magántanárként, ám ahhoz, hogy megkaphassa az állást, hamisítania kell igazolást arról, hogy egyetemista. Miután sikeresen bekerül a gazdag házba, a Kim család többi tagja is szépen lassan beszivárog különböző pozíciókba. Ahogy a két társadalmi osztályból származó család élete egyre jobban összemosódik, úgy rajzolódnak ki egyre élesebben a brutális ellentétek.

via GIPHY

2. Mivel az alkotás dél-korai, bepillantást nyerhetsz egy másik kultúrába, viszont ezzel együtt az üzenete mégis abszolút univerzális. Kimék nem Korea-specifikus gondokkal küzdenek, hanem olyan problémákkal, amiket (kicsinyítve) mi is simán ismerünk: wifit vadásznak, be kell érniük az olcsóbb sörrel, becsődölnek a vállalkozásaik, melóhelyeik. Hallottunk már ilyenekről a világtörténelemben, nem?

via GIPHY

3. Furcsa, de attól még, hogy elsősorban az Élősködők főszereplői a Kim család, és felismerheted a gondjaikat, mégsem tudsz velük 100%-osan azonosulni. Ahogyan a gazdag Parkék sem válnak a film egyértelmű ellenségeivé. Ez pedig az író-rendező, Bong Joon-ho zsenialitását dicséri: úgy mutatja be a két oldalt, hogy végig pártatlan marad, és a nézőnél is képes elérni ugyanezt. Viszont mégsem érzed magad végig külső szemlélőnek, mivel pillanatok alatt beszippant a film világa. Nem mindennapi élmény, igaz?

via GIPHY

4. Tele van olyan csavarokkal, amiket nagyon nem látsz előre! Amikor biztos vagy benne, milyen irányba folytatódik a sztori, akkor történik valami totál váratlan. És mire felocsúdnál belőle, érkezik is a következő meglepetés. Mivel sosem tudod, mire számíts, folyamatosan találgatsz, amitől még izgalmasabbá válik az amúgy is érdekes film.

via GIPHY

5. Az Élősködők egy tragikomédia. De ne számíts könnyezve nevetésre, vagy mosolyogva sírásra – ez nem a Házassági történet. Inkább olyan poénokra gondolj, ami annyira szatirikusan igaz, hogy szinte fáj. Éppen ezért sosem tudsz szívből nevetni, ami nem is baj, mert a torkodat szorító feszültségtől úgyis nehezebben menne a kacarászás.

via GIPHY

6. Gyönyörű beállításokban vették fel a filmet. Szóval már csak az esztétikai értéke miatt is kihagyhatatlan az Élősködők! Figyelj, mutatunk egy példát:

via GIPHY

7. Ha végignézed a filmet, meg fogod érteni, miért van tele a net azzal, hogy: „Jessica, only child, Illinois, Chicago.” És te is ugyanúgy imádni fogod a dolgot, mint a többi Élősködők-stan!

via GIPHY

Szerencsére még játsszák a mozik (az Oscar-díjeső után pedig még tutira műsoron tartják egy jó darabig), szóval még nem késő csekkolnod, és felülnöd a hype-vonatra!

Még több

Body