5 ok, amiért látnod kell a Kisasszonyokat

Mondjuk, miért kell azonnal jegyet venned rá!

5 ok, amiért látnod kell a Kisasszonyokat

Louisa May Alcott híres regénye, a Kisasszonyok az amerikai irodalom egyik klasszikusának számít. Rengetegen feldolgozták, és ha emlékszel, még Joey is olvasta a Jóbarátokban, és miután a Ragyogást elspoilerezte Rachelnek, a lány is lelőtte neki a sztori legnagyobb fordulatait. Szóval ha megvan ez az epizód, akkor is tudod, mi történik a Kisasszonyokban, ha nem olvastad a könyvet. De hidd el, ezzel együtt is kihagyhatatlan a regény legújabb adaptációja Greta Gerwigtől. Soroljuk is, hogy miért!

1. A történet egy szűk kis csoportra, a March családra és a barátaikra fókuszál. Ezen belül is a főszereplő a négy nővér, Jo, Amy, Meg és Beth, illetve Jo legjobb barátja Laurie. A Kisasszonyok idei feldolgozásában pedig minden egyes karaktert a legszuperebb színészek alakítják! Figyelj, soroljuk a szereplőgárdát: Saoirse Ronan (Jo), Emma Watson (Meg), Florence Pugh (Amy), Eliza Scanlen (Beth), Timothée Chalamet (Laurie), Laure Dern (a March-lányok anyukája), Meryl Streep (March néni). Létezik ennél a castnál nagyobb menőség?!

via GIPHY

2. A négy lány dinamikája elképesztően jó, és mindegyik March-csajnak megvan a maga saját, kis minisztorija. Mind a négyen szuperül kidolgozott, összetett személyiségek, vágyakkal, félelmekkel, hibákkal. Ez persze azért is lehetséges, mert Louisa May Alcott a saját tesóiról mintázta őket, de a színésznők sokrétű alakítása is sokat hozzátesz ehhez. És a filmet nézve az jut eszedbe: te is szívesen lennél legalábbis a barátnőjük!

via GIPHY

3. A csajok után Timothée Chalamet mellett sem mehetünk el szó nélkül: a színészsrác újra és újra bebizonyítja, hogy bizony tényleg ő generációjának Leonardo DiCapriója. Azon kívül, hogy már csak ránézni is jó, az alakításai is kiemelkedőek. Ha ő nem lenne a Kisasszonyokban, nem éreznénk át ennyire a Jo-Laurie-Amy szerelmi háromszöget.

via GIPHY

4. Greta Gerwig olyan mesterien porolta leKisasszonyokat, hogy akkor is muszáj csekkolnod, ha ismered a történet korábbi verzióit. Mivel kissé összekuszálta a cselekmény idővonalát (vagyis nem egyenesen folyik a sztori, hanem ugrálunk az időben), és a végén csavart is egyet a dolgon, igazán frissnek hat az egész. És bár megérdemelten nyerhetett volna a legjobb adaptált forgatókönyvért Oscart, továbbra sem értjük, miért nem jelölték rendezői díjra is.

via GIPHY

5. A film egész hangulata zseniális, amihez nyilván nagyban hozzájárultak a kosztümök, meg a zene is. Így nem meglepő, hogy ezekben a kategóriákban is esélye volt a Kisasszonyoknak az aranyszoborra. A jelmeztervező, Jacqueline Durran (aki amúgy külön színkódokkal látta el a March-lányokat) szerencsére meg is nyerte a munkájáért járó Oscar-díjat.

via GIPHY

Szóval, mikor mész moziba Kisasszonyokat nézni?

Még több

Body