A koffeinmentes kávé valójában egészségtelen?

Jöjjenek a pro és kontra érvek koffeinmentes kávé-ügyben.

A koffeinmentes kávé valójában egészségtelen?

Ha legalább olyan kávéfüggő vagy, mint a Szívek szállodájában a Gilmore-lányok, akkor biztosan eszedbe jutott már, hogy vajon miért issza bárki is a kedvenced koffeinmentes változatát. Hiszen akkor elmarad a napindító turbóital hatása, nem? Bár tény, hogy bizonyos esetekben (például terhesség, koffein-érzékenység, esetleg szorongás esetén) nyilván jobb erről lemondani, míg a kávé íze azért megmarad. De vajon melyik változat az egészségesebb valójában?

Kezdjük az alapokkal: a koffeinmentes és a normál lattéd is ugyanolyan kávébabból készülnek, csak előbbi esetében valamilyen szinten kivonták a koffeint. Viszont sajnos soha nem ihatsz teljesen menteset, mivel valamennyi mindig marad a kávéban, ez pedig általában 3-4 mg koffeint jelent poharanként.

Csakhogy a módszer, amivel előállítják a koffeinmentes kávét, eléggé para. Háromféleképpen szoktak eljárni, ha ki akarják vonni a koffeint. Az egyik a svéd vizes folyamat, amiben szenet használnak a cél érdekében. A másik esetben folyékony szén-dioxidot adnak hozzá a kávéhoz, ami felszívja a koffeint, majd eltávolítják. A harmadik, nem túl szimpi módhoz pedig kémiai anyagok kellenek:

  • vagy klórmetánnal dolgoznak, ami a festéklemosóban is van
  • vagy etil-acetáttal, amit a ragasztóban vagy a körömlakklemosóban találhatsz meg.

A két, amúgy magában mérgező vegyület az amerikai Food and Drug Administration szerint az eltávolítás után nem marad rajta a babokon. De azért mégsem hangzik túl jól, nem igaz?

Viszont szerencsére, ha az első két technikával van koffeinmentesítve a kávéd, akkor mindkét verzió ugyanolyan jó hatással van a szervezetedre. Tudtad például, hogy az eszpresszódban olyan antioxidánsok találhatók, amik csökkenthetik a 2-es típusú cukorbetegség, a Parkinson- és Alzheimer-kór, illetve különböző ráktípusok kialakulását? Szóval ne hagyj fel a kávézással, csak ha skippelnéd a koffeint, akkor válassz organikus eredetű babot, amiben tutira nincsenek kémiai anyagok!

NINA EXTRA ROUGE illat Nina Riccitől (x)

2006-ban a Nina Ricci tündérmesébe illő illattal lepte meg a világot. A Nina névre keresztelt meghökkentő illat különleges ismertetőjele a karamellás alma akkord volt, amelyet almát formázó varázslatos illatüveg rejtett, páratlanul egyedi dizájnnal. Az illatok történetében megszületett az első citrusos-virágos kompozíció ínycsiklandóan finom ínyenc jegyekkel.

Még több

Body