Most akkor meg lehet szabadulni a striáktól vagy sem?

Nem kell még ezen is dilemmáznod!

Most akkor meg lehet szabadulni a striáktól vagy sem?

Remélhetőleg nem fogunk meglepni, ha azt mondjuk: a striák elképesztően gyakoriak (nem csak a csajoknál, a pasiknál is!), így nagyon nem kell szégyenkezned miatta. Persze totál megértjük, ha úgy vagy vele, hogy inkább eltüntetnéd a csíkokat. De ha már itt tartunk: egyáltalán ezt el lehet érni?

Mivel ez a kérdés, már nagyon rég lebeg megválaszolatlanul a levegőben, az amerikai Cosmo úgy döntött, utánajár a dolognak. Így megkértek egy bőrgyógyászt, Dr. Arash Akhavant, hogy öntsön végre tiszta vizet a pohárba. Spoiler: sajnos teljesen nem lehet megszabadulni a striáktól, viszont csökkentheted az erősségüket.

De kezdjük az elején: mégis mitől alakulnak ki? Nem véletlenül hívják növekedési csíkoknak: a gyors növekedés (mint amikor tiniként hirtelen megnyúlsz, a terhesség, hízás vagy az izomnövelés) megnyújtja a bőrt. Emiatt a kollagéncsomók eltávolodnak egymástól, így amikor a bőröd visszaáll a normál állapotába (vagyis nem nő tovább), akkor „csíkosnak, ráncosnak tűnhet, mivel nem ugyanolyan kollagénréteg támogatja, mint korábban”– fejtette ki a szakember.

És mivel gyakorlatilag szakadás történik a bőröd alatt, ezért „szó szerint lehetetlen 100%-ban megszabadulni a striáktól.” Ennek ellenére mégis van egy-két dolog, amit tehetsz. A lényeg, hogy vissza kell építeni a kollagént, de ehhez nagyon következetesnek és kitartónak kell lenned: Dr. Arhavan retinol alapú krémet javasol, ami kábé a legjobb csodaszer a csíkok ellen. Ezt érdemes megelőzni valamiféle bőrradírozással (választhatsz kefét vagy valamilyen kencét), hogy előkészítsd a bőröd. Ha ezt beépíted a napi bőrápolási rutinodba, akkor jó eséllyel látványosan halványíthatsz a striákon! 

Még több

Body