2020.07.03.@ 11.07

A Disney mesék legkárosabb szereplői tényleg a női főhősök és a hercegnők?

Boldogan élnél, amíg meg nem halsz? Na és mesebeli példaképet cseréltél már? Ha nem, ideje update-elni a hercegnőket.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

A Disney mesék legkárosabb szereplői tényleg a női főhősök és a hercegnők?

Lehet, hogy A kis hableány Arieljének tökéletes az alakja és olyan gyönyörű a haja, mint senki másnak a Disney-univerzumban, de ha jobban belegondolsz, valójában egész nap énekelget és a szerelemről álmodozik. Fel lehet rá húzni egy sikeres karriert vagy egy boldog életet, amiben nem csak megtörténnek vele a dolgok? Nem igazán! Ellenben ott van Ursula, aki penge a saját szakterületén, varázsfőzeteket dob össze pillanatok alatt, és még a testét is elfogadja olyannak, amilyen. Ariellel ellentétben, aki bármit megtenne, hogy lábakat kaphasson (a #bodypositivity valószínűleg nem lenne a kedvenc hashtage). Ha nem a tenger mélyén születik, Ursula menő üzletasszony lenne, akit senki nem tartana ügyeletes szupergonosznak csak mert megdöntené egy férfi hatalmát. Még mindig annyira utálod, mint kislányként? (Ugye hogy nem?) Ezért nem is olyan meglepő, hogy Hollywoodban mindenki Ursulát akarta eljátszani A kis hableány új élőszereplős produkciójában. Ahogy azon sem csodálkozunk, hogy a Demóna folytatást kapott, Hamupipőke viszont nem.

Ciki a cuki?

Ha jobban belegondolsz, a Disney-hercegnők évekig főleg komplexusokat osztogattak a „rajongóiknak”. Egy pszichológiai kísérletből például kiderült, hogy a lányok kétharmada kövérnek és rondának látja magát a Disney-hercegnőkhöz képest. De a legnagyobb hibájuk, hogy az égvilágon semmit sem csinálnak: szimplán passzív figyelők, akiket az utolsó pillanatban úgyis megment egy buta véletlen (Hamupipőkére pont jó az üvegcipő), vagy egy nyelves defibrillátor ( = szerelmes csók).

Ezzel szemben a Disney-gonoszok nem várnak mástól megoldást, extrém intelligensek, és nem félnek döntéseket hozni. Ha problémájuk van, nem menekülnek előle, mint Hófehérke a gonosz királynő elől, hanem próbálnak megoldást találni rá. Az egy dolog, hogy az eszközeik nem kifogástalanok, de legalább őszinték: ha leszámítjuk a mérgezett alma és a felbérelt vadász esetét, tényleg olyan gonosz egy nő, aki fél az öregedéstől, figyel magára és minél tovább szeretne szép maradni? (Szerintünk már tudod a választ.) Szóval beauty-fronton bátran koppintsd továbbra is A szépség és a szörnyeteg Belle-ét, de ha példaképet keresel, ne egy Stockholm-szindrómás csajt válassz, aki betegesen ragaszkodik a saját fogvatartójához. Ha pedig mindenáron a hercegnő ikonnál maradnál, mi Katalinra szavazunk.

Címkék: disney film hercgenő mese negatív karakter női főhős rossz hatás

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Body

Egészséges haj egy szempillantás alatt? Ezzel az többfunkciós növényi balzsammal lehetséges! (x)

Egészséges haj egy szempillantás alatt? Ezzel az többfunkciós növényi balzsammal lehetséges! (x)

Mindannyian szeretjük a nyarat. Napozás, fürdőzés, vagy csak maga a jó idő... Viszont az UV sugarak, a sós víz, a meleg és a medencék vegyszerei igencsak károsítják hajunkat. De a megfelelő eszközökkel könnyedén óvhatod hajad a káros külső hatásoktól, hogy az visszatérhessen eredeti szépségéhez. Próbáld ki az új Univerzális növényi balzsamot az Yves Rocher-tól!

Ezért érzed magad másnaposnak alkohol nélkül is

Kevés ennél gonoszabb dolog létezik.