A koronavírus hajhullással járhat – akkor is, ha nem kaptad el

Mutatjuk, mi áll a háttérben.

A koronavírus hajhullással járhat – akkor is, ha nem kaptad el

A koronavírusnak elég sok egyéb tünete is megjelent az általános láz, fáradtság és száraz köhögés mellett. Néhányan a szaglás elvesztését, sőt volt, aki a lábfej és a kéz kisebesedését is tapasztalta. Most pedig egyre többen vannak, akik átestek a betegségen, és azt vették észre, hogy erőteljesebben hullik a hajuk.

A szakértők jelen állás szerint úgy gondolják, hogy ez a tünet összefüggésben állhat a COVID-19 túlélésének pszichológiai hatásaival, illetve az úgynevezett telogen effluviummal. Ez egy lassan kialakuló, de visszafordítható hajhullás, aminek kiváltó oka lehet krónikus betegség, láz, illetve stressz is. A magas láz ugyanis még 6-12 héttel később is okozhat erősebb hajhullást, ez viszont magától is abbamarad. 

Ha azonban nem tudsz arról, hogy elkaptad volna a vírust, viszont az utóbbi időben te is hajhullással küzdesz, arra is a járványhelyzet a magyarázat. Bár a kijárási korlátozásokat egy ideje feloldották, nem csodálkoznánk, ha nehezebben rázódnál vissza a hétköznapokba. Ebbe beleértve persze a gyakori hajmosást is – érthető, ha a karantén alatt ritkábban találkoztatok a samponoddal is.

„Ha a heti hajmosások számát ritkítottad, számíts rá, hogy amikor megmosod a hajad, jobban fog hullani. Az oka nagyon egyszerű: a hajunk naponta hullik, változó mennyiségben, ami összegabalyodhat a többi hajszállal, ha nem fésülködsz vagy mosol hajat minden nap. Így mosáskor, különösen a balzsam használatakor az ott ragadt szálak kicsusszannak”– magyarázta a brit Cosmónak Jane Mayhead, hajszakértő.

És hogy mi számít normális mennyiségnek? Általában 100 szálat veszítesz el naponta, így mindennapos samponozás esetén nagyjából 80 hajszállal találkozhatsz a zuhanyzó alján. Ha háromnaponta mosol hajat, ez a szám 250-280-ra is nőhet. 

A lényeg, hogy olyan gyakorisággal törődj a fejbőröddel, ahogy az arcoddal is tennéd, és aggodalomra semmi ok. Viszont érdemes megjegyezni, hogy a hajhullást olyan tényezők is befolyásolják, mint a stressz, az étrend és hormonális változások, de egyéb betegséget is jelezhet, így a biztonság kedvéért érdemes megkérdezni a dokidat a szituról.

Még több

Body