Így hatnak a szexuális életedre a közösségi oldalak

Meglepő összefüggéseket találtak a kutatók.

Így hatnak a szexuális életedre a közösségi oldalak

Két kutató, Katrin Tiidenberg és Emily van der Nagel az utóbbi éveket azzal töltötték, hogy az emberek szexualitását vizsgálták a közösségi médián keresztül.tanulmány során rájöttek többek között arra, hogyan hat a hálószobai énedre mondjuk az Instagram – és ennek is megvan a pozitív és negatív oldala is.

Először is: az internet tökéletes arra, hogy biztosítson mindenkit arról, hogy normális. Akiknek bejön a BDSM, találnak másokat, akik szintén odáig vannak érte; a terhességről, menopauzáról, vagy valamiféle betegségről olvasva máris megnyugodhatsz, hogy a problémáiddal nem vagy egyedül. Emellett Tiidenberg és van der Nagel kutatása azt is bebizonyította, hogy a szexi fotók posztolása a vizsgált alanyok nagy részénél segített az önkifejezésben és önelfogadásban a testükkel és szexualitásukkal kapcsolatban.

Ám a közösségi oldalaknak hosszú távon rossz hatása is van: csökkenti a felhasználók érzelmi intelligenciáját. Onnan tudod, hogy az érzelmi intelligenciád alapból magas, hogy tudod, egy adott társaságban milyen témákról illik beszélni. Például nem a főnöködnek fogsz beszámolni a kicsit vadabbra sikerült hétvégi buliról, de a hancúr-részleteket sem osztod meg akárkivel.

Csakhogy ezt a viselkedést a Facebook vagy a Twitter eléggé megnehezíti. Előbbi például az elmúlt 16 évben arról igyekezett meggyőzni, hogy egyetlen fiókot használj, ahová begyűjtesz mindenkit, akit csak ismersz. Gimis barátok, nagynéni, tanárok, a legkisebb unokaöcséd, a főnököd, szülők – ők mind bekerülnek az ismerőseid közé. Ezután pedig nem egyszerű megválogatni, hogy épp milyen kontextusban ossz meg magadról infót.

Pedig a szexuális életed (egy részét) online is élheted. Ehhez korábban tökéletes volt a Tumblr, ennek a szexibb tartalmait viszont egy néhány éve bevezetett amerikai törvény betiltotta. Így most azok, akik tüzesebb fotókat is megosztanának magukról, olyan trükkökhöz folyamodnak, mint az álnéven regisztrált privát fiók. A lényeg, hogy ezt is biztonsággal kezeld, hiszen, ahogy a tudósok is mondják: „a social média szex, mint mindenféle szex akkor működik a legjobban, ha beleegyezésen, kommunikáción és tiszteleten alapul.”

Még több

Body