Ezért fájhat a torkod bizonyos gyümölcsöktől

Észrevetted már, hogy miután beleharapsz egy-egy gyümölcsbe, valami egészen furát érzel a szádban? Nem, nem a gyümölcs ízére gondolunk…

Ezért fájhat a torkod bizonyos gyümölcsöktől

Az allergia egyre elterjedtebb, de legalábbis egyre többet tudunk róla, így sokkal könnyebb beazonosítani. Ma már teljesen tiszta sor, hogy nemcsak a pollenre vagy az állatsztőrre lehetsz allergiás, de azt tudtad, hogy egy-egy gyümölcs is kiválthat belőled valami rossz reakciót, akár keresztallergiaként is?

Sőt, létezik az allergiának egy olyan változata is, ami csak a szájban alakul ki, pontosabban ott érzed. Hasonlóan reagál ilyenkor a tested, mint egy pollenallergiásnak a pollenre – viszket a torkod, a garatod, de még a hallójáratod is. Általában azoknál alakul ki, akik már alapból is érzékenyebbek bizonyos dolgokra, mondjuk a porra.

A tünetek általában nem durvák, inkább csak olyan enyhén viszkető érzés jelentkezik, ami hamar el is múlik. De simán lehet, hogy kapar a torkod, vagy picit megduzzad az ajkad, a nyelved, esetleg bedagad a torkod. Pont, mintha hirtelen megfáztál volna. Kapaszkodj, de olyan finomságok is kiválthatják, mint az alma, a körte, a szilva, a cseresznye, a nektarin, az őszibarack, a kivi, az eper, a sárgadinnye, a görögdinnye, a répa, a zeller, a krumpli és paradicsom, de tipikusan ide sorolhatóak a csonthéjas gyümölcsök, mint a földimogyoró, a törökmogyoró, vagy más diófélék.

Ha feltűnt már, hogy bizonyos gyümölcsök fogyasztása után hasonlót érzel, írd össze, mitől és milyen tüneteid voltak, így ha orvoshoz fordulsz esetleg tesztért, már megkönnyíted a helyzetet. Persze jobb offolni azokat a gyümiket, amikre allergiás vagy, de szakértők szerint segíthet a helyzeten, ha nem nyersen fogyasztod őket, feldogozott, főtt/sült állapotukban ugyanis már kevésbé allergének.

Még több

Body