Ilyen hatással van rád, ha túltolod a pozitív gondolkodást

Merthogy a jóból is megárt a sok…

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Ilyen hatással van rád, ha túltolod a pozitív gondolkodást

2020 finoman szólva is kemény évjárat, és egyszerűen minden napra jut valami, amin kiakadnál a barátaidnak/a pasidnak/a kollégáidnak. Hogy mennyire unod már a videó meetingeket, mennyire idegesítenek azok, akik nem húzzák az orrukra a maszkot, vagy gyakorlatilag bármi, amit a hírekben látsz. De vajon mi van a másik oldalon, és milyen hatással van életedre?

A napi panaszkodás totális ellentéte a toxikus pozitivitás. Vagyis: amikor valaki a nehezebb időkben is olyan mondatokat villogtat, mint „Fel a fejjel!”, „Minden rendben lesz!”, „Nézd a dolgok jó oldalát!”. És bár papíron épp az lenne a jó, ha mindig optimista és reménnyel teli lennél egy olyan kifejezetten negatív időszakban, mint amilyen az idei év is, igenis túl lehet tolni a pozitív gondolkodást.

Igazság szerint az érem mindkét oldala veszélyzóna. Az állandó kiborulás azért nem jó, mert, ahogy kidobálod a lelki szemeteid, újra átéled az adott problémát, amitől extra stresszes állapotba vágod magad. És ha folyton rossz kedved van, az fiziológia változást generál a testedben: átprogramozod az agyad a pesszimizmusra, ami mindenre kihat a közérzetedtől a produktivitáson át az alvásig.

Ha viszont mindig a napos oldalra kényszeríted magad, annak érzelmi következményei lehetnek. A baj ugyanis ott van, hogy miután csak boldog gondolatokat engedsz meg magadnak, elnyomsz olyan negatív érzelmeket, mint a félelem, aggódás, szomorúság vagy a szorongás. Ezek pedig ugyanúgy igazi érzések, amik a tapasztalataid részei, és attól, hogy nem nézel szembe velük, még nem tűnnek el. Egyszerűen csak elhalasztod, hogy lásd a saját igazságod, ez pedig egyenesen a totális összeomláshoz vezet.

Plusz a környezeted sem díjazza a non-stop pozitivitást, ami egyben a realitás hiányát jelenti. Szóval a mérgező optimizmus a baráti kapcsolataidra is rossz hatással lehet: ha másoknak sem engeded, hogy kifejezzék az aggodalmaikat, ezáltal a saját igazságukat, elvesztheted a barátságukat.

Címkék: egészség következmény mentális egészség negatív gondolkodás pozitív pozitív gondolkodás pozitív pszichológia test toxikus pozitivitás

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Body

6 egészséges szokás, ami pár hónap alatt megváltoztatja az életed

6 egészséges szokás, ami pár hónap alatt megváltoztatja az életed

Életmódot váltani nem is olyan bonyolult, mint hinnéd, csak a megfelelő szokásokkal kell kezdeni.

Harry herceg kitálalt

Meghan után most Harry borította a bilit – a legújabb interjújában a herceg egyáltalán nem fogta vissza magát!

Így csinálhatsz izgalmas fogást a salátádból

Készülj, mert leszámolunk a tévhittel, hogy a saláta unalmas! Ezek a receptek bizonyítják, hogy a legizgalmasabb fogások zöldségből készülnek.

Ettől a módszertől sokkal frissebben ébredsz majd reggelente

Hiába fogadsz meg minden jótanácsot IS a pihentető alvás érdekében, reggelente így is morcosan ébredsz? Akkor erre az alvós-trükkre vártál egészen mostanáig!

Magyar sztárok, akik a legnagyobb átalakuláson mentek keresztül

Nagy fogyások, stílusváltások: már rá sem ismernél ezekre a magyar sztárokra 10 évvel ezelőtt!