Hüvelyszárazság fiatal lányoknál?

A fiatal lányok sokszor nem is a hüvelyszárazság, hanem valamely más probléma miatt fordulnak nőgyógyászhoz segítségért, és csak később derül ki, hogy a panaszaik valójában a hüvelyszárazsággal függenek össze.

Hüvelyszárazság fiatal lányoknál?

A száraz hüvelyhám okozta kellemetlen érzés a hétköznapokban, nem beszélve a fájdalmas szexuális együttlétekről, egy lány számára rendkívül megterhelő tud lenni lelkileg is, ezért a problémát mindenképp érdemes komolyan vennünk! Igaz, a fiatalabbak, pláne tinilányok esetében a hüvelyszárazság viszonylag kevésbé jellemző, ettől függetlenül náluk is kialakulhat, ám mivel ritkán fordul elő, emiatt sokszor nehezebb rájönni a kiváltó okaira is.

A hüvelyszárazság főleg a klimax velejárója

 Leginkább a változókor, azaz a menopauza idején fordul elő, hogy annyira kiszárad a hüvelyhám, hogy az kellemetlenné, sőt fájdalmassá is válhat, kezeletlenül pedig további problémákhoz is vezethet. A kiváltó ok ilyenkor az ösztrogénhiány: a hüvely fala emiatt ugyanis meggyengül, elvékonyodik, és érzékenyebbé, a fertőzésekre hajlamosabbá válik. A hüvely váladéktermelő képessége is csökken, ami miatt a belső hám és a hüvelybemenet sem a mindennapokban, sem szexuális izgalom hatására nem nedvesedik kellőképpen, ezáltal megnehezítve, sőt akár fájdalmassá is téve a behatolást.

Fiatal korban egy rossz élmény vagy szorongás is okozhat hüvelyszárazságot

A hüvelyszárazság tehát az ösztrogénhormonszint csökkenésének következménye. Ez a klimax során természetes, hogy bekövetkezik, viszont fiatalabb korban is előfordulhat, például egy fájdalmas esemény, érzelmi csalódás, vagy akár tartós stressz hatására. Az így kialakuló hüvelyszárazság miatti, a szexuális élettel kapcsolatos negatív élmények vagy gondolatok ennél a korosztálynál akár tartós pszichés problémákhoz is vezethetnek. A fiatalkori szexuális együttlétek során a fiúk gyakran amúgy sem mindig úgy közelítenek a partnerükhöz, ahogy az a lányoknak jó, például nem feltétlenül fordítanak kellő energiát az előjátékra. A szexuális felvilágosítás fontos része tehát, hogy a fiatalok tisztában legyenek vele, mi a jó nekik szex közben, és merjék ezt a partnerünkkel is megosztani. Egy rossz élmény könnyen szorongássá súlyosbodhat, ami miatt nem tudjuk kellőképpen átadni magunkat a szexuális örömöknek, ez pedig a fizikai állapotunkon is nyomot hagyhat.

Fotó: Getty Images

A kívülről bevitt hormon is zavarhoz vezethet

A fogamzásgátlót szedő lányok körében is gyakran bukkan fel a hüvelyszárazság, ami olykor fájdalommal és libidócsökkenéssel is együtt jár. A kívülről bevitt hormon egyrészt soha nem olyan, mint a saját ösztrogén, másrészt felboríthatja a minden nőnél egyedileg hangolt, finoman beállított hormonrendszert. A mesterségesen bevitt hormonok ugyanis befolyásolják a visszacsatolási rendszert: hatásukra az agyalapi mirigy nem fogja stimulálni a petefészket a hormontermelésre – valójában ennek a beavatkozásnak a révén „véd meg” a tabletta a terhességtől. Akinél viszont hüvelyszárazsággal kapcsolatos tüneteket okoz a fogamzásgátló, az egyrészt átválthat egy másik típusra, vagy ha állandósulni látszik a panasz, akkor szóba jöhetnek még az egyéb fogamzásgátlási lehetőségek is.

Hormonszintet befolyásoló betegségekkel is együtt járhat hüvelyszárazság

– Gyakran előforduló betegség a policisztás ovárium szindróma (PCOS), amely egy összetett, a petefészkeket is érintő, hormonális betegség. Kezelésének mellékhatásaként gyakran előfordul hüvelyszárazság.

– A hüvelyszárazság olyankor is megjelenhet, ha egészen fiatal lányoknak írnak fel fogamzásgátlót, noha még nem is alakult ki stabil menstruációs ciklusuk. Ráadásul sok esetben, ha ezek a lányok abbahagyják a fogamzásgátló szedését, akkor sem mindig jön meg újra magától a menzeszük.

– A kóros soványság, a túlzásba vitt diéták, a nem megfelelő tápanyagbevitel miatt elmaradt menzeszt szintén kísérheti hüvelyszárazság.

Élsportolóknál is sokszor kimarad vagy megszűnik a menzesz, és bár ilyenkor az ösztrogénszintjükkel általában nincs baj, ellenben az FSH (folliculus stimuláló hormon) szintjük alacsony: a szervezet egyszerűen a menzeszen „spórol” az extrém fizikai megterhelés miatt.

– A felesleges antibiotikum-használat szintén okozhat hüvelyi problémákat: az antibiotikum miatt felborulhat a belső egyensúly, esetleg kipusztulhat a normál hüvelyflóra egy része, kaput nyitva ezzel a különböző fertőzéseknek és elváltozásoknak.

Még több

Body