Ez történik az agyadban, miközben kávézol

Van egy olyan érzésünk, hogy ezután egészen másképp nézel majd rá a reggeli feketédre!

Ez történik az agyadban, miközben kávézol

Felpörgeti az agyadat

Egy 2012-ben publikált tanulmány szerint 200 mg koffein, vagyis nagyjából két csésze kávé elfogyasztása nagyban segíti az agyadat abban, hogy gyorsabban és pontosabban ismerje fel a szavakat. A kutatásban résztvevő kísérleti alanyoknak a kávézás után 30 perccel elvégzett feladatokban jobb lett a szófeldolgozása, mint koffein nélkül volt. A vizsgálat érdekessége, hogy a negatív vagy semleges szavakkal kapcsolatban ez az összefüggés nem állt fenn, úgy tűnik tehát, hogy a koffein csak a pozitív információk befogadását segíti.

Cukorral együtt hatékonyabbá tesz

Kapaszkodj, egy 2010-es tanulmány megállapította, hogy a koffein és a glükóz együttes bevitele növelheti az agyi aktivitás hatékonyságát. Hatásukra javulhat a memóriád, könnyebben tudsz koncentrálni, miközben az agyadnak kevesebb energiát kell felhasználnia. Végre a tudomány is megerősített abban, hogy a reggeli kávé és fánk kombó egy tökéletes párosítás.

Fokozza a memóriádat

A Johns Hopkins Egyetem kutatóinak 2014-ben azt sikerült bebizonyítaniuk, hogy a koffein teljesítményfokozó hatása nem csupán rövid távra szól, hanem a hosszú távú emlékezetet is javítja. A kísérleti alanyoknak néhány képet kellett memorizálniuk, majd öt perccel a tanulás után a csoport egyik része placebót, a másik része pedig egy csésze kávé erejének megfelelő koffeintablettát kapott. Másnap ismét képeket mutogattak nekik: ezek között voltak olyanok, amiket előző nap is mutattak, olyanok, amiket némileg módosítottak, és teljesen újak is. Érdekes módon, míg a placebós csoport tagjai csak az ismert és ismeretlen képek között tudtak különbséget tenni, addig a koffeines csoport azt is észrevette, ha valamelyik kép csak hasonlított, de bizonyos részét megváltoztatták.

Fotó: Getty Images

Növeli az agy entrópiáját

Elsőre lehet, hogy nem hangzik jól, pedig ez is egy pozitív dolog. Az entrópia alatt az agyi tevékenységek komplexitását és rendezetlenségét értjük. A kutatók szerint minél rendezetlenebb egy agy, annál intelligensebb a tulajdonosa. Egy 2018-as tanulmányban pedig arra jöttek rá, hogy már két csésze kávé is elég ahhoz, hogy a koffein felélénkítse az agy régióinak vérellátását, ami hatására megnövekszik az agyi tevékenységek kiszámíthatatlansága, azaz entrópiája.

Boldogabb leszel tőle

A Harvard Egyetem kutatása szerint a kávé nem csak a reggeli lendületet adja meg, de csökkentheti a depresszió kialakulásának esélyét is. Ez nagyban köszönhető annak, hogy a kávé gazdag antioxidánsokban. A depressziós embereknél kimutatható, hogy megbomlik az antioxidánsok és a szabadgyökök egyensúlya, és utóbbiak túlsúlyba kerülnek. Ezt hívják oxidatív stressznek, ami egy csomó további káros folyamatot is el tud indítani a szervezetben. A kávéban található antioxidánsok viszont segíthetnek visszaállítani az egyensúlyt.

Még több

Body