Újabb ijesztő tünete lehet a koronavírusnak

Már eddig is rengeteg különféle tünetet jelentettek a koronavírusban szenvedő betegek, ám úgy tűnik, a lista csak egyre bővül.

Újabb ijesztő tünete lehet a koronavírusnak

Még mindig sok rejtély övezi a COVID-19-et, és ahogy egyre többen átesnek a fertőzésen, úgy folyamatosan bővül a tünetek listája is. A szakértők közben állandóan kutatásokat végeznek, hogy még jobban megismerjük a koronát, valamint annak az emberi szervezetre gyakorolt rövid- és hosszútávú hatását. Egy új tanulmány most azt állítja, összefüggés van a vírus és a hallás romlása között.

A Manchesteri Egyetemen 24 korábbi kutatás eredményeit összegezték, így derült fény az új tünetekre. Kevin Munro professzor szerint ez az eredmény olyasmi, amit érdemes nagyon komolyan venni. „Sokan mondják azt, hogy még mindig fennállnak ezek a panaszaik, míg másoknak már lecsillapodtak a tünetek. Nem sokat tudunk még róla jelenleg” – mondja Kevin a Sky Newsnak.

Becslések szerint a fertőzöttek 8 százaléka tapasztal halláskárosodást, 14,8 százaléka pedig fülzúgást. Mivel az egyensúlyt érzékelő szerv a belső fülben található, így a COVID-19 szédülést és egyensúlyvesztést is okozhat, erről a betegek 7 százaléka számolt be.

A tanulmány nem tér ki arra, hogy meddig tarthatnak ezek a tünetek, mivel erről egyelőre nincsenek adatok. Valószínűleg összefügg a long COVID jelenséggel, vagyis azzal, amikor valaki 1-3 hónapig szenved a különböző tünetektől, ennek egyik része lehet a fülzúgás vagy egyensúlyvesztés is. Sokan teljesen felépülnek a betegségből, ám az angol adatok szerint a betegek 12 százalék elhúzódó gyógyulást tapasztal. Angliában 200-ból 1 esetben 90 napnál tovább is eltartanak a tünetek, amikbe legtöbbször a fáradtság, izom- és ízületi fájdalom és a brain fog, vagyis a ködös gondolkodás tartoznak.

Olvasnál még a témában? Ide kattints:

Még több

Body