Ezért fontos, hogy menstruációs naptárt vezess

Talán nem is gondolnád, de szükséged van rá.

Ezért fontos, hogy menstruációs naptárt vezess

Nemcsak a közösségi platformok applikációi lettek hihetetlenül népszerűek, de az egészséggel kapcsolatos alkalmazások is a topon vannak. Nem véletlenül, hiszen – főleg mostanában – mindenki igyekszik megőrizni a fizikai és szellemi épségét. Ebbe az is beletartozik, hogy rengetegen töltenek le menstruációs naptár appokat is, ahol nemcsak a ciklus kezdőpontját lehet megadni, de mindenféle tünetet, ami a PMS-be beletartozik. Ezek a szoftverek összesítik az adatokat, és képesek előre jelezni például a termékeny napokat is. Az persze mindegy, hogy papírra írod fel vagy egy modern alkalmazásba pötyögöd-e be az adatokat, fontos, hogy jegyezz fel minden egyes tünetet, mert ezzel a vezetett naplóval megkönnyíted a nőgyógyászod dolgát is. A következőkben nemcsak azt áruljuk el, miért fontos a naptár vezetése, hanem azt is kiderítheted, pontosan miket érdemes feljegyezned, hogy a dokid átfogó képet kapjon a ciklikusan jelentkező tüneteidről.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Milyen tüneteket és napokat érdemes feljegyezned?

  1. A menstruációt megelőző, azaz premenstruációs tünetegyüttest. – Több mint 150 tünet tartozik a PMS közé, a gyengébbtől az egészen komoly depresszió- és szorongásérzésig. A nők 80 százaléka tapasztal PMS-tüneteket élete során, és néhány százalékuk esetében ezek annyira komoly problémát okoznak, hogy a munkájukat sem tudják elvégezni ez idő alatt. A leggyakoribb tünetek: hangulatingadozás, csökkent koncentráció, izomfájdalom, álmatlanság, étvágytalanság, hasmenés, verejtékezés, puffadás, akne. Tehát bármi, ami havonta jelentkezik a piros betűs napokat megelőzően, azt vesd papírra (vagy írd be az alkalmazásba)!
  2. A menstruáció első és utolsó napja. – Ha éjszaka indul meg a menzeszed, a másnap reggel számít első napnak, ha pedig eleinte pecsételő, barnás vérzést tapasztalsz, az még a premenstruációs szakaszhoz tartozik: azaz csak az élénkpiros vérzéstől számold a ciklus kezdetét. Ugyanez igaz a végére is: nem az számít az utolsó napnak, amikor teljes mértékben megszűnt, hanem amikor utoljára távozik élénk színű vér a testedből.
  3. Fájdalom. – Írd fel, melyik nap, milyen mértékben és pontosan hol éreztél fájdalmat. Nem csak a piros betűs napokon szokott fájni a hasad? Lehet, hogy a peteérés alatt is küzdesz némi kellemetlen érzéssel? Mindenképpen jegyezd fel a fájdalom helyét, idejét és azt is, mennyi ideig tartott, illetve elmúlt-e magától, vagy fájdalomcsillapításra is szükséged volt.
  4. A menzesz színe. – Ez az adat a hormonális egészségedről ad képet. Lehet élénkpiros, rózsaszínes, vizes állagú, sötétbarna és szürkés is. Azért is fontos, hogy figyeld a színét, mert betegséget vagy tápanyaghiányt is jelezhet, ha az hirtelen megváltozik, miközben ugyanazt az életmódot folytatod, mint előtte.
  5. Vérrögök a menstruációban. – Ez bizonyos mértékig normálisnak tekinthető, ám alvadt vért az alacsony progeszteron- és magas ösztrogénszint is okozhat, illetve lehet mióma vagy endometriózis jele is.
  6. Zavar a ciklusban. – Bármilyen szabálytalanságot észlelsz, ami amúgy nem jellemző a ciklusodra, de néhány hónapja fennáll, írd fel. Sokat késik vagy kimarad, vagy épp jóval korábban jött meg? Mindenképp jegyezd fel! Lehet, hogy érdemes csekkoltatni a hormonszintedet, ám akár petefészekciszta is állhat a tünetek mögött.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Mi mindenre jó egy ilyen mensinaptár?

Neked is segít megértened az egyedi működésedet

Néhány hónap alatt felfedezhetsz olyan visszatérő tüneteket, amik jellemzőek a ciklusodra, és így idővel azt is tudni fogod, hogy a te esetedben mi az, ami eltérő, abnormális. De azzal is tisztában leszel, hogy milyen tünetek követik egymást, mire érdemes előre felkészülnöd. A PMS-hez tartozó hangulatingadozások például véletlenszerűnek tűnhetnek, ám a naplózással pontos képet kapsz majd arról, hogy mi történik veled a menzeszt megelőző napokban. Ehhez mérten pedig segítséget kaphatsz, hogy legyőzd a kellemetlen, olykor frusztráló tüneteket.

Kulcsot ad a dokid kezébe

Ha pontosan vezetett naptárral csekkolsz be a nőgyógyászodhoz, sokkal könnyebben tárhat fel rendellenességeket és nyújthat segítséget. Főleg, hogy így írásban is meglesznek azok az aprónak tűnő jelek, amiket már rég elfelejtettél volna, mire a dokihoz érsz.

Képet ad az egészségedről

A havonta jelentkező menstruációd arról tanúskodik, hogy minden úgy működik a szervezetedben, ahogy annak kell. A naplóvezetés arra is rávilágít, ha valami hirtelen megváltozik. Ha pedig a dokid is tud róla, hogy mi változott meg, hamarabb tudja orvosolni, ha bajod lenne. A ciklusod és az azzal járó tünetek egyúttal az egész szervezetedről és az egészségedről is képet adnak.

Még több

Body