5 pizzarecept a világ különböző pontjairól

Házi pizzát készítenél? Hoztunk 5 fantasztikus receptet (nem csak Olaszországból – de a nápolyi pizza persze verhetetlen), amiket muszáj kipróbálnod.

A világ pizzái: Amerika

Fotó: Profimedia – Red Dot

Hozzávalók

A tésztához:

  • 2 bögre liszt
  • 1/8 bögre kukoricadara
  • 4,5 g élesztő
  • 1 tk. cukor
  • 1/8 tk. só
  • ½ bögre víz
  • 3 ek. olíva olaj

A feltéthez:

  • 3 bögre reszelt mozzarella
  • ½ hámozott paradicsom konzerv
  • ½ üveg paradicsomszósz
  • 1 kisebb paradicsompüré konzerv
  • 1 csipet só
  • fokhagyma, oregánó, bazsalikom, bors ízlés szerint
  • 25 dkg olaszkolbász megsütve
  • ½ csomag szalámi
  • 15 dkg felkarikázott gomba
  • ¼ bögre parmezán

Elkészítés

  1. Egy nagy tálban keverd össze 1 bögre lisztet, a kukoricadarát, a felfuttatott élesztőt, a cukrot és a sót. Egy fazékban melegítsd fel a vizet az olajjal 50-60°-ra. Add a száraz hozzávalókhoz, és addig keverd, amíg nedves nem lesz. Tedd hozzá a maradék lisztet, hogy egy sűrű tésztát kapj.
  2. Lisztezett felületen addig dagaszd a tésztát, amíg nyúlós és sima nem lesz. Ez nagyjából 6-8 perc. Helyezd egy kizsírozott tálba. Fedd le és hagyd megemelkedni úgy 30 percen át.
  3.  Nyújts belőle egy 29 cm átmérőjű kört, amit nyomkodj rá a 28 cm-es öntöttvas serpenyő aljára és az oldalára. Szórd meg 1 bögre mozzarellával.
  4. A paradicsomokat, szószt és pürét a fűszerekkel együtt keverd össze egy tálban. Öntsd rá a tésztára. Rétegezz: először jöjjön a kolbász, aztán a szalámi, majd a gomba, a maradék mozzarella és végül a parmezán.
  5. Fedd le, és 230°-on süsd 45 percig. Vedd le a fedőt, majd még 5 percig süsd, amíg aranybarna nem lesz.

A világ pizzái: MexikóFotó: Profimedia – Red Dot

Hozzávalók

A tésztához:

  • 1 bögre víz
  • 1 ek. méz
  • 1 ek. olaj
  • 1 ek. élesztő
  • 1 tk. só
  • 2 és ½ bögre liszt

A feltéthez:

  • ½ kg darált marhahús
  • 1 tasak taco fűszerkeverék
  • 1 konzerv bab
  • 2-3 bögre reszelt sajt
  • ½ bögre felkockázott paradicsom
  • ¼ bögre felkarikázott fekete olajbogyó
  • 4 felkockázott zöldhagyma

Elkészítés

  1. A dagasztó mixerrel keverd össze a nedves hozzávalókat és a sót.  A lisztet fokozatosan adagolt hozzá, amíg a tészta el nem válik a tál falától. Dagaszd még 3 percig.
  2. Takard le és pihentesd 10 percen keresztül. Nyújtsd ki, formázd meg és helyezd egy kivajazott tepsibe. 190°-on süsd enyhén aranybarnára.
  3. Közepes lángon főzd meg a marhahúst a taco fűszerrel, a végén pedig add hozzá egy kis időre a babot. Csöpögtesd le a zsírt, majd mehet a tésztára. Szórd meg sajttal, tedd rá a paradicsomot, az olíva bogyókat és a hagymát.
  4. Tedd vissza a sütőbe még 5-7 percre, vagy amíg a sajt szépen meg nem olvad.

A világ pizzái: FranciaországFotó: Profimedia – Red Dot

Hozzávalók

A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 1 ek. sütőpor
  • 1 tk. só
  • 2 tojás
  • 3 ek. olívaolaj

A feltéthez:

  • 1 doboz tejföl
  • 2 nagyobb, vékonyra szeletelt lilahagyma
  • 20 dkg felszeletelt bacon

Elkészítés

  1. Egy közepes tálban keverd össze a lisztet, a sütőport és a sót, egy másikban pedig a tojást az olajjal. A lisztes keverék mehet a tojásosba. Keverd össze, míg össze nem áll a tészta.
  2. Lisztezett felületen dagaszd kicsit a tésztát, majd formázz belőle egy labdát. Nyújtsd vékonyra, fél cm-nél ne legyen vastagabb!
  3. Tedd a tésztát sütőpapírra. Oszlasd el a tetején a tejfölt, majd rá a hagymát és a bacont.
  4. Óvatosan emeld be a 250°-ra előmelegített sütőbe és nagyjából 10-15 perc alatt süsd készre.

A világ pizzái: OlaszországFotó: Profimedia – Red Dot

Hozzávalók

A tésztához:

  • 600 ml víz
  • 1 kg liszt
  • 30 g só
  • 1-2 g élesztő

A feltéthez:

  • paradicsomszósz
  • friss bazsalikomlevél
  • szárított oregánó
  • extraszűz olívaolaj
  • vékonyra szeletelt koktélparadicsom
  • nagy bufala mozzarella

Elkészítés

  1. Keverd össze a vizet a sóval. Adj 100 g lisztet a vízhez és keverd össze alaposan. Ettől palacsintatészta-szerű állaga lesz. Mehet bele a felfuttatott élesztő. Jöhet a maradék liszt. Nagyon fontos, hogy az egyik kezeddel adagolj egyszerre csak nagyon keveset, a másikkal pedig folyamatosan kevergesd.
  2. A megmaradt liszttel felhintett deszkán dagaszd meg a tésztát – ha lenyomod az ujjaddal, és a tészta visszapattan, kész.
  3. Most pihentesd 2 órán át. Ezután elkészítheted az apró tésztagolyókat: 250 g legyen egy. Tedd őket egy légmentes dobozba és szobahőmérsékleten pihentesd ismét egy teljes napig.
  4. Lisztezett felületen nyújtsd ki az ujjaiddal a tésztát, majd vedd fel és az alkarodat használva nyújtsd tovább.
  5. Tedd egy tepsire. Fedd le a tetejét paradicsomszósszal, rakd rá a bazsalikomot, fűszerezd és szórd rá a paradicsomszeleteket is. A lehető legmagasabb fokozaton süsd meg a pizzát, néha forgasd meg. Ha már teljesen ropogósra sült, jöhet ki és tépkedheted rá a mozzarella darabokat.

A világ pizzái: ArgentínaFotó: Getty Images/Katherine Frey

Hozzávalók

A tésztához:

  • ¼ bögre tej
  • 2 tk. cukor
  • 2 ½ tk. élesztő
  • 2 ¾ bögre kenyérliszt
  • 5 ek. olívaolaj
  • 1 tk. só
  • ¾ bögre víz

A feltéthez:

  • 1 vékonyra szeletelt hagyma
  • 170-200 g mozzarella sajt
  • 1 tk. szárított oregánó
  • ¼ bögre parmezán

Elkészítés

  1. A cukorral futtasd fel az élesztőt a tejben. A dagasztó mixerrel keverd össze a lisztet, 1 ek. olíva olajjal és sóval, majd fokozatosan mehet bele a víz. Dagaszd 5-10 percig, amíg puha és nyúlós nem lesz.
  2. Olajozz be egy tálat, tedd bele a tésztát, fedd le és hagyd, hogy úgy 1 óra alatt a duplájára keljen. Válaszd ketté a tésztát és formázd őket gömbölyűvé.
  3. Önts 3 ek. olíva olajat egy 28 cm-es öntöttvas edénybe. Az egyik golyót tedd a közepére, az ujjaiddal pedig lágyan lapítsd le. Hagyd pihenni 10 percig. A nyújtás és a pihenőidő váltakozásával nyújtsd az edény méretére a tésztát. A másik golyót olajozott felületen nyújtsd ki 28 cm-es körre.
  4. Melegítsd elő 230°-ra a sütőt. Az edényben lévő tésztára szórd rá a mozzarellát és fedd be a másik tésztával. Erre mehet a hagyma, a parmezán, némi olaj és az oregánó. 20-25 perc alatt süsd készre.

Itt találsz mindent, ami pizza:

Még több

Body