Nem is gondolnád, mi okozhatja a fejfájásod

Ha gyakran fáj a fejed, de egyszerűen nem sikerült még megfejtened az okát, nagyon sanszos, hogy valami olyasmi okozza, ami eddig eszedbe sem jutott.

Nem is gondolnád, mi okozhatja a fejfájásod

Majd’ szétrobban a fejed, de egyszerűen fogalmad sincs, mi lehet az oka? Aludtál és ittál eleget, a COVID-ot is kilőtted, és még a lófarkadat is meglazítottad, tehát az sem állhat a fejfájás hátterében. Ebben az esetben elég sanszos, hogy a stressz és szorongás okozza a szorító fájdalmat.

„A szorongásnak számos fizikai tünete lehet, ezek közül a leggyakoribb a fejfájás. Ezt a legtöbb ember előbb-utóbb megtapasztalja nemtől, kortól vagy a szokásaitól függetlenül”– magyarázta a jelenség hátterét a Bustle-nek Dr. Seema Sarin.

Az orvos szerint kétféleképpen is vezethet a szorongás fejfájáshoz. Amikor stresszelsz, az agyad olyan neurotranszmittereket generál, mint a szerotonin, ami összehúzza az agyi ereket. Minél keskenyebbé és szűkebbé válnak, annál nagyobb valószínűséggel kezdhet el fájni a fejed. Ha viszont a szorongásra inkább megfeszülő izmokkal reagálsz, az is simán okozhatja a fájdalmat. „A fejfájást előidézhetik olyan stresszre és szorongásra adott válaszok, mint a fogcsikorgatás vagy az állkapocs, illetve egyéb izmok megfeszítése.”

Egy durvább szorongás-roham előhívhatja a tested üss vagy fuss (fight or flight) reakcióját, amivel a szervezeted komoly fenyegetésre készül fel: a vérkeringésed felgyorsul, a szívverésed emelkedik, az egész tested befeszül, ez pedig kihat a fejedre is. De a kisebb stressz-szint miatt is simán érezheted a lüktető fájdalmat, mivel van, hogy úgy szorítjuk meg minden izmunkat, hogy fel sem tűnik.

És ha hajlamos vagy a migrénre, akkor most szólunk, hogy az is szorosan összefügghet a szorongással. „Azon amerikaiak fele, akik migréntől szenvednek, szorongással is küzdenek, illetve a migrénre hajlamos embereknek ötször valószínűbb, hogy szoronganak is”– tette hozzá a szakértő. Egy 2017-es tanulmány szerint a stresszt összefügg a migrén kialakulásának növekvő kockázatával, különösen azoknál, akik nehezen kontrollálják az aggodalmaikat. Nem tudják, pontosan miért is van ez, de ha ilyen súlyos fejfájásokat tapasztalsz, akkor stressz esetén még élesebben érzed a szerotonin-kibocsátást.

Ha már egyszer biztos vagy abban, hogy a szorongás miatt robban szét a fejed, a kezelés általában a stressz-szinted csökkentéséből és a pillanatnyi fejfájást enyhítő gyógyszerekből áll. „Ezt a fájdalmat mindennapi idegeskedések váltják ki, nem pedig jelentős életesemények. Mikor már megvan a kiváltó ok, olyan dolgok segíthetnek, mint a különböző relaxációs technikák vagy a meditáció –tanácsolta Dr. Sarin.

Még több tanácsra van szükséged fejfájás-témában?

Még több

Body