6 gyakorlat, amivel kinyújthatod a home office-ban megfáradt izmaidat

Hogy elkerüld az egész napos ülés utáni „mindenem IS fáj”-állapotot, muszáj legalább óránként picit átmozgatnod magad – ehhez hoztunk most pár nyújtást, amihez még az asztalodat sem kell elhagynod.

6 gyakorlat, amivel kinyújthatod a home office-ban megfáradt izmaidat

A home office egészen addig szép és jó, amíg nem kényszerülsz bele több, mint egy éven át. Kezdetben még egész vicces volt (helló, zoomos baklövések!) és persze kényelmes, de azért nem csodálkoznánk, ha már ott tartanál, hogy a hócipőd tele van így áprilisban (bárcsak ez képzavar lenne) a munka és a magánélet totál felborult egyensúlyától. De hidd el, nem te vagy az egyetlen, aki túltolja otthon a melót, a nap végére pedig teljesen kimerül. Ahhoz, hogy fenntartsd az energiaszinted – és a folyamatos ülés ne tegye tönkre a tested –, érdemes napközben bizonyos időközönként nyújtani egy picit. Mutatunk 6 gyakorlatot, amikre ha óránként rászánsz hat percet máris jobban érzed majd magad. 

Szeresd a felsőtested

  1. Nyugodtan maradj ülve. A jobb kezed nyújts ki keresztben a mellkasod előtt úgy, hogy a bal kezeddel húzd óvatosan egyre beljebb, amíg nem érzel egy kellemes nyújtást a válladban. Pihenj így mélyeket lélegezve fél percig, után pedig ismételd meg az egészet a bal karoddal is.
  2. A székeden ülve húzd ki magad, közben pedig húzd a mellkasodhoz a bal térded. Mindkét kezed használva húzd még közelebb a lábad a comodat fogva, így enyhítve a derekadban felgyülemlett fájdalmat. Maradj így 30 másodpercig, pihenj egy kicsit és jöhet a következő lábad.
  3. Nézz előre, húzd ki magad. Lassan fordítsd a fejed az egyik oldalra, amíg nem érzed a húzódást a nyakad és vállad szélében. Fordulj a másik oldalra, hogy a nyakad másik végében lévő feszültséget is felold. Ezt a gyakorlatot is 30-30 másodpercig végezd.

Nyújtás home office-banFotó: Getty Images/Westend61

Mozgasd meg a lábaid

  1. Pattanj fel, áll a széked mellé és tedd rá (vagy ha nagyon hajlékony vagy, akár az asztalodra) a jobb lábad. Húzd ki magad, tartsd egyenesen a csípőd párhuzamosan a talajjal és a derekadból hajolj rá a kinyújtott lábadra. A combodban és a térded mögött kell érezned, ahogy nyúlnak az izmaid. Maradj így 30 másodpercig, lélegezz mélyeket, majd jöhet a bal lábad.
  2. Most kapaszkodj meg a széked vagy az asztal szélében, hogy megtartsd az egyensúlyod, és állj a bal lábadra. A jobb lábad fogd meg a bokádnál és húzd a feneked felé. Maradjon egyenes a térded és a hátad. A combod elülső részében fogod érezni a nyújtást. Ebben a pózban is fél percig érdemes maradnod, utána válts a másik lábadra.
  3. Állj karszélességre a faltól vagy az asztaltól. Tedd a jobb lábad a bal mögé. Lassan hajolj előre a fal/asztal irányába (amin meg is támaszkodhatsz) úgy, hogy közben a jobb sarkad végig a földön marad, ezzel megtornáztatva picit a vádlid. Ha még mélyebb nyújtásra vágysz, hajlítsd be a térded. Tartsd 30 másodpercig, aztán csere!

Miért is olyan jó nyújtani?

Még több

Body