Olyan dolog borította fel a menstruációs ciklusomat, amire álmomban sem gondoltam volna

Pankának sokáig kiszámíthatóan és rendszeresen jött meg a menzesze, ám az egyetem utolsó évében ez megváltozott. Mi állt a háttérben és hogyan hozta rendbe? Olvasd el a sztoriját!

Olyan dolog borította fel a menstruációs ciklusomat, amire álmomban sem gondoltam volna

Emlékszem, amikor kislány koromban körülöttem már mindenkinek megjött, csak nekem nem, úgy éreztem magam, mintha egyedül én nem kaptam volna meghívót egy nagyon exkluzív klubba. Ekkor 11-12 évesek voltunk, szóval abszolút időben voltam, hiszen a nők első vérzése általában 10 és 15 éves koruk között jelentkezik. De amikor már mindenki tudja, milyen is az a bizonyos menstruáció, csak te nem, ez az infó nem igazán dob fel. Szóval alig vártam, hogy végre én is találkozzam a piros betűs napokkal. Ez 13 évesen meg is történt, ám a kapcsolatunk nem mindig volt igazán felhőtlen. De nem az elején: akkor szuperül beállt minden. Így nem volt gondom a nyaralások tervezésével, hiszen nagyjából 25-28 naponta jött meg – nem hajszálpontosan, viszont hamar megtanultam, hogy ez nem is baj: a menstruációs ciklus alapvetően 28 napos, és teljesen oké, ha valakinek 21, vagy akár 35 napra jön meg.

A gond akkor kezdődik, ha hónapról hónapra változik, és túlságosan meghosszabbodik vagy lerövidül. Pont, mint nekem 23 éves koromban.

Végzős voltam az egyetemen, egyre csak zúdultak a nyakamba a zh-k és a beadandók, hogy a szakdolgozatírásról és a vészesen közeledő vizsgaidőszakról ne is beszéljünk. Alig aludtam, literszámra ittam a kávét, ami persze nem segített az idegességemen, sőt a koffein csak dobott a szorongásomon. De még éppen tudtam is volna kezelni a szitut, ha nem akkor dönt úgy életem első nagy szerelme, hogy szakít velem. A semmiből. Nemcsak azt hallottam, ahogy darabokra törik a szívem, hanem azt is, ahogy a stressz-szintem fénysebességre kapcsol, akár a Star Warsban. Ezután kezdtem észrevenni, hogy két vérzés között barna foltok jelentek meg a bugyimon és úgy általában egyre rendszertelenebbül kezdett megjönni – szóval tudtam, hogy valami nem stimmel.

 

Menstruációs ciklus

Fotó: Getty Images/Carol Yepes

 

Beszéltem a legjobb barátnőmmel, Eszterrel a dologról, aki elmondta, hogy néhány éve ő is átélt valami hasonlót. Ő kicsivel idősebb nálam, és amúgy egy igazi bombázó. Ám ez nem volt mindig így: régen duci volt, a húszas évei elején azonban úgy döntött, hogy (szigorúan saját magáért!) megszabadul a plusz kilóitól. Csakhogy először nem a legjobb módját választotta a fogyókúrának: erőteljesen diétázott és rengeteget edzett. És bár látszott a változás az alakján, valójában ez akkor még nem egy egészséges életmódváltás eredménye volt, amit a teste jelzett is neki. „A végén már volt úgy, hogy két hónapban egyszer, vagy éppen egy hónapban kétszer menstruáltam, és a vérzésem mennyisége is változott” – mesélte el, hogyan üzent neki a szervezete. Bár Eszter azt gyanította, hogy az én testem is ilyesmit próbál velem közölni (vagyis: „Túl sok a stressz, nyugi!”), ezért azt tanácsolta, hogy menjek el a nőgyógyászomhoz.

Az orvos alaposan kivizsgált és megállapította, hogy a rendszertelen menzeszt nem szervi elváltozás okozta, cisztának sem volt nyoma, vagy bármilyen betegségnek. Kiderült, hogy Eszternek igaza volt, és az utóbbi időszak túlzásba vitt idegeskedése és a szerelmi csalódásom kombója már túl sok volt a szervezetemnek: felborult a hormonháztartásom. Megtudtam, hogy a stressz hatására megemelkedett a szervezetemben a prolaktin nevű hormon szintje. 

Mint kiderült, az esetem nem egyedi: a szabálytalan időközönként jelentkező vérzés hátterében a legtöbbször hormonális okok állnak. Sőt, a magas prolaktinszintet nemcsak a szorongás, hanem különböző gyógyszerek, sebészeti beavatkozás, elhízás, de akár – mint Eszter esetében – a túlzásba vitt sport és fogyókúra is okozhatja.

A nőgyógyászom elmondta, hogy a prolaktint más néven anyasági hormonnak is hívják, nem véletlenül: a fő feladata, hogy beindítsa a tejelválasztást szülés után, kialakítsa az anyai viselkedést, illetve más hormonokkal együtt még a megtermékenyült petesejt beágyazódásának előkészítésében, valamint az első három hónapban a terhesség fenntartásában is segédkezik. A mennyisége pedig napi, a menstruációs ciklussal összefüggő ingadozásokat mutat. Csakhogy a túl magas prolaktinszint nem játék, így valójában szerencsém volt, hogy még időben elmentem orvoshoz. A nőgyógyászom szerint ugyanis a hormonháztartás zavara meddőséget is okozhat, illetve a nem szoptató nőknél jelentkező magas prolaktinszint csökkent petefészek-működéshez vezet, ami ronthatja a megtermékenyülés esélyeit, sőt akár vetélés előidézője is lehet.

Szóval egyértelmű volt, hogy vissza kell állítani a felborult hormonháztartásomat és vele együtt a korábban megszokott rendszeres menstruációmat.

A nőgyógyászom azonban tudja, hogy ha lehet, akkor inkább nem tömném magam hormonokkal, ezért más lehetőségekről is tájékoztatott, és végül hormonmentes alternatívát javasolt a cikluszavar rendezésére. Én egy barátcserje terméséből kivont hatóanyagot tartalmazó készítményt vásároltam a patikában, amit a megfelelő hatás elérése érdekében több cikluson át szedtem, így végül minden sikeresen helyre is állt. És amikor azt mondom, hogy minden, akkor azt úgy is értem: jeles diplomát szereztem, egy olyan munkahelyen dolgozhatok, amit imádok, így a stressz sem akkora faktor már, sőt még egy lenyűgöző pasit is megismertem, akivel nem olyan rég már össze is költöztünk.

Még több

Body