Ezek a sztárok büszkén vállalják, hogy aszexuálisok

Mi az az aszexualitás és kik vallják magukat annak Hollywoodban? Utánajártunk.

Ezek a sztárok büszkén vállalják, hogy aszexuálisok

A Magyar Aszexuális Közösség az Aces and Aros szervezet definícióját idézi az aszexualitás meghatározásakor. Eszerint 

„az aszexualitás az a szexuális orientáció, amikor valaki nem, vagy csak nagyon kis mértékben érez szexuális vonzalmat más emberek iránt és/vagy nem érez vágyat aziránt, hogy szexuális kapcsolatba lépjen más emberekkel.”

„Sok ember, aki az aszexuális spektrumon helyezkedik el, érez romantikus vonzalmat mások iránt, és van igénye olyan kapcsolatra, amiben mély érzelmi kötődést alakít ki a partnerével. Vannak köztünk, akik szeretnének szerelmesek lenni, és összebújni, vagy egymás kezét fogni a partnerükkel”  – olvasható az oldalon. Ám vannak aszexuálisok, akik egyúttal aromantikusok is, azaz nem éreznek ilyen típusú vonzalmat sem mások iránt. És mivel az aszexualitás egy ernyőfogalom – azaz több orientációt foglal magába, például a demiszexualitást –, ezért rengetegféleképpen azonosíthatják magukat azok, akik aszexnek vallják magukat.

Azt tudjuk, hogy a popkultúrában már meg-megjelennek aszexuális karakterek, hiszen ilyen volt Varys a Trónok harcában, Todd Chavez a BoJack Horsemanben, Raphael Santiago az Árnyvadászokban vagy épp a Szexoktatás második évadában Florence. De vajon kik tartoznak az aszexuális közösséghez Hollywoodban? Mutatjuk!

Tim Gunn

„Tudtam, hogy mi nem vagyok; nem érdekeltek a fiúk, de igazán a lányok sem” – kezdte Gunn a 2011-es Gunn’s Golden Rules: Life’s Little Lessons for Making It Work című könyvében. „Évekig aszexuálisként hivatkoztam magamra, és azt hiszem, ez áll a legközelebb az igazsághoz.”

Aszexuális sztárok

Fotó: Kevin Mazur/Getty Images

Yasmin Benoit

Az angol modell a brit Glamour magazinban írt esszét az aszexualitásáról: „Tökéletesen boldog és kiteljesedett életet élek fekete aszexuális, aromantikus nőként. Nincs szükségem társa, hogy kiegészítsen – én magam vagyok az egy egész. Ezért használom a számomra megadatott platformot arra, hogy küzdjek az aszexualitást övező stigmák ellen, leromboljam a tévhiteket és segítsek az aszex közösségnek erősebbé válni.”

Aszexuális sztárok

Fotó: Gareth Cattermole/Getty Images

Emilie Autumn

A Curve Magazinnak nyilatkozva sejtette először a glamrock énekesnő, hogy az aszexuális közösség tagja, később pedig Twitteren viccelődött a témával. „A sajtó megkérdezte, hogy még mindig aszexuálisnak vallom-e magam. A következőt osztottam meg velük: Nem arról van szó, hogy nem szeretem a szexet, csak még sosem voltam olyannal, aki egy kicsit is jó lett volna.”

Aszexuális sztárok

Fotó: Paul Archuleta/Getty Images

Janeane Garofalo

A színésznő és stand-upos Janeane egy podcast interjúban mesélt a szexuális orientációjáról, amiben elmagyarázta, hogy sosem igazán érdekelte őt a szex. „Azért vallom magam aszexuálisnak, mert a libidóm mindig is hihetetlenül alacsony volt. Sosem mozgatott meg kifejezetten a szex…Jó volt nekem így is, úgy is.”

Aszexuális sztárok

Fotó: Slaven Vlasic/Getty Images

Forrás: Magyar Aszexuális Közösség, Buzzfeed

Még többet olvashatsz LMBTQ-témában itt:

Még több

Body