5 dolog, amivel a manikűrösöd titokban tönkreteheti a körmödet

Ránézésre csodaszép, csillivilli körmökkel távoztál tőle, de a felszín alatt lehet, hogy nincs minden rendben? Bejó-Iványi Hajnalka nail artist lerántja a leplet a manikűrösök titkos bakijairól.

5 dolog, amivel a manikűrösöd titokban tönkreteheti a körmödet

Nagyjából egy óra relax vagy épp kellemes csevegés, aminek a végére szépek lesznek a körmeid és ápolt a kezed – jó esetben! De ha nem profi a manikűrös, egészen apró, alig észrevehető hibákkal szép lassan meggyengítheti, tönkreteheti a körmödet. Szóval legyél te is résen, hogy megelőzd a sérüléseket, és találd meg a legjobb szakembert – akinél nem csak a lelked, hanem a kezed is biztonságban van.

1. Nem küld el kezet mosni

Ideális esetben minden manikűr előtt fertőtlenítős szappannal kezet mosol, de a valóságban erre kevés helyen adnak lehetőséget. A kézmosás kiváltható kézfertőtlenítő spray-vel – ez viszont tényleg alap, elmaradhatatlan. Ahogy az is kötelező, hogy a manikűrös előtted fertőtlenítse azokat az eszközöket, amiket használni fog.

Ezt teheted: Bátran szólj, ha a fertőtlenítés valamelyik lépése kimaradna! Semmi ciki nincs benne, és kellemetlen fertőzéseket előzhetsz így meg.

2. Elreszeli a körömlemezt

Ha reszeléssel távolítja el körmös a géllakkot, zselét, porcelánt, akkor nagyon figyelmesnek kell lennie, hogy csak addig dolgozzon a reszelővel, amíg el nem éri a körmöt. Ha tovább reszeli, megsértheti és elvékonyíthatja, amit helyrehozni nem lehet. A vékony, sérülékeny rész csak akkor tűnik el, ha lenő.

Ezt teheted: Ha érzed, látod, hogy túl erősen, sokáig reszeli a körmöd, vagy nagyon felforrósodik közben, nyugodtan szólj. De sajnos nem biztos, hogy ezt te magad észreveszed, ezért a legjobb megoldás, ha gyakorlott, megbízható szakembert választasz.

3. Nem szakszerűen manikűröz

Főleg a gépi, orosz manikűrnél áll fenn az a veszély, hogy a csiszolófejjel túlságosan mélyen nyúl be a bőr alá, és megsérti a körömmátrixot. Ezzel akár maradandó sérülést is okozhat: a hullámos rész örökre ott maradhat a körmödben.

Ezt teheted: Laikusként nem igazán tudod észrevenni, ha a szakember hibázik. Ha valami fáj vagy kellemetlen, azonnal szólj, és ha később, otthon veszel észre sérülést a körmödön, körömágyadnál, legközelebb szólj róla a körmösnek – vagy keress más, megbízhatóbb szakembert.

4. Túl erősen szedi le a leoldható géllakkot a körmödről

Az oldószerben való áztatástól felpuhult körmöknek tilos éles fémeszközzel, erőteljes mozdulatokkal nekiesni. Egészen mély bevágások keletkezhetnek így a köröm felületén – az ilyen sérülések sokkal komolyabbak lehetnek, mint amit általában reszelővel okoznak. Pedig a leoldható lakkok lényege épp a gyengéd eltávolítás lenne!

Ezt teheted: Ha érzed, hogy nagyon erősen kaparja a lakkot a körmös, szólj. Ahogy akkor is, ha inkább kapargatja a fennmaradt réteget ahelyett, hogy egy kicsit még visszatenné a körmödre az olódszert. Te se siettesd, sokkal fontosabb, hogy a körmöd ép maradjon, mint hogy 2 perccel előbb végezzetek.

5. Nem precíz az előkészítésnél

Ha géllakk, zselé, porcelán felhelyezése előtt nincs megfelelően fertőtlenítve, zsírtalanítva, előkészítve a körmöd, észrevétlenül elválhat a rávitt réteg a körömlemeztől. A résbe bejutó víz miatt pedig a körmöd bealgásodhat. Ezt a következő cserénél veheted észre: a felszíne zöldes színű, egyenetlen.

Ezt teheted: A használt anyagok minőségét te magad nem tudod ellenőrizni. De minden professzionális termékcsaládnak van hozzá tartozó előkészítő rendszere – csekkold, hogy ugyanannak a márkának a termékeit használja-e a körmösöd (ez tényleg fontos!), és hogy valóban használja-e őket. Ha kimarad az alapozás, attól nagyon hamar tönkremehet a körmöd!

Még több

Bőrápolás