A 10 leggyakoribb bőrápolási hiba, amit valószínűleg te is elkövettél!

Apróságoknak tűnhetnek, de a pofid nagyon hálás lesz, ha mostantól jobban odafigyelsz ezekre a szépségbakikra!

A 10 leggyakoribb bőrápolási hiba, amit valószínűleg te is elkövettél!

Lehet, hogy csak annyit érzékelsz, hogy egy kicsit viszket, húzódik, könnyen kipirosodik vagy éppen gyakran zsírosodik a bőröd. Nem tartod nagy dolognak, és talán nem is gondolnád, pedig egészen apró változtatásokkal simán megszabadulhatsz a kisebb, zavaró bőrpanaszoktól! Huda Kattan sminkes-influencer blogján összegyűjtötte azokat a bakikat, amelyeket a legtöbb csaj elkövet, és valószínűleg nem is tud róla!

 

1. Nem a bőrtípusodnak megfelelő terméket használod

Az egyik legfontosabb dolog, hogy legyél tisztában a bőrtípusoddal – ha nem vagy biztos benne, faggasd ki jó alaposan a kozmetikusodat! És ezután CSAKIS olyan termékeket használj, amelyek a te bőrödhöz passzolnak. Figyeld a formulát, a hatóanyagtartalmat, és a bőröd igényeit, mert ha mellényúlsz, vagy nem érzed majd elég hatékonynak a krémet, vagy a számára túl sok hatóanyagra zsírosodással, pattanásokkal, mitesszerekkel reagál a pofid.

2. Nem jó sorrendben viszed fel a termékeket

Az alapszabály: mindig először a legkönnyebb, legfolyékonyabb állagút használd, és erre rétegezd a gazdagabb, krémesebb állagú termékeket. Miért fontos ez? Mert ha egy tonikot vagy eszenciát mondjuk a hidratálód vagy az éjszakai krémed fölé teszel, egész egyszerűen nem tud elég jól beszívódni, és nem tudja kifejteni a várt hatást.

Így nézzen ki a reggeli rutinod (természetesen nem kötelező mindegyik terméket használni, de amid van közülük, azt ebben a sorrendben vidd fel): Tisztítás után tonik, eszencia, esetleg arcpermet vagy fátyolmaszk, szérum, szemkörnyékápoló, hidratáló, fényvédő.

És az esti: Tisztítás, esetleg hámlasztás (heti 1-2 alkalommal), tonik, eszencia, esetleg fátyolmaszk, szérum, szemkörnyékápoló, hidratáló, arcolaj.

3. Túl sok terméket használsz

Attól, hogy több krémet használsz, még nem lesz hatékonyabb, sőt! A bőrödön maradó felesleges mennyiség csak eltömíti a pórusokat és pattanásokat, mitesszereket okozhat.

4. Nem hagysz időt, hogy beszívódjanak a termékek

Oké, nem mindig van idő ráérősen bemasszírozni az összes terméket. De ha rendszeresen csak úgy tessék-lássék felkened az arcápolóidat, azt kockáztatod, hogy a bőrödön maradó mennyiség a levegőn összeáll, ezért később sem szívódik fel, és több kárt okoz, mint amennyit ápol. Ennek főleg akkor áll fenn a veszélye, ha rétegezed a termékeket, és nagyon gyorsan viszed fel őket egymás után. Ha sietsz, használj inkább kevesebb kozmetikumot, de azt masszírozd be alaposan, és várd ki, amíg a bőröd beszívja.

5. Túlságosan ragaszkodsz a rutinodhoz

Nagyon jó, ha megvan az állandó bőrápoló koreográfiád és a kedvenc termékeid. De ne feledkezz meg arról, hogy a tested állapota, a homronrendszered, a környezeted, és ezáltal a bőröd igényei is folyamatosan változnak. Ezért ne ragaszkodj mindenáron az egyszer bevált cuccokhoz, hanem ismerd fel, ha épp egy kicsit szárazabb, foltokban hámlik, jobban zsírosodik vagy épp egy picit érzékenyebb a bőröd. Lehet, hogy elég csak a használt krém mennyiségén vagy a felvitel módján változtatnod, de lehet, hogy könnyebb vagy épp zsírosabb krémre kell váltanod, esetleg új elemként hámlasztót, tonikot vagy pakolást belevenni a rutinba.

6. Rosszul masszírozod be a krémet a bőrödbe

A jó masszázs felpezsdíti és felfrissíti a bőrödet. De ha erősen húzod, feszíted a bőrödet, akkor inkább károsítod vele – főleg, ha erőteljes lefelé irányuló mozdulatokkal dolgozol. Na ezzel inkább csak azt éred el, hogy a pofid hamarabb megereszkedik. Az arcmasszázsod mozdulatai legyenek simítóak, gyengédek, felfelé irányulóak, és sose feszítsd túl erősen a bőrödet!

7. Nem használsz fényvédőt

Az UV sugárzás a legkomolyabb bőröregítő tényező. Szóval ha 10 év múlva is szép bőrt szeretnél, az SPF30-at vagy 50-et nem spórolhatod meg. Hidd el, később nagyon hálás leszel, ha most megfogadod a tippünket!

8. Forró vízzel mosod az arcod

Simán eltávolítod vele az arcod külső védőbástyáját adó olajréteget. Használj inkább kézmeleg vizet, az is tökéletes a smink és a szennyeződések feloldására. A hideget inkább a tisztítás végén használd.

9. A nyakadat és a dekoltázsodat kihagyod

Ez egészen addig nem tűnik fontosnak, amíg egyszer csak majd azt veszed észre, hogy már nem olyan feszes ezeken a területeken a bőr, mint régen. És bizony ha sokat nyomkodod a telódat lehajtott fejjel, ez az idő hamarabb eljöhet, mint gondolnád: ez a tech-nekcnek nevezett jelenség. Szóval ha ragaszkodsz a feeded rendszeres pörgetéséhez, legalább azt tedd meg, hogy az arcápolódból teszel a nyakadra és a mellkasodra is.

10. Nem hidratálod a zsíros bőrödet

Az egyik leggyakoribb bőrápolási tévhit, hogy akinek zsíros a bőre, az jobb, ha nem krémezi. Pedig hidratálásra, azaz nedvességpótlásra a zsíros bőrnek is nagy szüksége van. Ha ezt kihagyod, a könnyen kifényesedő pofid is kellemetlenül viszkethet, húzódhat. Használj kimondottan zsíros vagy kombinált bőrre való hidratálót minden nap!

 

+1. Nyomkodod a pattanásaidat

Tilos. Tudod jól. De meg is tudod állni? Fogadjunk, hogy nem mindig! Pedig ilyenkor jó lenne, ha eszedbe jutna, hogy maximum tiszta kézzel, zsepivel, gyengéden nyúlj a pattikhoz, sose gyötörd, nyomorgasd őket, mert ezzel csak azt kockáztatod, hogy sokkal lassabban, esetleg heggel gyógyulnak majd!

Még több

Bőrápolás