5 összetevő, amit soha ne tegyél a DIY maszkodba

Ne dőlj be minden netes tippnek!

5 összetevő, amit soha ne tegyél a DIY maszkodba

Sajnos nem csak menő praktikákat termel ki magából az internet – néha egyenesen katasztrofális ötletek is kibuggyannak a web mélyéről. Ez persze ne vegye kedved az otthoni keverés-kavarástól, csak alaposan csekkold, hogy ne tartalmazzák ezeket a hozzávalókat a netről lesett beauty receptjeid.

1. Citrom

Legtöbbször a világosító és pigmentfolt halványító skilljei miatt teszik bele az otthoni arcmaszkokba, viszont te ne kövesd ezt a példát! „A citrom magas savtartalma miatt az érzékeny bőrfelületen az égéshez hasonló foltokat eredményezhet, ami tartósan is ott maradhat” – figyelmeztet Mona Gohara bőrgyógyász. Ráadásul, ha használat közben még napfény is éri a bőröd, még hiperpigmentációt is tapasztalhatsz.

2. Fogkrém és szódabikarbóna

Mindkettőt a pattanások otthoni ellenszereként tisztelik, de nagyon nem kellene. A bőrgyógyász szerint erős szárító hatásuk miatt nem csak, hogy kiszárítják a bőröd, de még csúnya irritációt is okozhatnak. Ez pedig plusz egy segítség a pattanásnak, hogy dupla méretűre begyulladjon.

3. Nyers tojás

Tudjuk, fúj – de igen. Sokan esküsznek a nyers tojás erejére, viszont a bőrgyógyászok biztosan nincsenek a rajongó tábora között. „A nyers tojás olyan fertőzéseket okozhat, mint a szalmonella.” Kizárt, hogy megérné kockáztatni.

4. Ecet

Gondoltad volna, hogy szuper tonizáló hatású és a bőr pH-értékét is gatyába rázza? Nos, a bőrdoki inkább lebeszélne róla, mert elviselhetetlen az illata huzamosabb ideig és elég közel kerül az orrodhoz, hogy borítékolhasd a fejfájást. A szag nem ijeszt meg? Akkor majd ezek: irritációt, felületi kémiai égést (ha többször is alkalmazod) és depigmentációt okozhat.

5. Fűszerek

A vacsidba mehet, az arcpakolásodba nem. Habár a kurkuma gyulladáscsökkentő hatása miatt szóba jöhet, viszont a legtöbb fűszer irritációhoz vezethet. A legjobb, ha kis mennyiségben teszteled a bőrödön és ha nem tapasztalsz semmilyen intő jelet, akkor bátran bevetheted. De általános szabály minden DIY maszkra, hogy azonnal használd fel, ne tegyél belőle félre későbbre és ne hagyd fent túl sokáig a bőrödön.

Még több

Bőrápolás