A szelfizéstől jobban öregszik a bőröd?

Hahó, az okostelefonod elég sok problémát okozhat!

A szelfizéstől jobban öregszik a bőröd?

Aki sokat pózol saját magának, hamarabb lesz ráncos – és ez nem vicc! „A saját magukat sokat fotózó és a szépségükben gyönyörködő emberek éppen azzal ártanak a szépségüknek és fiatalságuknak, hogy túl sokszor dokumentálják a  kinézetüket”írja dr. Buda Bernadett esztétikai terápia specialista, a Bőregészség blog szerzője. Na de pontosan miért és hogyan? Nézzük sorra!

Túl sokat tapizod

A telefonodat valószínűleg sokkal ritkábban tisztítod és fertőtleníted, mint kellene. A USA Today cikke szerint a telód kijelzője hétszer olyan „piszkos”, mint egy vécéülőke, a rajta lévő szennyeződések és kórokozók pedig könnyedén átkerülnek róla az arcodra a füledre, az ajkadra, a hajadra és a kezedre.

Cosmo-infó: Egy kutatás azt állítja, hogy az emberek harmada még sosem fertőtlenítette vagy tisztította meg alaposan a telefonja kijelzőjét – és még csodálkoznak, ha pattanásos a bőrük?!? A telefonról az arcra került baktériumok ugyanis nagyban elősegítik az akné kialakulását.

Fényez téged

A kijelző fénye is problémát jelent – nem csak a túlzásba vitt napozás károsíthatja és öregítheti ugyanis a bőrödet! A nagy energiájú látható fény (HEV, kék fény) sem tesz jót: mélyebbre hatol a bőrben, mint az UV-A és UV-B sugarak, és a hagyományos fényvédő termékek nem képesek kiszűrni.

Cosmo-infó: Képzeld, egy szakértő simán meg tudja állapítani, hogy melyik kezedben szoktad inkább tartani a mobilodat: az arcnak azon az oldalán a bőr tompább fényű, egészen más textúrájú, mint a másikon – mondta dr. Zein Obagi Beverly Hills-i bőrgyógyász. Szerencsére ma már kaphatóak olyan fényvédők, amelyek képesek ezt a bőrkárosító hatású, magas energiájú fényt kiszűrni. Ha sokat dolgozol monitor előtt, telefon-, tévé- vagy laptopfüggő vagy, mindenképp érdemes beszerezned egyet, de igazából mindenkinek ajánljuk, hiszen az összes LED és energiatakarékos izzó, valamint mindenféle kijelző nagy mennyiségben sugározza a kék fényt. Beszereznél egyet? Kattints a cikk végén a galériára!

Állandóan csekkolni kell

Ha nem csak a tökéletes szelfi elkészítésével, hanem a szerkesztgetéssel, retusálással, a feeded felturbózásával és mások figyelésével is sok időt töltesz, könnyen beszerezhetsz néhány új ráncot! Tech necknek hívják a jelenséget, amikor az állandó lefelé nézéstől jelennek meg kellemetlen panaszok: nyak- és vállfájdalom, ráncok a nyak elülső részén, megereszkedett bőr az állnál, nyakon, dekoltázson.

Cosmo-infó: A szemednek, a hátadnak és az arcbőrödnek is jót tesz, ha rendszeresen felnézel a telefonozásból, monitornézésből. A lényeg, hogy a szemed távolra fókuszáljon, az állad pedig ne 45 fokban előre döntve tartsd, hanem emeld meg! Lazítsd el a vállad és a nyakad, még jobb, ha egy kicsit meg is mozgatod.

Most már biztosan nagyon kíváncsi vagy, milyen fényvédő különlegességet ajánlunk szelfiráncok ellen… Lapozgass!

galéria

A szelfizéstől jobban öregszik a bőröd?

A szelfizéstől jobban öregszik a bőröd?

Fotó megosztása:

Kiemelt kép: Profimedia/Red Dot

Még több

Bőrápolás