Így vedd észre, ha megromlott a parfümöd

Fogadjunk, hogy eddig te sem gondoltál bele, hogy a kedvenc illatod nem örök életű!

Így vedd észre, ha megromlott a parfümöd

Oké, azt már elfogadtuk, hogy bármennyire bejön is mondjuk egy szempillaspirál, néhány hónap, maximum fél év után le kell cserélni, és a bőrápolókat sem lehet évekig őrizgetni. Na de hogy a parfüm szavatossága is lejárhat? Mikor? Hogyan? Miért? És honnan lehet észrevenni?

Minden beautycucc csomagolásán ott a jelölés, hogy felbontás után mennyi ideig használható biztonsággal. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ha az az idő letelt, azonnal ki kell dobni a terméket, főleg nem mondjuk egy parfüm esetében. De egy nagyon fontos irányadó arra nézve, hogy ennyi idő után már várhatóak eltérések a termék színében, illatában, állagában, hatékonyságában – és ilyenkor bizony le kell cserélni. Nem törvényszerű, hogy ez a jelölt időben bekövetkezik, de ettől az időponttól már jóval nagyobb az esély rá, mert az összetevők stabilitására, hatékonyságára, a tartósítók hatékonyságára ennyi ideig vállal garanciát a gyártó.

Parfümöknél ez általában 1-3 év, de még a szakértők szerint is ez azért elég óvatos becslés, az alkoholtartalmú termékek legtöbb esetben 4-5 évig gond nélkül használhatók. De honnan lehet tudni, ha már nem oké az illat? Amandine Pallez, a Bvlgari Parfums Senior Creative Directora szuper útmutatót adott a Byrdie-nek: így válassz, ha olyasmit keresel, ami évek múlva is ugyanolyan szexinek érződik rajtad – és erre figyelj, ha a kedvenced utolsó cseppjeit már hosszú évek óta őrizgeted egy igazán fontos pillanatra. (Ha ezek közül a szuperszexi darabok közül választasz, a romantikus pillanatokra biztosan meglesz a megfelelő!)

Megváltozik az illat

„A parfümöknek nem az intenzitása változik általában az idővel, inkább az illat jellege: az oxidáció miatt kicsit savasabb, fémesebb vagy műanyagosabb jellegűvé válik” – mondta a szakértő. A különböző összetevők különféle tempóban oxidálódnak, a ciprus és pacsuli például gyorsítják ezt a folyamatot, így az ilyen kompozíciók kevésbé tartósak lehetnek.

A hosszú élet titka

Van még néhány illatjegy, ami növeli a kompozícók stabilitását, ilyenek például a fás jegyek, a borostyán vagy a bőr. Általános szabály az is, hogy minél magasabb egy termék alkoholtartalma, annál kevésbé romlanak meg az összetevők – a kölnik és az eau de toilette-ek például 90%-os alkoholtartalmukkal kimondottan sokáig eltarthatók.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Bliss & Sassy Scents (@bliss_and_sassy_scents) által megosztott bejegyzés, Szept 8., 2020, időpont: 5:04 (PDT időzóna szerint)

A természetes neccesebb

Az olyan illatokat, amelyekben nagyon magas a természetes illóolajok aránya vagy épp csak természetes anyagokat tartalmaznak, esetleg alkohol vagy egyéb tartósítószerek nélkül készülnek, ne akard éveken keresztül használni. Ezek sokkal hamarabb veszíthetnek a minőségükből, ezért szigorúbban tartsd be a lejárati időt, és ha már régóta használod őket, figyeld a színüket és az illatukat. És ha valami nem az igazi, inkább ne fújd vagy kend magadra! (És főleg ne ezekre a helyekre!)

3 trükk, hogy tovább tartson

Ezekkel az egyszerű praktikákkal meghosszabbíthatod a kedvenced élettartamát.

  • Ne tedd a napra! A közvetlen fény ugyanis nagyon nem tesz jót neki.
  • Vidd ki a fürdőből! A párás meleg szintén gyorsítja a minőségvesztést.
  • Hagyd a dobozban! Legjobb helye a hálószobádban, a saját dobozában van.

Kiemelt kép: US Getty Images

Még több

Bőrápolás