Tudtad, hogy a pozitív hozzáállás mérgező is lehet?

Nem biztos, hogy jó, ha mindig a dolgok jó oldalát nézzük…

Tudtad, hogy a pozitív hozzáállás mérgező is lehet?

Bár a legtöbb helyről azt halljuk, hogy a pozitív hozzáállás mindennél fontosabb, amivel életünk legnehezebb időszakát is átvészelhetjük. A neves pszichiáter, Dr. Leela Magavi szerint azonban hatalmas hibát követünk el, ha mindenkit egy kalap alá veszünk, a problémákat pedig ugyanolyan módszerrel akarjuk megoldani. Hallottál már a mérgező pozitivitásról? Most elmondjuk, mi ez is pontosan!

Dr. Leela Magavi szerint a következő példák tudják a legjobban szemléltetni, hogy mikor beszélhetünk mérgező pozitivitásról:

Azt mondani valakinek, hogy „legyél boldog” vagy „nézd a dolgok jó oldalát”

Gondolnád, hogy ezek a mondatok egy depressziós, vagy súlyos gondokkal küzdő embernél csak káros hatást érnek el? Pedig pszichológiai kutatások szerint ezekkel a mondatokkal úgy gondoljuk, hogy mindenki problémája ugyanolyan egyszerűen kezelhető, ami súlyos hiba.

A kalsszikus „majd jobb lesz” szöveg

Ha siettetni akarjuk a szomorúság elmúlását, azzal leginkább csak elnyomjuk az igazi probléma gyökerét, ami Dr. Leela szerint még nagyobb problémákhoz vezethetnek.

Bűntudatkeltés level végtelen

Ugye már te is sokszor hallottad azt, hogy nem érdemes szomorkodni, hiszen másoknak sokkal rosszabb! Ezzel azonban csak felesleges bűntudat ébred bennünk, ráadásul azt az üzenetet közvetíti, hogy a mi depressziónkkal nem szabad foglalkozni, hiszen valaki másnak biztosan rosszabb.

Nyomd el, mintha nem is lenne?

Az egyik legmérgezőbb reakció egy problémára, esetleg depresszióra, vagy bármilyen mentális betegségre, ha azt a tanácsot kapjuk, (vagy adjuk) hogy ne foglalkozzunk a dologgal. A pszichiáter szerint nyugodtan forduljunk szakemberhez, ha nehéz időszakhoz ért az életünk, hiszen a mentális egészség ugyanolyan fontos, mint a fizikai.

Még több

Bőrápolás