Tönkreteheti az arcod, ha éjszakára használod nappali krémed – és fordítva?

A bőrápolásban nagyon nem mindegy az időzítés!

Tönkreteheti az arcod, ha éjszakára használod nappali krémed – és fordítva?

Végre találtál egy jó krémet, és annyira beleszerettél, hogy reggel-este ezt használod… Hát, az arcod egy idő után nem biztos, hogy odáig lesz tőle! Hogy miért? Varga Erika természetgyógyász, szépségterapeuta elárulta, miért olyan fontos a krémek esetében, hogy a megfelelő időpontban használd őket.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Varga Erika (@aszepsegterapeuta) által megosztott bejegyzés, Aug 30., 2019, időpont: 4:01 (PDT időzóna szerint)

Nappalra való

A nappali arcápoló feladata elsősorban a hidratálás, és hogy megakadályozza a nap során a bőr kiszáradását. Ezen kívül vitaminokat, antioxidánsokat is tartalmaz, ezzel segíti a bőr védelmi funkciót. Ez mindeddig éjszakára is szuper lenne.

DE van még egy fontos funkciója – ma már szinte a legtöbb jó minőségű nappali arcápolónak: fényvédelmet biztosít UV-szűrő hatóanyagokkal. Amire ugyebár éjszaka nincs szükség. Tehát ha ezt a krémedet teszed fel éjjelre is, máris olyan anyagok maradnak egész éjszaka a bőrödön, amelyek akkor, ott feleslegesek. Nyilván nem történik katasztrófa, de akinek érzékeny a pofija, annak ez tényleg felesleges kockázat.

Aludj vele!

Az éjszakai krém feladata, hogy regeneráljon, segítse a bőr újraépülését, a sejtek megújulását. Nem a nappali krémben található hatóanyagokból tartalmaz többet, hanem egészen más típusú összetevők vannak benne mert másképp működik az éjszaka folyamán a bőr. Épp azért a nappali arcápoló nem feltétlenül nyújt „elég” ápolást éjszakára a bőrödnek.

Ilyenkor nincs szükség a környezeti hatásokat semlegesítő vagy fényvédő összetevőkre, jöhetnek viszont olyanok, amelyek a napfény hatására esetleg elveszítenék hatékonyságukat, éjszaka viszont szépen be tudják fejezni a bőrsimító, feltöltő, megújító munkájukat

Vagy olyanok, amelyek hámlasztó hatásuk miatt fényérzékenyíthetik a bőrt! AHA vagy BHA savat vagy hámlasztó enzimeket tartalmazó krémet mindig csak éjszaka használj, ha reggel teszed fel, a legkisebb napsütéstől is leéghet a bőröd! Még a magas faktorszámú fényvédőt tartalmazó nappali krémed sem biztos, hogy elég védelmet ad a frissen hámlasztott pofidnak!

Könnyebb vs. zsírosabb

Előfordulhat, hogy az éjszakai krémet gazdagabbnak, bársonyosabbnak érzed, míg a nappali könnyedebb, gélesebb, vízszerűbb lehet. De nem általános szabály, hogy az éjszakai krémnek zsírosabbnak kell lennie, mivel éjjel a bőr méregtelenít, tolja felszínre a mélyből a zsíranyagokat, tehát van egy természetes zsírzó hatás, amit nem szabad túltolni, mert felborul a faggyútermelés egyensúlya. Épp ezért télen sem muszáj zsírosabb krémet választanod, jó megoldás lehet, ha a még nedves bőrödbe pár csepp finom arcápoló olajat masszírozol, és erre viszed fel a nappali krémet.

Eddig megelégedtél éjszakára a nappali krémeddel? Irány a galéria, találj új kedvencet a pofidnak!

galéria

Tönkreteheti az arcod, ha éjszakára használod nappali krémed – és fordítva?

Tönkreteheti az arcod, ha éjszakára használod nappali krémed – és fordítva?

Fotó megosztása:

Kiemelt kép: Profimedia/Red Dot

Még több

Bőrápolás