Új bőrápoló szuperkedvenc: mit tud az azelainsav?

Most megtudhatod, miért lett ennek a hatóanyagnak ekkora rajongótábora – és simán lehet, hogy a cikk végére te is közéjük tartozol majd!

Új bőrápoló szuperkedvenc: mit tud az azelainsav?

Ha egy kicsit is tudatos vagy a bőrápolás terén, és érdekel, milyen összetevőket tartalmaznak a krémeid, ha ismerni akarod a bőröd igényeinek leginkább megfelelő termékeket és összetevőket, akkor az azelainsavról tudnod kell! Viszonylag újonnan felkapott, de a bőrgyógyászok körében elismert hatóanyagról van szó, és hogy pontosan mit tud, miért lett hirtelen a pattanásos bőrű lányok vadiúj kedvence, arról Rácz Judit kozmetikai vegyész, a Skinmart.hu alapítója mesél.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Skinsmart Magyarország (@skinsmarthu) által megosztott bejegyzés

Még egy szupersav?

Valóban, a hámlasztó AHA és BHA-savak nagy sztárok mostanában a bőrápolásban (ebben a cikkben olvashatsz róluk bővebben), de ez most egy kicsit másmilyen sav. „Az azelainsav egy a gabonafélékben (búzában, rozsban és árpában) megtalálható karbonsav – mondta el kozmetikai vegyész szakértőnk. – Bár savféle, nem hámlasztja a bőrt olyan módon, ahogy az ismert AHA vagy BHA savak teszik, viszont van számos más bizonyított szuper tulajdonsága.

Hármas hatás

„Az azelain savnak nincsen anti-aging hatása, és nem egy „mindenkinek való”, univerzális hatóanyag, de három gyakori bőrproblémára is bizonyítottan szuper: a bőr kipirosodásával járó rosaceára, a pattanásokra, és a pigmentfoltokra.” A gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatásának köszönhetően nagyon jól megnyugtatja a gyulladt, pattanásos bőrt, és épp emiatt a nyugtató hatás miatt olyan hatékony a rozáceás bőr kezelésében is. Ráadásul a pigmentfoltok és a pattanások után maradó foltok kezelésében is bevethető, mert megakadályozza a túlzott pigmentációért felelős enzim működését.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Skinsmart Magyarország (@skinsmarthu) által megosztott bejegyzés

Máris beleszerettél?

„Jelenleg kettő formában használt az azelainsav a kozmetikumokban: a „tiszta” sav formában (Azelaic acid néven található az összetevő listán) és egy származék formában, amit Potassium Azeloyl Diglycinate-nak hívnak – folytatja a szakértő. – Ha súlyosabb bőrproblémáról van szó, akkor érdemes bőrgyógyászhoz fordulni, és a 15-20%-os erősségű, vényköteles azelainsavas termékeket kipróbálni. Ha enyhébb a probléma, akkor otthoni használatra szabadon kaphatóak 10%-os azelainsavas termékek, illetve zsírosan csillogó bőr, kipirosodás, és pigmentfoltok esetén jó választás egy azelainszármazékot tartalmazó szérum. Ez utóbbi előnye, hogy míg a tiszta azelain savas termékek nehezebb, krémes formulák az azelainsav nehezen formulázható tulajdonsága miatt, a PAD származékkal készíthető könnyed, olajmentes állag is.”

Lapozd végig a galériát, szuper itthon is kapható azelainsavas arcápolókat mutatunk!

galéria

Új bőrápoló szuperkedvenc: mit tud az azelainsav?

Új bőrápoló szuperkedvenc: mit tud az azelainsav?

Fotó megosztása:

Így illeszd a rutinba

„Napi egyszer, vagy akár kétszer használva az arcápolási rutinban a szérumok sorába érdemes beilleszteni. Jó csapatjátékos, és egyéb hatóanyagokkal is nyugodtan együtt használható. A bőrproblémák megoldásához azonban szinte mindig idő és türelem kell, ez abszolút igaz mindhárom problémára, amire azelainsavat érdemes bevetni. 3-6 hónap is lehet, amíg igazán láthatóvá válik a hatása” – de más hatóanyagoknál ugyanúgy ki kell várni ezt az időt, szóval használd kitartóan, jó lesz!

Kiemelt kép: Getty Images

Még több

Bőrápolás