Használsz bőrápoló szérumot? Mostantól fogsz!

Kihagyhatatlan elem vagy opcionális plusz a szérum az arcápoló rutinodban? Ha jól használod, a rajongója leszel!

Használsz bőrápoló szérumot? Mostantól fogsz!

Ha elmúltál 25 biztosan veled is poénkodtak már, hogy innentől kötelező a szemránckrém. Ha ránctalanító nem is, de egy jó hidratáló szemkörnyékápoló nagyon jól jön – ahogy egy hidratáló szérum is. De minek a szérum, ha minden reggel és este használsz hidratáló krémet? – kérdezheted. Mert a hidratálód nem feltétlenül tud mindent biztosítani, amire a bőrödnek szüksége van.

„A hidratáló krém az alapbőrápolási rutin egyik tartópillére, gondoskodik a bőröd hidratálásáról, pH-egyensúlyáról és védelméről – figyelmeztet Grasl Veronika kozmetikus, a MÁDARA Organics Skincare hivatalos magyarországi forgalmazója és trénere, a Naturalskin webáruház tulajdonosa. – A szérumok hatóanyag-koncentrátumok, amelyeket speciális bőrprobléma fennállása esetén kell alkalmazni.”

Kell egy kis plusz

„Az arcbőrnek vannak olyan időszakai, állapotai, amikor extra segítségre van szüksége – folytatja Vera. Előfordulhat, hogy néha szárazabbnak érzed, vagy épp zsírosabbnak, pattanások jelennek meg rajta, vagy épp fakóbb, mint amilyen lenni szokott. – A szérumok koncentrált és erős hatóanyagai rövidebb idő alatt és látványosabban javíthatják a bőrproblémát, mint egy szimpla arcápoló. Fontos azonban, hogy ezeket sosem önmagukban, hanem a bőrtípusodnak megfelelő hidratáló krémmel együtt kell alkalmazni!”

Jó ritmusban

Ha beszereztél egy szuper szérumot, a következő lépés az, hogy megtanulod megfelelően használni. Nem mindegy ugyanis, melyik fázisban illeszted be a bőrápolási rutinodba.

  • Könnyedebb állaguk miatt a szérumok hamarabb beszívódnak a bőrbe, mint a krémek, ezért, hogy maximális hatásukat ki tudják fejteni, közvetlenül a tisztítás után kell őket alkalmazni.
  • Ha használsz arctonikot, akkor azt tedd fel még a szérum előtt – a folyékony állag még a gélesnél is könnyebben szívódik fel, ezért van előrébb a helye a rutinban.
  • Ha a szérumot a hidratáló krémet fölé viszed fel, akkor a krém vastagabb formulája miatt a szérum nem tud tökéletesen felszívódni. Ez különösen érvényes az olajos formulájú szérumok esetén.
  • A szérumot finom, tapogató mozdulatokkal vidd fel az arcodra, vagy használj gua sha követ, kristály rollert. A masszírozó mozdulatok mindig felfelé és kifelé irányuljanak.
  • Miután feltetted, egy picit mindenképpen érdemes várni, de ez tényleg csak 10-15 másodperc legyen. Vannak olyan szérumok, amelyek ragacsosabb vagy olajosabb állagúak, ezeknek a hidratáló krémmel elegyedve gyorsabb a felszívódásuk.
  • A maximális hatás elérése érdekében este használj szérumot, így alvás közben fejti ki a hatását, és egyetlen környezeti tényező sem befolyásolja a szérum eredményességét.

Egyedül nem megy

Simán lehet, hogy miután feltetted a kellemes, géles állagú szérumot, nem érzed azt, hogy a bőrödnek még bármire szüksége lenne. Pedig ez nagyon nem így van! A szérumok kiegészítik, de nem helyettesítik a hidratálókat! „Speciális bőrproblémára kell őket alkalmazni – figyelmeztet a szakértő. – A bőröd általános, mindennapi komfortérzetéről a hidratáló krémed gondoskodik, napközben védelmezi és hidratáltan tartja, éjszaka pedig regenerálja és megújítja azt. Ha pattanásokkal, extrém szárazsággal, túlzott faggyútermeléssel, ráncokkal vagy pigmentfoltokkal küzdesz, akkor van szükséged a szérum beépítésére a bőrápolási rutinodba. De ha a szérum miatt elhagyod a hidratálód, azt pár napon belül érezhetően megsínyli a bőröd.”

Mikortól kell?

Tényleg a 25 éves kor a bűvös határ, amikor váltani kell az arcápolásban? „Általában azt szoktam javasolni, hogy 25 év alatt szérumot csak bőrprobléma esetén, kúraszerűen érdemes használni, hiszen addig elegendő a tisztítás-tonizálás-hidratálás triumvirátusa – tanácsolja a kozmetikus. – 25 év felett kiegészül ez egy 4. lépéssel, ami a megfelelő szérum legyen. És természetesen a fényvédelemről sem szabad soha elfeledkezni! Bőrszárazság, finom ráncok esetén multimolekuláris (kis- és nagy molekulájú) hialuronsavat, peptid- és ceramidtartalmú szérumokat javaslok. Pattanásos bőrre pedig enyhe hámlasztó hatású savakat, AHA és BHA savakat tartalmazó változatokat.”

Kiemelt kép: Getty Images

Még több

Bőrápolás