Így teszed tönkre az arcodat, ha nem tisztítod rendesen

A gyors áttörlés maximum akkor jöhet szóba, ha a fáradtságtól majd’ beájulsz az ágyba – mondjuk évente egyszer!!!

Így teszed tönkre az arcodat, ha nem tisztítod rendesen

Tudod, mi történik, ha épp csak átfutsz a pofidon egy sminklemosó kendővel? Dr. Tijion Esho bőrgyógyász Insta-viedója tökéletesen illusztrálja a dolgot!

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Dr Esho MBChB MRCS MRCGP (@drtijionesho) által megosztott bejegyzés

Látod, mennyi alapozó marad az áttörlés után a mandarin pórusaiban? Pontosan ez történik az arcodon is, még ha nem is ilyen látványosan. Amikor tisztításként csak áttörlöd a bőröd felületét, azzal a pórusok mélyéről nem tudod eltávolítani a beléjük tapadt alapozót – sőt, igazából a felszínükről is alig.

A sminklemosó kendők tökéletesek, ha mondjuk sportolás előtt szeretnéd a sminked nagyját leszedni, vagy az esti buli, randi előtt frissítenéd a makeupod, és előtte megszabadulnál a félig lekopott reggel feltett rétegtől. És igen, néha akkor is bevetheted, ha olyan fáradt vagy, hogy nem tudod rávenni magadat egy alapos tisztításra. De ilyen tényleg csak fényévente forduljon elő, hiszen látod, mennyi minden marad utána láthatatlanul a bőrödön!

Micella a megoldás?

Ha sminklemosó kendő, akkor válassz micellásat – ezek az apró részecskék körülveszik a szennyeződéseket, mágnesként vonzzák magukhoz őket, és így a kendő sokkal könnyebben tudja eltávolítani azt, ami nem a bőrödre való. Jobb azonban, ha micellás oldatot használsz – nem sokkal bonyolultabb a folyadékot vattakorongra csepegtetni, és azzal törölni át a bőrödet. Ha azonban IGAZÁN hatékony akarsz lenni, és emellett arra is figyelsz, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen az otthonodban, akkor szavazz a double cleansingre! (Igen, a többször használható sminklemosó párnák és a lebomló anyagból készült kendők is szóba jöhetnek, de ha kipróbálod a dupla lemosást, valószínűleg beleszeretsz! A bőröd legalábbis biztosan.)

Duplán jó lesz

Szóval az igazán tiszta bőrért duplázz: használj először olajos vagy kétfázisú lemosót, amelynek a fő funkciója a szemsmink lemosása, illetve az arc többi részén lévő smink feloldása, fellazítása. Az olaj hatására a tartós smink is könnyedén eltávolítható a bőrről – és nem csak a felszínéről. Legjobb, ha a fellazított sminkedet langyos vízbe mártott törülközővel, pamutkoronggal vagy mikroszálas arctörlővel szeded le, a vattakorong esetleg irritálhatja az érzékeny bőrt. A micellás víz is jó választás első lépésnek, hiszen alapvetően is a tartós smink gyors, hatékony lemosására fejlesztették ki.

Ezután következhet a második lépés: távolítsd el a sminked maradványait és mindent, ami még felesleges a bőrödön – lehetőleg minél kíméletesebben. Válassz olyan terméket hozzá, ami vízzel leöblíthető, és gyengéd a bőrödhöz.

Neked való a dupla tisztítás, ha

  • Rendszeresen sminkelsz.
  • Tartós sminktermékeket használsz.
  • Zsíros, pattanásokra hajlamos a bőröd.
  • Az arcodat esetleg nem is annyira, de a szemedet sminkeled.
  • Sokat sportolsz.

Mutatunk hozzá néhány szuper kombót.

1. Geek & Gorgeous 101 Jelly Joker Alacsony pH-jú gyengéd lemosó 2690 Ft + Paula’s Choice Perfect Cleansing Oil 9200 Ft (skinsmart.hu)

2. Nivea Nyugtató arctisztító olaj érzékeny bőrre 2279 Ft + Polaar Icepure bársonyos arclemosó 9200 Ft

3. Mádara arclemosó olaj 6690 Ft (naturalskin.hu) + Schüssler habzó lemosó 3490 Ft (schusslerkozmetikumok.hu)

Legyél vele óvatos, ha

  • Extraszáraz, érzékeny a pofid.
  • Nem igazán sminkelsz.
  • Könnyen kipirosodik, gyakran húzódik a bőröd.

Ilyenkor egy könnyű arctej vagy a bőrtípusodnak megfelelő gyengéd lemosó bőven elég lehet.

Kiemelt kép: Getty Images

Még több

Bőrápolás