Mi a tudományos oka annak, ha elpirulsz?

Önkéntelen dolog, de vajon mi áll mögötte? Most megtudhatod!

Mi a tudományos oka annak, ha elpirulsz?

Mennyire vagy pókerarc? A pofidra vannak írva az érzelmeid és gondolataid, vagy rezzenéstelen arccal mész át a kisebb-nagyobb drámákon? Ha könnyen megy neked a fapofa, akkor is van azonban egy olyan testi reakció, ami elárulhat téged, mert nem igazán lehet elrejteni vagy megjátszani – mégpedig az elpirulás.

Ez történik a testeddel

Nagyon sok minden történik, mire egy gondolat vagy érzelem emberi hatására megjelennek a vörös kis foltok a pofidon. Az egészet a szimpatikus idegrendszer idézi elő, ami más akaratlan reakciókat is irányít.

Amikor az agyunknak ez a része bizonyos típusú érzelmekről kap értesítést, azonnal kiadja a szervezetnek a parancsot arra, hogy adrenalint szabadítson fel. Ez a hormon felelős azért az állapotért, amit angol nyelvterületen „fight or flight” reakciónak hívnak, magyarul pedig vészhelyzeti állapotként, „harcolj vagy menekülj”, esetleg „üss vagy fuss”-reakcióként ismerheted. Az adrenalin hatására felpörög a szív, jobban beindul a vérkeringés, a vérünk megtelik oxigénnel, a szív és a vázizmok erei kitágulnak. Egyszóval a szervezet olyan állapotba kerül, hogy gyorsan tudjon reagálni a vészhelyzetben – meneküljön vagy éppen küzdjön az életéért, minél hatékonyabban.

Mivel az arcunk, a nyakunk és a fülünk anatómiailag más, mint testünk többi része, az itt stressz hatására hirtelen felgyülemlő vér pirosságot idéz elő, tulajdonképpen ez az elvörösödés.

Fotó: Getty Images

Annyira ciki!

Amikor kínosan érzed magad, zavarban vagy, az valójában egy stresszhelyzet – és a tested ennek megfelelően reagál. Egyes elméletek szerint az elpirulás lehet a tested bocsánatkérése valami olyasmi miatt, ami szociálisan nem elfogadható – lehet ez egy rosszkor kimondott mondat, egy nyelvbotlás vagy akár egy általad nem helyén valónak tartott gondolat, érzelem is. Az elvörösödés ilyenkor egy nonverbális, fizikai kifejezése annak, hogy „bánod a hibádat”.

És igen, sokszor már attól is elpirulhatsz, hogy félsz attól, hogy el fogsz pirulni – ilyenkor egyszerűen az történik, hogy már a gondolattól beindul a stresszreakció a testedben. Tehát vészhelyzetnek érzékeled a lehetőséget, hogy mindjárt elpirulsz, és a vészhelyzeti testi reakcióknak köszönhetően valóban el is pirulsz.

Hogy mit lehet tenni ellene? Minél kevésbé foglalkozol azzal, hogy mit gondolnak rólad mások, annál kisebb az esélye, hogy elvörösödsz. Persze nem foglalkozni mások véleményével nem megy egyik pillanatról a másikra, de jól jöhet bármilyen tréning, meditációs technika, gyakorlat vagy foglalkozás, amitől magabiztosabbnak érzed magad és javul az önbizalmad, önértékelésed. Ja, és azt is jó, ha tudod, hogy a legtöbb ember cukinak tartja, ha a másik elpirul.

Kiemelt kép: Getty Images

Még több

Bőrápolás