Ezért ne kenj SOHA fogkrémet a pattanásodra

Még Gigi Hadid is bedőlt ennek az ősrégi beautytrükknek, pedig nagyon nem kéne!

Ezért ne kenj SOHA fogkrémet a pattanásodra

Abban megegyezhetünk, hogy egy rossz időpontban megjelenő pattanás (randi, fontos prezentáció, állásinterjú előtt) elképesztően bosszantó tud lenni. És valószínűleg az is közös bennünk, hogy ilyenkor először kamaszkorunk bevált beautyhackje, a fogkrém jut először eszünkbe – ami állítólag reggelre leszárítja a pattanásokat. Még a szépségápolás terén nem épp fogalmatlan Gigig Hadid is bevallotta a Vogue-nak készült videójában, hogy bizony rendszeresen beveti ezt a tinitrükköt (még az anyukája tanította neki), ha előbukkan egy-egy piros pötty az arcán. Igazából csak a szerencséjén múlt eddig, hogy nem lett nagyobb probléma belőle!

Csak a fogadra való

Ez egy olyan egyszerűnek de nagyszerűnek tűnő trükk, amit nagyon sürgősen el kellene felejteni. Hogy miért? „A fogkrémekben lévő fehérítő anyagok, a mentol vagy a fogak erősítésére szolgáló fluorid a fog- és szájápolásban első rangú összetevők, a pattanásoknak viszont egyáltalán nem tesznek jót! – figyelmeztet Agonás Katalin kozmetikus. – Előfordulhat, hogy csak még jobban begyulladnak vagy elfertőzödnek tőlük.” A hűvös érzést, amit a mentol ad, sokan azzal azonosítják, hogy a fogkrém „leszárítja” a pattanást – egyrészt ez nem igazán történik meg, másrészt a mentol komolyan irritáló hatású lehet a gyulladt bőr számára. „A pattanásokat egyébként sem csak szárítani kell, hanem nyugtatni és fertőtleníteni is – folytatja a szakértő. – Az igazán jó pattanásra való krémek gyulladáscsökkentő hatásúak is.”

Menj biztosra!

A fogkrémek gyakori összetevője a habzásért és tisztító hatásért felelős SLS (sodium lauryl sulfate) különösen irritáló lehet a bőr számára, pláne egész éjszakára fent hagyva. Annyira kiszáríthatja a bőrt, hogy meggyengülhet a természetes védőrétege, aminek hatására belobbanhat a gyulladás – szóvl épp a kívánttal ellentétes hatást érhetsz el. Sokkal jobb ötlet beszerezni egy kimondottan pattanások helyi kezelésére való krémet (spot treatmentet), amely antibakteriális, gyulladáscsökkentő és hámlasztó hatóanyagokat is tartalmaz. És persze figyelj oda az alapos arctisztításra, esetleg próbálj ki egy pattanás elleni tapaszt!

Összegyűjtöttünk pár szuper terméket a galériában, pörgesd végig!

galéria

Ezért ne kenj SOHA fogkrémet a pattanásodra

Ezért ne kenj SOHA fogkrémet a pattanásodra

Fotó megosztása:

Kiemelt kép: Getty Images

Még több

Bőrápolás