Végre mehetnék körmöshöz, de rettegek a vírustól

Újra nyitnak a szépségszalonok, de a járvány valójában még nagyon is jelen van. Mit tehetsz, ha te az óvatosabbak, vagy akár a kimondottan parásabbak közé tartozol?

Végre mehetnék körmöshöz, de rettegek a vírustól

Persze, aki fél, az maradjon otthon, ne menjen fodrászhoz, körmöshöz, kozmetikushoz, mondhatnánk – de ez nem ilyen egyszerű. Ahogy tavaly óta szinte semmi nem az. Mindenki szeretné visszakapni a régi életét, de a vírus nem tűnik el varázsütésre az életünkből. Továbbra is észnél kell lenni, figyelni magunkra és másokra. (Akkor is, ha te már esetleg beoltattad magad.) Viszont ha azt kérnénk, tegye fel a kezét, aki nincs a begolyózás szélén a bezártságtól, nem sokan jelentkeznének. First world problemnek tűnik, hogy mi van a lenövéseddel meg a géllakkoddal? Lehet. De attól még kezdeni kell vele valamit!

Ha mindenki figyel, oké lesz!

És akkor rögtön egy egészen megnyugtató infóval kezdünk: „A megfelelő óvintézkedések betartásával nem szükséges lemondani a szakszerű manikűrről, hajfestésről vagy akár a kozmetikai kezelésről sem – mondta el a Cosmónak dr. Várdi Katalin tüdőgyógyász, az InspiroMed Légzésközpont és Alvásklinika orvosigazgatója.

Ha a szalonban odafigyelnek az alapos fertőtlenítésre és a vendégeket is figyelmeztetik erre, a szakemberek FFP2-es maszkot viselnek, gyakran szellőztetnek és egyszerre csak egy vendéget fogadnak, azzal jelentősen lecsökkenthető a fertőzés kockázata.”

Csakis olyan helyre menj, ahol tudod, hogy a fertőtlenítés minden vendég után alap, és akár a szemed láttára is fertőtlenítik az eszközöket, felületeket. A maszkviselés alól jelenleg az oltás sem mentesít, ebből ne engedj, ha biztonságban szeretnéd tudni magadat.

manikűr

(Fotó: Pexels.com / Cottonbro)

A kozmetika neccesebb

A fodrásznál lehet a legjobban távolságot tartani, a körmösnél már jóval közelebb ültök egymáshoz, ezért is olyan fontos az FFP2 maszk. Szuper, ha van egy plexifal a szakember és közted, de ez sajnos kevés helyen megoldható. „A kozmetikában van a legszorosabb kontakt, ha aggódós vagy, akkor az arckezelésekkel várj még egy kicsit, azokat nyilván nem igazán lehet maszkban megoldani – folytatja a szakértő.

Ha bevállalod, kérd meg a kozmetikust, hogy a gőzölést most hagyja ki, ez a jelenlegi helyzetben megkérdőjelezhető eljárás.

A nedves gőz belégzése ugyanis súlyosbíthatja az esetleg tünetmentes covidfertőzést, mert a vírust mélyebbre juttathatja a légutakban. A biztonság kedvéért erről most mondjatok le. De a szabályok betartásával egy gyantázás, szempillafestés, szemöldökszedés miatt nem kell aggódnod.”

kozmetikai kezelés

(Fotó: Pexels-com / Anna Shvets)

Tedd meg az extra biztonságért

Szakértőnknek van még néhány hasznos tippje, hogyan teheted még biztonságosabbá a szépségszalonban töltött időt, hogy az valóban a szépítő relaxról és ne a vírusparáról szóljon.

  • Csakis teljesen egészségesen menj el az egyeztetett időpontodra! Ha a legkisebb gyanúd is van afelől, hogy fertőzött lehetsz, inkább maradj otthon. Ugyanezt várod el a másik oldalról is, ugye? Ez a szigorú mérlegelés most részedről is nagyon fontos.
  • Szerezz be FFP2 maszkot, és érkezés után fertőtlenítsd a kezedet.
  • Jó ötlet lehet az időpontodat megelőző néhány napban fokozni a D-vitamin bevitelt.
  • Fogyassz sok folyadékot – ez mindig fontos, például azért is, mert a jól hidratált nyálkahártya ellenállóbb a kórokozókkal szemben.
  • Ha kezelés közben köhögnöd, tüsszentened kell, fordulj el akkor is, ha maszk van rajtad.
  • A vírusellenes spray-k hasznosak lehetnek, vidd magaddal, és a kezelés előtt használd! Orrba illetve szájnyálkahártyára fújható változatok, sőt elszopogatható pasztilla is kapható a gyógyszertárakban. Kedves ötlet lehet akár a kozmetikusodnak, körmösödnek ajándékba vinni ilyet.
  • Szintén szuper ajándék lehet egy légfertőtlenítő spray vagy illóolaj. Az orvosi levendula például kimondottan jó erre. Nemcsak te leszel nagyobb biztonságban a kezelés alatt, de hálásan gondol majd rád máskor is, amikor párologtatja.
  • A covid elleni védőoltás sokat adhat hozzá a biztonságérzetedhez. Azt azért tudd, hogy a védettség várhatóan a második adag vakcina beadását követően 7-10 nappal alakul ki. És persze egyetlen védőoltás sem garantál 100%-os védettséget, ezért tartsd be továbbra is a szabályokat. Ha bizonytalan vagy, antitest-vizsgálattal ellenőriztetheted, milyen a szervezeted vírussal szembeni ellenálló képessége.

Azzal, hogy a szabályokat maximálisan betartva elmész a kezelésre, támogatod is a fodrászod, kozmetikusod, körmösödet, akik a lezárások, korlátozások miatt nehéz helyzetbe kerültek.

Már több mint egy éve nehezített körülmények között dolgoznak, de mindent tőlük telhetőt megtesznek, hogy biztonságban legyél náluk. Szóval szépülj, és közben vigyázz magadra és rájuk is!

Ha szívesen készítesz DIY manikűrt, mutatunk pár szuper ötletet!

Az alaplakk elengedhetetlen – ezért ne hagyd ki soha!

Készíts magadnak gyönyörű tavaszi pasztell manikűrt!

Így ápolja a bőrét és a körmét egy kézmodell!

Ezek a körömlakkszínek jönnek be leginkább a pasiknak.

Még több

Bőrápolás