Kevesebb krémtől is szebb lehet a bőröd: menő a minimál az arcápolásban

Hány beautycucc van a fürdőszobádban? És mennyit használsz is belőle? Legyél tudatosan minimalista, simán lehet, hogy a bőrödnek nagyon bejön!

Kevesebb krémtől is szebb lehet a bőröd: menő a minimál az arcápolásban

A világ mintha megőrült volna körülöttünk, be vagyunk zárva, leszűkült az életterünk, mégis minden olyan bonyolultnak tűnik. Nem csoda, hogy ebben a káoszban nem esik jól egy soklépéses, összetett bőrápolási rutin sem, ami addig esetleg kikapcsolt, szórakoztatott. Ne aggódj, ezzel nincs semmi gond, teljesen rendben van, ha a fürdőszobában is az egyszerűségre törekszel és minimálra veszed a bőrápolást – valójában ez egy tök aktuális trend is!

Mutasd a bőröd!

A skinimalism egy új hívószó a sminkelésben is. Lényege, hogy ne akard mindenáron tökéletesnek mutatni a bőröd, ne próbáld vastag alapozórétegekkel, retussal, szűrőkkel elfedni, milyen valójában. „Nincs azzal probléma, ha vannak rajta bőrhibák, egyenetlenségek. Mindent meg kell tenni, hogy megfelelő, tudatos és célzott bőrápolással, egészséges táplálkozással és életmóddal a lehető legjobb állapotba hozd a bőröd, de azt sem kell rejtegetni, ha épp nincs tökéletes formában – árulta el Tombor Sarolta make-up artist. – A sminkelés francia hagyománya, a könnyed, vékony, hordható alapozás sokkal kényelmesebb és természetes megoldás, mint az instaképes, vastag, tökéletes make-up. Nem a bőr eltakarása hanem annak megszépítése legyen a cél.”

A kevesebb több

A bőrápolásban többféleképp is jelen lehet a minimalista hozzáállás. Az egyik irány, hogy multifunkciós termékeket használunk azért, hogy a lehető legkevesebb lépéssel megoldható legyen az arctisztítás. Egy másik, egyre erősödő irányzat viszont a mindentudó termékek helyett épp a célzott, letisztult, minimalista kozmetikumokban látja a megoldást. Hogy mit jelent ez a minimalizmus az arcápolók nyelvén, arról Szujó Nóra élelmiszer- és biomérnököt, egy új magyar kozmetikai márka, az Almost 1.618 fejlesztési csapatvezetőjét kérdeztük.

Szujó Nóra biomérnök

Szujó Nóra biomérnök

Minimalista formulák

„A kevesebb néha több elve a minimalizmus egyik alaptétele, ami alatt mi, az Almostnál azt értjük, hogy nem kell sok hatóanyag, hogy a bőrünk egészséges legyen, csupán meg kell találnunk a számára megfelelőket – figyelmeztet Nóra. – Kísérletezni kell, megvizsgálni a saját bőrünket közelebbről, és kivárni, hogy megértsük, mire van szüksége valójában. A minimalista márkáknál, így az Almost 1.618 megalkotásánál is az volt a cél, hogy egy natúr, káros anyagoktól mentes minimalista formulákból álló termékcsaládot hozzunk létre, melyben a fókuszt a hatóanyagokra helyeztük. Termékeinkben egytől egyig natúr emulgátort, natúr konform tartósítószereket, natúr humektánsokat (nedvesítő anyagokat), natúr zselésítő anyagokat használtunk. Ezeknél a termékeknél – noha mind natúr alapanyagokból épülnek fel – a fő szempont a kozmetikai hatóanyagok előtérbe helyezése volt, nem pedig a növényi összetevők hangsúlyozása. Egy szérum egy-egy adott problémára fókuszál.”

A minimalista formulák segítenek a bőrápolási rutin személyre szabásában, hiszen sokféle bőrprobléma-variáció lehetséges.

Ha megtalálod a te bőrödet hatékonyan kezelő egy vagy néhány szérumot, azzal lehet, hogy jobban járhatsz, mintha egy sokféle problémára alkalmas, sokféle hatóanyagot tartalmazó terméket választanál.

A minimalista formulázás különösen jól jöhet, ha tudatos vagy a bőrápolásodat, bőrproblémáidat illetően, 1-1 panaszra keresel megoldást, vagy egy adott alapanyagra vagy érzékeny.

Minimalista szépségrutin

Bár a 10 lépésre nincs szükség, de azért nem arra biztatunk, hogy mostantól szanálj ki mindent a fürdőszobádból, és legyél meg egy arctisztítóval és egy hidratálóval. A minimalizmus itt nagyon szorosan együtt jár a tudatossággal: úgy legyél minimál, hogy csak olyasmit használsz, amire a bőrödnek TÉNYLEG szüksége van! „Egy rutin számunkra attól minimalista, hogy elsőként megvizsgáljuk a bőrünket közelebbről (adott állapotában), és ahhoz mérten választjuk meg a hatóanyagokat, hogy éppen mit igényel – figyelmeztet Szujó Nóra. – Nem szabad túlzásba esni, tudatosan kell felépíteni, és ismerni azokat a hatóanyagokat, melyek szinergiában működnek egymással, erősítik egymás hatását. Egy minimalista rutinban a következőkre van szükség: előkészítés tonikkal, hogy a hatóanyagok a lehető legjobban hasznosuljanak, majd 2-3 szérum keveréke (bőrállapothoz mérten), lezárás egy hidratálóval, vagy ha igényli a bőr pluszban, akkor egy olaj beiktatható. A szérumokat nem muszáj külön lépésekként használni, hozzá lehet keverni a krémhez is, és persze a fényvédelemről sem szabad megfeledkezni.”

minimalista szérumok

1. Almost 1.618 Hyaluronic acid natural monoserum 3990 Ft (almost1618.com)
2. GEEK & GORGEOUS 101 C-Glow 15% C-vitamin Szérum 2990 Ft (skinsmanrt.hu)
3. Vichy Liftactiv Specialist Peptide-C ampullák 7499 Ft (patikákban beszerezhető)

Mi kell bele?

Honnan tudhatod, hogy minimalista formuláról van szó? Nem feltétlenül onnan, hogy extrarövid az INCI, vagyis az összetevők listája! „Valóban fontos, hogy az INCI-ben ne legyenek felesleges töltelékanyagok, a formula legyen káros anyagoktól mentes, és a benne levő összetevők a bőrt szolgálják mindenekelőtt. Viszont a termék nem lehet hatásos úgy, ha csakis az adott hatóanyagot tartalmazza: vannak kötelező elemek, amiknek mindenképp szerepelniük kell a receptúrában, mert ezek nélkül a hatóanyag önmagában mit sem ér. Sőt, egy rosszul megválasztott „közegben” a hatóanyagok sem tudnak érvényesülni, a hatásuk elveszne, és így a kész formula semmit sem érne. Tehát, ezek a segédanyagok fontosabbak, mint elsőre gondolnád. Ezzel szemben viszont vannak a „valódi töltelékanyagok”, amelyek nem a hatóanyag hasznosulását segítik, hanem a formula fizikai tulajdonságát javítják fel. Ilyenek például a különböző stabilizátorok, amelyeket a jó textúra érdekében használnak elsősorban, vagy az illatanyagok (parfümök) – ezek valójában nélkülözhetők.”

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

almost 1.618 (@almost1.618) által megosztott bejegyzés

Segítség a választáshoz

Ha minimalista összetételű bőrápolót keresel, de (még) nem vagy profi az INCI értelmezésében, érdemes a szóba jöhető márkának utánanézni. Azok a gyártók és forgalmazók, amelyek a tudatos, minimalista ápolást tűzték ki célul, ezt kommunikálják is magukról. „Tudjuk, hogy laikusként nagyon nehéz eligazodni az anyagokban, a komponensekben, nem könnyű eldönteni, mit válasszunk és miért – mondja a szakértő. – De a gyártók általában érthető, követhető leírásokkal igyekeznek segíteni a tájékozódást. Az Almost 1.618 oldalán például külön írunk arról is a termékleírásoknál, hogy a szérumokban jelen levő segédanyagok milyen minőségűek, és hogy miért rájuk esett a választásunk a formulázásnál. Ami alap, ha minimalista formulát keresel, hogy ne legyen benne parfüm, ne legyen benne allergén összetevő vagy káros adalékanyag.”

Ahogy már írtuk, a minimalizmus alapja a tudatosság: ne vegyél meg semmit csak azért, mert „szembe jött”, és jónak tűnt, jó volt az illata, megtetszett a csomagolása, nagyon bejött a reklámja.

Olvass utána, nézd meg, pontosan mire jó, akár olvass róla véleményeket, ajánlásokat. Így elérheted, hogy semmi olyasmi ne legyen a fürdőszobádban, ami nem igazán neked való, a bőröd nem annyira szereti, de ha már megvetted, sajnálnád nem elhasználni. Minimális erőfeszítéssel sajnos nem lesz minimalista a bőrápolásod, de ha beleteszed az energiát, kevesebb termékkel, kevesebb pénzből, a környezetet is kevésbé terhelve lehet egy igazán jó szépségrutinod!

Ha a problémás bőrödre keresel megoldást, mutatunk még olvasnivalót!

Ha száraz a bőröd, figyelj oda nagyon a tisztítására!

Ezeket a retinolos krémeket ki kell próbálnod!

A legrosszabb, amit a pattanásos bőröddel tehetsz – NE csináld!

Még több

Bőrápolás