Retinol – óvatosan vele, ha süt a nap!

Igazi szupersztár most a bőrápolásban a retinol, és nem véletlenül – pattanások, ráncok, pigmentfoltok ellen is bevetheted. De ahogy a tavasz beköszöntével erősödik az UV-sugárzás, úgy kell egyre óvatosabbnak lenned vele!

Retinol – óvatosan vele, ha süt a nap!

Van már retinolos arcápolód? Szerintünk mindenképp legyen! Esélyes, hogy a bezártság, a tél végi vitaminhiány meg a maszkviselés a te bőrödet is hazavágta valamennyire, és ez a hatóanyag igazi multifunkciós csodaszer. Az egyik legtöbbet kutatott kozmetikai hatóanyag, hatékonyságát rengeteg vizsgálattal igazolták. Ám a kutatások arra is rávilágítottak, hogy tudatosnak és óvatosnak kell lenned, ha ezt használod, mert fényérzékennyé teszi a bőrödet! Hogy ez pontosan mit jelent, arról dr. Czirbesz Kata, a Dermart Buda bőrgyógyásza mesélt a Cosmónak.

Megújítja a bőrt

„A retinolfélék (retinolsav, retinoid, retinal) igen sokrétű hatással rendelkeznek. Serkentik például a bőr saját kollagéntermelését, ami a feszesebb, ránctalanabb bőrhöz elengedhetetlen. Antioxidáns hatásuk is van, így lassítják a kollagén lebontását. Emellett más fontos, a bőrben lévő fehérjék és vízmegkötő anyagok termelődését is serkentik. Hosszabb távú használattal nem csak feszesebb, és kisimultabb, de hidratáltabb is lesz a bőr tőlük. Ráadásként szabályozzák a bőrsejtek osztódását, ám ez az a hatásuk, amely miatt fontos a fényvédelemre odafigyelni – figyelmeztet a szakértő. – Azáltal, hogy felgyorsítják a bőr felső rétegének megújulását, segítenek a pigmentfoltok halványításában és a pattanások elleni küzdelemben, viszont sérülékenyebbé is teszik a bőrt az UV-sugarakkal szemben.”

dr. Czirbesz Kata

Dr. Czirbesz Kata, a Dermart Buda bőrgyógyásza

Párosítsd fényvédővel!

„Amiatt tehát, hogy a bőröd felső rétege gyorsabban újul meg a retinol hatására, az UV sugarakkal szemben csökken a védekező funkciója. Ezért javasolt mindenképp legalább SPF30, de inkább SPF 50 erősségű fényvédőt használnod, ha retinolos az arckrémed. Különösen, ha pigmentfoltokkal küzdesz!”

Amit tudnod kell a fényvédőhasználatról, ha retinolos krémed van:

Frissíts!

A fényvédők felkenés után fokozatosan (az eltelt idővel arányosan) veszítenek a védő funkciójukból. Így ha sokat vagy a napon, érdemes 2 óránként frissítened a fényvédelmet. (Nagyon magas UV-sugárzás esetén próbálj 11 és 3 óra között kerülni a napozást, és viselj plusz védelemként napszemüveget, szalmakalapot.)

Ne állj le!

Attól, hogy nem minden este használod a retinolos krémedet, hanem 1-2 nap kihagyásokkal, még folyamatosan figyelned kell a fényvédelemre. Ezek a kozmetikumok fokozatosan érik el a hatásukat, így egy esti kihagyás esetén is még érzékeny marad a bőröd az UV-sugárzással szemben.

Ne utaztasd!

Majd a nyaralásra inkább ne vidd magaddal a retinoltartalmú arcápolód, erre az időre hagyj egy kis pihenőt a bőrödnek és ne kockáztasd, hogy csúnyán leégj, ha véletlenül a strandon felejted magad 11 után.

Használd este!

A retinolos termékek aktív molekulái a napsugárzás hatására töréseket szenvedhetnek, így veszítenek hatékonyságukból – ez még egy ok arra, hogy este használd őket!

Ne add össze az SPF-et!

A nappali arcápolási rutinodba mindenképp építsd bele a fényvédőt, minimum SPF30-at, de inkább SPF50-et. Ha már vannak pigmentfoltjaid, mindenképp SPF50 erősségű, széles spektrumú fényvédőt használj. És légy tudatában, hogy attól, hogy hogy rétegezed a a fényvédőt tartalmazó termékeket (nappali krém, alapozó, púder), azoknak nem adódik össze az SPF-tartalma, a védelem mértéke a legmagasabb faktorszámú termékével egyezik meg.

A retinol mellett ezeket a bőrápoló szuperhatóanyagokat érdemes még kipróbálnod

Még több

Bőrápolás