Figyelj jobban a Földre környezetbarátabb szépségrutinnal

Tedd meg az első lépést az öko-szépségápolás felé: már a drogériákban is könnyedén találsz olyan termékeket, amelyek gyártásánál, csomagolásánál extrán odafigyelnek a Föld védelmére.

Figyelj jobban a Földre környezetbarátabb szépségrutinnal

Ha összeszámolnád csak a barátnőid között, hány flakon kerül a szemétbe, mennyi vattakorong, vattapálcika, törlőkendő fogy csak a sminkelés és bőrápolás miatt, valószínűleg meglepően nagy mennyiséget kapnál. (Kivéve persze, ha már jó úton vagy a zero waste életmód felé, mert akkor hatalmas respect!) A fürdőszobád épp ezért remek hely lehet ahhoz, hogy tegyél egy lépést a környezetbarátabb életmód felé. A cél nyilván az lenne, hogy a lehető legkevesebb hulladék keletkezzen és a környezetet leginkább kímélő összetételű termékeket használd, de ez egy hosszabb folyamat. Ha most indulnál el az úton, ezek a dolgok kezdésnek jók lesznek, mert viszonylag könnyen megvalósíthatók, a termékek könnyen elérhetőek. Aztán ha ezzel megvagy, fokozhatod a tudatosságot.

Vásárolj visszafogottan!

Mielőtt beteszel valamit a kosaradba, gondold át, hogy valóban szükséged van-e rá. És azt is, hogy tökéletesen megfelel-e a bőröd vagy a hajad igényeinek. Ne vegyél meg semmit csak azért, mert hirtelen felindulásból megtetszett, mert ha nem neked való a termék, csak feleslegesen dobtál ki rá pénzt, és mehet a kukába, miután jó ideig őrizgetted a polcon.

Szelektálj!

Nézd át a piperepolcodat, és ha van olyan termék, ami neked nem jött be, de másnak jó lehet, kérdezz körbe a barátnőid között, elhasználná-e valamelyikük. Simán lehet, hogy az ő bőréhez, hajához pont passzol, neki bejön az illata, állaga, ami esetleg téged zavart – és így legalább nem a kukában landol és a környezetet terheli még jobban.

Figyelj a csomagolásra!

Ha annyit tudsz most megtenni, hogy igyekszel olyan termékeket választani, amelyek újrahasznosított, újrahasznosítható csomagolásban kerülnek a polcokra, vagy a gyártó extra erőfeszítést tett vele a környezetvédelemért, az is sokkal több, mint ha semmit nem tennél. A kis lépések összeadódnak, és remélhetőleg egyik cél hozza a másikat, egyre jobban oda tudsz majd figyelni arra, hogy ne pazarolj, minél kevesebb egyszer használatos műanyag és csomagolóanyag fogyjon, és az életed egyre több területén fordulj a környezetbarát alternatívák felé.

eco beauty

(Fotó: Pexels.com / Karolina Grabowska)

Első tudatosabb lépések

Kezdésként, amikor a drogériában beszerzed a szükséges beautycuccokat, nyúlj a Földet jobban kímélő termékek és megoldások felé.

Környezetsemleges újdonságok

A dm a Berlini Műszaki Egyetemmel és gyártó partnereivel közösen mindenre kiterjedően elemezte az új Pro Climate termékvonal környezetre gyakorolt hatásait, majd azokat a lehető legkisebbre csökkentették. A termék előállítása és ártalmatlanítása során keletkező, el nem kerülhető hatásokat (CO2-kibocsátás, eutrofizáció, savasodás, nyári szmog, az ózonréteg elvékonyodása) a dm kompenzája: a hatások ellensúlyozásaként németországi természeti területek rehabilitációjával állítják helyre az ökológiai egyensúlyt, így válnak a termékek környezetsemlegessé. Az új, 14 tagú környezetbarát termékcsalád a legfontosabb drogériatermékek körét fedi le, a saját márkák közül az alverde NATURKOSMETIK, a Jessa, a Sanft&Sicher, a Denkmit és a Sundance termékcsaládok almárkájaként találkozhatsz a Pro Climate termékekkel.

dm Pro Climate termékek

dm Pro Climate termékek

Organikus és lebomló

Az eldobható sminklemosó kendő sok helyzetben praktikus, de nem épp környezetbarát megoldás. Használatát inkább alkalmanként javasoljuk, mondjuk sportolás után, vagy ha egyszer-egyszer épp nincs időd vagy lehetőséged teljes arctisztításra. Ha ragaszkodsz ehhez a termékhez, akkor válassz olyat, amely biológiailag lebomló szövetből készült! A Nivea Naturally Good arctisztító kendők 100%-ban természetes, biológiailag lebomló anyagból készülnek és arctisztító formulájuk mikroműanyag-mentes. Csomagolásuk pedig 45%-ban újrahasznosított műanyagból készült. (A mindennapos tisztításhoz pedig ajánljuk ezeket a mosható lemosókorongokat!)

Nivea Naturally Good arctisztító kendő

Nivea Naturally Good arctisztító kendő 1699 Ft

A növények erejével

Legalább 98%-ban természetes eredetű összetevőket tartalmazó termékcsaládot fejlesztett ki a Dove. A Powerd Powered by Plants portfólió most testápolókkal is kiegészült! Három illatvariánsban kaphatók: bambusz, gyömbér és geránium. A Dove az egyik legnagyobb szépségápolási márka a világon, amely megkapta a szigorú EcoCERT Greenlife által tanúsított COSMOS natural minősítést a Powered by Plants termékekre. Illatukat 100%-ban természetes illóolajok adják, a formulák több mint 35 növényi kivonat felhasználásával készültek. A Dove a műanyaghulladék csökkentésére is figyelmet fordít (éves szinten több mint 20 500 tonnával kevesebb szűz műanyagot fog felhasználni,) így ahol kivitelezhető, a Powered by Plants-hez is újrahasznosított műanyagból készült flakonokat használnak.

Dove Powered by Plants testápolók

Dove Powered by Plants testápolók 2399 Ft

Egyre fenntarthatóbb

A Garnier márka Green Beauty kezdeményezésének célja innovatív megoldások kidolgozása a fenntartható jövő érdekében, és a környezeti hatások csökkentése. Célkitűzésük, hogy 2025-re ne használjanak szűz műanyagot egyetlen csomagolásában sem, valamennyi csomagolás újrafelhasználható, újrahasznosítható vagy komposztálható legyen. A Green Beauty termékcsalád első tagja a Garnier Bio Reparing Hemp többszörösen regeneráló krém bio kenderolajjal és E-vitaminnal a márka első kartonból készített tubusban forgalmazott kréme. A tubus olyan erdőgazdálkodásból származik, amely tekintettel van az emberekre és a természetre. A Garnier BIO termékcsalád összes tagja rendelkezik COSMOS ORGANIC tanúsítvánnyal az Ecocert Greenlife , a COSMOS sztenderd alapján, az összetevők bio gazdálkodásból származnak a biodiverzitás megőrzésére törekedve, a kartondobozok 100%-osan újrahasznosíthatók, valamint minden termék formulája vegán, azaz nem tartalmaz állati eredetű összetevőket és származékokat.

Garnier BIO gél textúrájú regeneráló krém bio kenderolajjal 2299 Ft

Az óceánok védelmében

A Love Beauty & Planet márka igyekszik termékeivel a lehető legkisebb mértékben terhelni a Földet. A kozmetikumok természetes és etikus gazdálkodásokból származó olajokat és kivonatokat tartalmaznak, a flakonok 100%-ig újrahasznosított anyagokból készülnek. Az Oceans Edition kollekció különlegessége, hogy mindhárom termék 100%-ban óceánparti hulladékból készült flakonba kerül. A hulladékot Ázsia tengerpartjainak 25 km-es vonzáskörzetében gyűjtik össze.

Love Beauty & Planet Marine Moisture sampon, hajbalzsam 1999 Ft
Love Beauty & Planet Wave of Hydration tusfürdő 1899 Ft

Apró, de hasznos lépések

A Procter & Gamble vállalat elkötelezett a környezetterhelés csökkentése iránt, hazai gyárai teljes mértékben hulladékmentesen üzemelnek, és megújuló energiát használnak. A saját, vállalati szinten megtett változtatások és lépések mellett a klímaválság ellensúlyozásának tudatosításában is szerepet vállal. Összeállítottak egy listát, amely a fogyasztók számára környezetterhelést csökkentő megoldásokat kínálj a mindennapokban, ebből válogattunk.

 • Igyekezz minél kevesebb vizet használni, például fürdés helyett tusolj röviden!
 • A ruháidat mosd rövidebb programon, alacsonyabb hőmérsékleten.
 • Tarts húsmentes napokat, fogyassz több növényi eredetű élelmiszert.
 • Ne égjen a lakásban feleslegesen a villany, és ahol lehet, válts LED izzóra.
 • Húzd ki a töltőidet a konnektorból amikor nem használod őket.
 • Gyűjtsd külön a használt elemeket, elektronikai hulladékot.
 • Ha csak lehet, ne dobj ki ételt, használd fel a maradékot kreatívan!
 • Egyszer használatos műanyag zacskók helyett használj textilzsákot, az ásványvizes palackot cseréld le kulacsra.
 • Ha bárhol szemetet látsz, szedd össze!
 • Amit csak lehet, kidobás helyett próbálj újrahasznosítani vagy elajándékozni.
 • Támogasd a helyi szolgáltatókat és vállalkozásokat!
 • A szelektív hulladékgyűjtés alap!

Ha tovább mennél, és a drogérián kívül is keresed a környezetbarát megoldásokat, van még tippünk

Ökonapozás

A Vichy Capital Soleil SPF50+ naptej az „eco-designed” naptejek új generációjának képviselője: 45%-kal kevesebb műanyagot tartalmaz a csomagolás, az összetétel pedig 94%-ban biológiailag lebomló összetétel (UV-szűrők nélkül). A La Roche-Posay Anthelios bestseller hidratáló naptejei pedig pedig szintén környezettudatosan tervezett tubusban kaphatók, amelyek az előző tubusnál 45%-kal kevesebb műanyagot tartalmaznak.

Vichy Capital Soleil környezetbarát naptej 3999 Ft (75 ml)
Anthelios hidratáló fényvédő környezettudatos csomagolásban 8799 Ft

A méhekre is figyelnek

A Guerlain márka már több, mint 10 éve elkötelezett a méhek védelmében. Most különösen nagy veszély leselkedik ezekre a kis állatokra, miközben szerepük elengedhetetlen a beporzásban, a növények és virágok szaporodásában. Idén áprilisban a Guerlain ház uelindította a KissKiss Chaint, amelynek keretében egyetlen szelfivel az Instagramon tehetsz a méhek megmentéséért! A részvételhez nem kell mást tenned, mint egy virtuális csókot küldeni Instagramon a KissKiss filtert és az @Guerlain, illetve a #GuerlainKissKissChain hashtaget használva. Minden egyes csók elküldése után 10 000 mézgyűjtő virágot ültetnek, amelyek tápanyagforrásként is szolgálnak a méhek számára. Ültetésükkel együtt harcolunk a méhek életterének elpusztítása, valamint végleges kipusztulásuk ellen.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Guerlain (@guerlain) által megosztott bejegyzés

Van még ötletünk, mitől lehet környezettudatosabb a fürdőszobád és az életed!

Még több

Bőrápolás