A te arcod is leégett az első teraszozós hétvégén? Így kerüld el legközelebb!

Ha nem érted, miért húzódik az arcbőröd vagy viszket a választékod, megsúgjuk: mert kint felejtetted magadat a tavaszi napsütésben!

A te arcod is leégett az első teraszozós hétvégén? Így kerüld el legközelebb!

Minden egyes tavasszal sikerült az első napsütéses-lazulós hétvégén leégned? Üdv a klubban! Ez a hétvége ráadásul igazán különleges volt: hosszú idő után először ülhettünk ki, hogy egy teraszon ebédeljünk, kávézzunk, koktélozzunk a barátainkkal. És ki az, akinek ilyenkor a fényvédőn jár az esze? Pedig az óvatosság több téren is indokolt lenne: fényvédő, maszk, távolságtartás!!! Hogy pár hét múlva is ugyanígy sütkérezhessünk majd a napon a jegeskávénk mellett – extra ráncok vagy pigmentfoltok nélkül!

Észnél kell lenni!

Tartozom egy vallomással: szépségszerkesztőként több mint tíz éve írok minden évben több cikket a fényvédelemről, és a legmenőbb UV-szűrős krémeket próbálhattam ki. És mégis, nekem is sikerült behúznom ezt a hétvégét. Ugyan nem teraszra mentem, hanem egy kevéssé forgalmas vízpartra a családommal, de az előképzettségem ellenére én is piros arccal és még pirosabb hajvonallal tértem haza – ahogy a többiek is. PEDIG (!) reggelt 50-es faktorszámú fényvédővel indítottam!!! Hogy miért lett mégis jó kis bőrpír és bosszankodás a vége? Elárulom, hogy te ne járj így legközelebb!

fényvédők

1. Vichy Capital Soleil UV-Age Daily SPF50+ minden napra ajánlott fényvédő arcra 7149 Ft
2. Garnier Ambre Solaire Naptej arcra FF50+ anti pollution 3199 Ft
3. Eucerin Sun Sensitive Protect Mattító napozó fluid FF50+, 4780 Ft

1. A fényvédő nagyjából 2 órán keresztül képes az ígért hatást kifejteni.

Ezután újra kell kenni. Ez van, ezt nem lehet megspórolni. Na de én nem vittem magammal a speckó, arcra való fényvédőt, ám nem is ez volt a legnagyobb baj.

2. Volt nálam érzékeny bőrre való, testre és arcra is használható naptej, de egész végig a táskámban lapult.

Hát, így nem tud segíteni az UV-sugárzás ellen… Annyira jól éreztem magam, hogy totál elfeledkeztem róla. Délután 1-re már szinte sehol nem volt a reggel felvitt fényvédő védő hatása.

3. Azért (is) feledkeztem el róla, mert nem volt nagyon meleg.

Épp kellemes, pulóveres idő volt, viszont a szél fújt, szóval nem volt az az égető érzés, ami figyelmeztetett volna, hogy itt bizony kenni kell!

4. Plusz a lehető „legrosszabb” időben voltunk a parton.

11 körül értünk oda, és majdnem 5-ig nyomultunk. Vittünk ebédet is, szóval semmi nem akadályozott meg abban, hogy a legerősebb UV-sugárzás idején a napon örvendezzünk a jó időnek és egymásnak.

5. A víz és az arról visszaverődő sugarak pedig még rátettek egy lapáttal az UV-dózisra.

Sapka nem volt rajtam, annyira azért nem volt hideg, szóval a választékom és a fülem hegye is szépen meg tudott pirulni. Nem tudom elmondani, milyen mérges voltam, amikor hazaérve a tükörbe néztem!

fényvédők

1. La Roche-Posay Anthelios Arcpermet SPF50, 5899 Ft
2. Bioderma Photoderm MAX Brume Solaire SPF 50+, 7880 Ft
3. Lancaster Sun Sensitive Invisible Compact SPF50, 11 100 Ft

Elmúlik, de mégsem

A pír másnapra szinte teljesen elmúlt – valószínűleg a te pofid is visszakapta már az eredeti, annál esetleg egy hajszálnyit akár barnább árnyalatát. De a bőröd ettől még nem túl boldog! Minden egyes leégés számít, minden egyes lepirulás növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát! És az UV-sugárzás a legerőteljesebb bőröregítő tényező, szóval emiatt sem szabad félvállról venni a dolgot! Mit tettem, miután kibosszankodtam magam a lepirult orrom és homlokom láttán?

  • Letisztítottam az arcomat micellás vízzel – sem az olajos, sem a habzó lemosós tisztítás nem esett volna jól neki, nagyon húzódott.
  • Hűsítő rózsavizes arcpermetet fújtam rá, hogy kicsit megnyugodjon.
  • Hialuronsavas hidratáló krémet tettem rá, bőven, de nem túl sokat, amennyit beszívott.
  • Este olajos tisztítóval tisztítottam finoman, nem dörzsölve.
  • Felkentem rá egy kevés aloe verás nyugtató zselét.
  • Ezután hialuronsavas szérumot tettem fel.
  • Az éjszakai krémet most kihagytam, de az még jöhetett volna, csak finoman felsimítva.

Ezt a rituálét bármikor követheted, ha megpirul a pofid – de őszintén remélem, hogy ez csak nagyon ritkán fordul elő. Velem többet ezen a nyáron nem fog, sem teraszon, sem vízparton, sem strandon – fényvédők bekészítve!!!

Olvass még a napozásról, hogy a bőröd biztonságban legyen!

A fényvédő kötelező, ha retinolos krémet használsz!

Tudod, mi az a biológiai fényvédelem? Ha elolvasod, tuti ki akarod próbálni!

Ha pattanásos a pofid, ne ülj ki a napra!

Még több

Bőrápolás