Ezt az ételt hanyagolnod kéne, ha igazán szép bőrt szeretnél

Nem a tejről és nem is az olajos magvakról lesz most szó, amiknek a legtöbben a pattanásaikat tulajdonítják, hanem egy sokkal alattomosabb bőröregítő finomságról.

Ezt az ételt hanyagolnod kéne, ha igazán szép bőrt szeretnél

Ez itt most a keserű valóság: a cukornál nem sok gonoszabb élelmiszer van. Simán ráfügghetsz, és ez nem csak az alakod miatt necces, az egészségi problémák mellett még a bőröddel sem túl barátságos. Van egy csomó érvünk, miért érdemes cukormentes étrendre váltanod – és most csak a bőrödre koncentrálunk.

Kollagéngyilkos

A cukor egyik legerősebb bőröregítő hatása amiatt van, hogy hozzákötődik a bőr feszességét adó kollagén- és elasztinrostokhoz, és elmerevíti, meggyengíti őket. És ha ez tartósan, folyamatosan fennáll, ne csodálkozz, ha a bőröd elkezd megereszkedni, és ráncocskák jelennek meg rajta.

És ha ez még nem lenne elég: a bőrben többféle típusú kollagén található. A cukor szépen elintézi, hogy a legnagyobb stabilitást adó típus helyett a legsérülékenyebb típusból legyen több.

Fotó: Us Getty Images

Ellened játszik

A szervezetet, sejteket támadó szabad gyökök ellen a kívülről bevitt antioxidánsok illetve a szervezet saját antioxidáns rendszere harcol. A cukor azonban ebbe is beleavatkozik: deaktiválja a szerevezet antioxidáns hatású enzimjeit, és emiatt az olyan környezeti tényezők, mint a légszennyezettség vagy az UV-sugárzás sokkal erősebben tudják bőröregítő hatásukat kifejteni.

Nem csak a csokikra, sütikre meg cukros lattékra, mézes teákra kell odafigyelned, az egészségesnek gondolt gyümölcslevek és a kevésbé egészségesnek hitt, viszont finom koktélok, borok is rengeteg cukrot tartalmazhatnak!

Cukorsokkban vagy?

A brit bőrgyógyászati szaklap, a British Journal of Dermatology szerint ezek a jelek utalnak arra, hogy nálad a cukor komoly bőröregítő tényező:

  • A bőröd felszíne durva és fényes
  • Mély ráncok jelennek meg a felső ajkadnál
  • Elszíneződések, pigmentfoltok vannak a bőrödön
  • A mosolyránc elmélyült
  • A tokakörnyéki bőr megereszkedett
Egészséges gumicukor recept.

Fotó: Getty Images

Mit tehetsz ellene?

Persze, egyértelmű, csökkentsd a cukorfogyasztásodat. Amennyire csak lehet. Ha csokirajongó vagy, nyilván nem egyik napról a másikra kell tökéletesen cukormentesre váltanod, de ha fokozatosan csökkented a cukorbevitelt, egészségesebb alternatívákat keresel, azt nem csak a bőröd, hanem az egész szervezeted javuló állapotán is láthatod majd. És ezen kívül is tudsz még tenni a cukorhatás ellen:

  1. Aludj eleget! Kutatások szerint az alvás közben termelődő melatonin hormon csökkentheti a túlzott cukorfogyasztás káros hatásait.
  2. Lazíts! A stressz fokozza a kortizol hormon termelődését, amely a cukor romboló hatását felerősítheti – akár 20%-kal!
  3. Igyál sok vizet! Az elegendő folyadék nélkülözhetetlen az optimális kollagéntermeléshez, és segíti a bőr természetes megújító folyamatait is.
  4. Fogyassz antioxidánsokban gazdag ételeket: bogyós gyümölcsöket, citrusféléket, paprikát, káposztát, brokkolit, spenótot, céklát.

Ezeket a hatóanyagokat keresd, ha sima bőrre vágysz

Még több

Bőrápolás