5 bőrápolási tévhit, ami veszélyesebb a bőrödre, mint gondolnád

Vannak dolgok, amiket a legtöbben maguktól értetődőnek jótékonynak tekintenek, ha szépségápolásról van szó (igen, szemre helyezett uborkakarika, rólad beszélünk), miközben egyáltalán nem biztos, hogy egyértelműen jót tesznek a bőrnek.

5 bőrápolási tévhit, ami veszélyesebb a bőrödre, mint gondolnád

Nem sok nagyobb filmes klisé van annál, mint hogy ha egy csaj lazítani akar, akkor uborkakarikával a szemén, esetleg arcmaszkkal bekenve kortyolgat egy pohár pezsgőt (talán csak a a bödön fagyival szomorkodás). A közhelyekkel önmagukban nincs nagy probléma, de az uborkakarikával van – ahogy még néhány magától értetődőnek tűnő szépségápolási trükkel is. Szubjektív lista következik azokról a tévhitekről, amelyek észrevétlenül tehetik tönkre a bőrödet.

1. Az uborkakarika hidratálja a szemkörnyéket

Persze, jól esik a fáradt, duzzadt szemkörnyéknek a hűtőből kivett, hűvös, nedves uborka érintése, de hogy hidratálná, arról szó sincs. Hosszú távon legalábbis semmiképpen, sőt. Az uborka vizet von el a bőrtől, ezért ha gyakran veted be, mint szemkörnyékápolót, akkor ne csodálkozz, ha egy idő után ráncosabbnak fakóbbnak látod a szemkörnyékedet.

Sokkal jobban jársz egy professzionális szemkörnyékápolóval, vagy ha DIY megoldást keresel, a lefőzött, kihűtött zöld teás filter jobbat tesz a pofidnak.

2. Akinek zsíros a bőre, annak alkoholos, szárító hatású termékek valók

Az biztos, hogy kellemes, hűsítő érzés, és elég látványos, ahogy mondjuk egy alkoholos tonik lemattítja a T-vonalat. Viszont hosszú távon pont az ellenkező hatást érheted el, mint amit szeretnél: a szárító hatású alkohol fokozott faggyútermelésre ösztönzi a bőrt, amely ettől zsírosabb lehet, mint előtte volt.

Keress inkább olyan termékeket, amelyek nem szárítanak, hanem normalizálják a faggyútermelést, az alkoholt pedig igyekezz mellőzni a bőrápoló repertoárodból.

bőrápolás, pattanás, szép bőr RF

Fotó: Getty Images / Paper Boat Creative

3. A hideg-meleg arcmosástól üdébb lesz a bőr

Felébredsz tőle korán reggel, az tény, de nem feltétlenül rajong érte az arcbőröd. Ha normál, jó állapotú, akkor jót tehet, de ha egy kicsit is érzékeny, reaktív, kipirosodásra hajlamos, akkor a túl meleg illetve túl hideg víznek köszönhetően szépen elintézheted, hogy egész délelőtt piros pofival mászkálhass. (Hiába állítja a nagymamád, hogy reggel nem kell mást tenned, mint jó hideg vízzel arcot mosnod, ez a tanács 2021-ben már nem igazán állja meg a helyét.)

Reggel sokkal jobbat teszel a bőrödnek, ha akár csak könnyű tisztító tejjel áttörlöd. Ha ragaszkodsz a vizes arcmosáshoz, akkor válassz gyengéd, kímélő, nem szárító hatású lemosót, a víz legyen langyos, és ne dörzsöld a törülközővel a bőrödet.

4. Az arcradír teszi igazán puhává és ragyogóvá a bőrödet

A felső, elhalt hámrétegtől valóban nem árt időről időre megszabadulni, ám a szemcsés arcradírok nem biztos, hogy jó megoldást jelentenek mindenkinek. Főleg a nagy szemcséjű, természetes arcradírok, vagyis a cukros, sós, magőrleményes termékek lehetnek azok, amelyek túl erősen dörzsölhetik és akár meg is sérthetik a bőrt. Ez is az a kategória, amely szerint lehet, hogy a te bőröd ezt simán bírja, de ha vékony, érzékeny, sérülékeny, akkor könnyen tönkre teheti a túl erős hámlasztás.

Az okosan kiválasztott, óvatosan bevezetett kémiai hámlasztókkal sokkal kíméletesebben és gyengédebben újíthatod meg a bőröd felszínét. Ha első alkalommal használsz ilyen terméket, érdemes előtte szakértő tanácsát kérni, például a kozmetikusodét vagy szépségtanácsadóét, akár bőrgyógyászét. Szuper hámlasztók kaphatók ma már, amelyekkel az érzékeny bőr is remekül kezelhető!

bőrradír RF

Fotó: Getty Images / deniskomarov

5. Jót tesz a bőrnek, ha rendszeresen jégkockával dörzsölöd át

Szintén egy régi, jól beváltnak hitt szépségtrükk, ami be is válhat – kivéve, ha nálad pont nem. És előfordulhat, hogy nagyon nem: a bőrre közvetlenül helyezett jégkocka túlságosan erős hideghatást jelenthet, a bőr erősen kivörösödhet tőle. És a cél pont az üde ragyogás lenne, nem az irritált pirosság.

Ha érzékeny a bőröd, jégkocka helyett használj lehűtött kanalat (nem mélyhűtőben!) a szemed alá, vagy tedd használat előtt hűtőbe a féldrágakő arcrolleredet. A fátyolmaszkoddal vagy a szemkörnyékápoló gélmaszkoddal is megteheted ugyanezt, szuper hűsítő érzés lesz!

Ha szép bőrre vágysz, van pár remek tippünk!

Még több

Bőrápolás