Bárcsak tudtam volna ezt az 5 dolgot, mielőtt intimgyantáztattam

Praktikus, de (finoman szólva) nem túl kellemes – segítünk, hogy az intimgyantázás kevésbé legyen sokkoló élmény.

Bárcsak tudtam volna ezt az 5 dolgot, mielőtt intimgyantáztattam

A szőrtelenítés alapból egy fontos és nehéz kérdés, a bikinivonal és az intim területek szőrtelenítése pedig még neccesebb. Egyrészt mert a legtöbben zavarba jövünk, ha erről van szó, másrészt itt a bőr érzékenyebb plusz nehezebben hozzáférhető. De nálunk, a Cosmónál nem probléma ilyesmiről beszélni, semmi kellemetlen nincs abban, ha azt szeretnéd, hogy odalent is minden rendben legyen. A Cosmo újságírójának saját tapasztalatai következnek, hogy neked már könnyebben menjen a dolog.

Rengeteg barátnőmtől hallottam a kérdést, amikor intimgyantázásra terelődött a szó, hogy vajon mi visz rá valakit erre. Nálam nagyon egyszerű volt: miután egy nyarat végigküzdöttem a bikinivonalamon a begyulladt szőrtüszőkkel, a kozmetikusom javasolta, hogy próbáljam ki a gyantázást. Hagytam magam rábeszélni. Az első ijedtség után pedig jött a meglepetés: a bőröm sokkal jobban tolerálta, mint a borotválást. És a fájdalom sem volt vészes, igazából a lábgyantázás nekem rosszabb élmény, mint a fazongyanta. Az intimgyanta persze azért egy egészen már kategória, de egyszer csak úgy éreztem, hogy ennek is eljött az ideje. Az első néhány alkalom sokkoló volt, de egy idő után belejöttem, és egy csomó trükköt tanultam és találtam ki, hogy minden simább legyen. Jó lett volna, ha ezeket előbb tudom, jó néhány kellemetlen percet spóroltam volna meg magamnak, szóval ha intimgyantán gondolkodsz, vagy már belevágtál, de minden alkalom kész tortúra, akkor most jól figyelj!

1. Legyen „gyantázós bugyid”!

Van, aki simán ledobja magáról a textilt, és olyan is, aki inkább csak félrehúzza, és takargatja, amit lehet. Egyik sem ciki – az a kozmetikus, aki ért ehhez és elvállalja, az sok mindent látott már, nem könnyű zavarba hozni. Inkább az legyen a döntő, te mitől érzed kevésbé zavarban magad. Ha úgy döntesz, hogy maradjon a bugyi, akkor érdemes a következőket megfogadnod:

  • Ha adnak a szalonban steril papírbugyit, azzal lesz talán a legegyszerűbb dolgod.
  • Ha sajátot viselsz inkább, akkor tangafazont válassz, úgy könnyebben hozzáférhető minden.
  • Olyan darabot válassz, amit nem sajnálsz, ha esetleg gyantás lesz, elég nehéz kiszedni belőle.
  • Mondd meg a kozmetikusnak is, hogy ez a „gyantázós bugyid”, így neki sem kell annyira óvatoskodnia.
intim gyanta otthon

Fotó: Pexels.com/Rodolfo

2. Tusolj le!

Ha teheted, időzítsd úgy az időpontot, hogy indulás előtt meg tudj mosakodni. Nagyon fontos, hogy ne érezd magad zavarban, mert attól sokkal kellemetlenebb az egész. Lehet, hogy hallottad már azt a tanácsot, hogy ne tusolj gyantázás előtt, mert jobban fog fájni, ha a kicsit nedves bőrödet gyantázzák. Azért ez nem pont így igaz, mindenesetre szólj a kozmetikusnak, hogy tusoltál, és ő tudni, látni fogja, hogyan tovább, mitől lesz a legkevésbé kellemetlen számodra a kezelés. (Ha sehogy sem megoldható a tusolás, akkor használhatsz intim törlőkendőt – magabiztosabb leszel tőle.)

3. Kommunikálj!

Nem arról van szó, hogy csevegni kellene, de van amúgy, akinek ez sokat segít, eltereli a figyelmét. Ha szeretnéd, kérd meg a szakembert, hogy kapcsoljon be zenét, állítsa úgy a világítást, hogy ne tűzzön a szemedbe – minden oké, amitől mindkettőtöknek könnyebb a folyamat. Nekem az segített, hogy a kozmetikus mindig elmondta, mi következik, hol tart épp, mennyi van még hátra, és kérdezgetett, hogy érzem magam, hogy bírom. Jó volt, hogy képben vagyok, és ő is tudja, mire figyeljen, mennyire tűröm jól a kellemetlenebb részeket.

4. Lélegezz!

Nem szépítem, az intim gyanta fájdalmas. De megszokható, és nem annyira vészes. Ahogy egyre több alkalommal gyantáztatsz, úgy lesz egyre könnyebb, mert a szőrszálak nem egyenletes ütemben növekednek, így egyszerre egyre kevesebbtől kell megszabadulni. Megfigyeltem, hogy azzal próbálom megúszni a fájdalmas részt, hogy mielőtt lehúzná a kozmetikus a gyantát, visszatartom a lélegzetemet. Aminek az lett a vége, hogy egy idő után már jóval előtte nem vettem levegőt, és még egy ideig bent tartottam – nem csoda, hogy egyre idegesebb lettem a folyamat során. Amikor rávettem magam, hogy megpróbáljak egyenletesen lélegezni, sokkal könnyebb lett minden. Továbbra is figyelmeztetett a kozmetikus, mielőtt lehúzta volna a csíkot, de nem készültem úgy rá, mintha a fogamat akarták volna kirántani, nem tettem hozzá extra szenvedést és feszülést. Ami, csodák csodájára, rengeteget segített!

bikini gyanta otthon

Fotó: Getty Images / Inside-studio

5. Az utókezelés NAGYON fontos

Viszonylag érzékeny a bőröm, ezért gyantázás után 1-2 napig elég piros maradt. Egészen addig, amíg el nem kezdtem sokkal jobban odafigyelni az utóápolásra. Mert oké, hogy a kozmetikus bekeni valamilyen speckó krémmel vagy olajjal, de nekem például ez nem volt elég. Először egy aloe verás nyugtató, hűsítő gélt szereztem be, majd rájöttem, hogy ha nagyon vékonyan hámosodást segítő krémet is felteszek a kezelést követő napon, akkor sokkal hamarabb jön formába a bőröm. És azt is megtanultam, hogy a begyulladt szőrtüszők kezelését bízzam a kozmetikusra. Sokkal kevesebb ilyennel küzdöttem, mint amíg borotvát használtam, ám mivel az a kevés remekül látszódott, hajlamos voltam magam intézni a kezelést, aminek nem mindig lett jó vége. Egy eléggé durván begyulladt szőrtüsző hosszas pátyolgatása után fogadtam meg, hogy nem játszom többé kozmetikust, hanem a profira bízom a bőrömet, és milyen jól tettem!

Ha máshol is szeretnél sima, pihepuha bőrt, vannak még tippjeink

Még több

Bőrápolás