Bárcsak tudtam volna ezt az 5 dolgot, mielőtt hámlasztót kezdtem használni

Az utóbbi évek legnagyobb beauty hype-ja a hámlasztás. Hogy a bőröd a lehető legtöbbet profitálhasson belőle, jövünk mindennel, amit a számos próbálkozás közben a Cosmo szépségszerkesztője megtanult róla.

Bárcsak tudtam volna ezt az 5 dolgot, mielőtt hámlasztót kezdtem használni

Nagyon-nagyon hiszek az arctisztítás fontosságában, és abban is, hogy nem csak a sminktől és a szennyeződésektől kell megszabadítani a bőrünket, hanem az elhalt hámsejtektől is. Abszolút saját tapasztalat: ha erre odafigyelek sokkal üdébb, egészségesebb fényű a bőröm, és kevesebb mitesszer jelenik meg rajta. A nagy cél, vagyis a lehető legtisztább, legüdébb bőr érdekében sok mindent bevetettem már a radírozástól a peelingen és a szónikus arctisztítókon át a savas hámlasztókig. Spoiler: bár sokféle termék és készülék bizonyult hasznosnak, és néhány máig a rutinom fontos része, a leglátványosabbnak mégis a hámlasztók bizonyultak. Persze kellett idő, hogy kitapasztaljam, nálam mi hogyan működik, és pár hibát is elkövettem, mire azt mondhatom, biztonsággal a rutinom részévé tettem a hámlasztókat, de abszolút megérte a kísérletezés. Persze jó lett volna néhány felesleges kört megspórolni – ebben segítek most neked a tapasztalataimmal.

1. Tudd, hogy mi mire való

Azért az, hogy HÁMLASZTÓK, egy elég nagy kategória, sok mindent érdemes tudni róluk. Ebben a cikkben például bővebben olvashatsz a típusaikról, és arról, mi mire való pontosan. Most csak egy rövid útmutató: egészen más hatóanyagokhoz kell nyúlnod, ha a pattanásos, mitesszeres bőrödet szeretnéd helyre hozni (inkább BHA-savak) vagy ha a ráncokat, esetleg a pigmentfoltokat szeretnéd kezelni vagy megelőzni (AHA-savak elsősorban). Más koncentrációt bír el a normál és mást az érzékeny bőr, szóval ez a dolog egyáltalán nem úgy működik, hogy leveszed a polcról (vagy még inkább beteszed a kosárba a webshopban) a hámlasztót, ami érzésre megtetszik, aztán kened is fel: tényleg érdemes utána járnod, mennyire való a te bőrtípusodnak az, amit kinéztél. Egy szuper videót is mutatunk, amiből rengeteg hasznos infót tudhatsz meg, mielőtt választasz.

2. Ne ess neki ész nélkül

Az első hámlasztóm egy 12%-os AHA savas termék volt, és annyira lelkes voltam, hogy egymás után 3 nap is feltettem. Az eszem tudta, hogy ezt talán nem kéne, de a lelkesedésem és a kíváncsiságom azt sutyorogta folyamatosan a fülembe, hogy jó lesz az… Nem lett. Rögtön meg is tudhattam, mit jelent a túlhámlasztás: kipirosodás, hámlás, húzódás. Leálltam, és visszavettem a gyakoriságból, eleinte 3, majd később 2 naponta használtam a terméket, és szép fokozatosan minden a helyére került. Itt ki is mondtam a kulcsszót: FOKOZATOSAN. Mind a koncentrációt, mind a gyakoriságot fokozatosan érdemes növelni, ezt jó alaposan megtanultam.

3. Úszd meg szárazon!

Volt még egy necces első tapasztalatom: sokkal durvábban csípett a hámlasztó, mint amire számítottam, kimondottan kellemetlen volt. Aztán már a második alkalommal is jóval enyhébb volt, és utána sem volt zavaró. Ezt egyrészt annak köszönhettem, hogy a bőröm kicsit hozzászokott, másrészt a szerencsémnek: egy interjú során tudtam meg az egyik kedvenc bőrgyógyász szakértőmtől, hogy a hámlasztó akkor csíp, ha enyhén nedves bőrre visszük fel, vagy ha apró sérülések vannak a bőrön. Azóta megvárom, hogy tökéletesen megszáradjon a bőröm, mielőtt a folyadékot felviszem, és ha van esetleg olyan rész, ahol apró seb, mondjuk egy pattanás nyoma van, azt kikerülöm.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

wishfulskin (@wishfulskin) által megosztott bejegyzés

 

4. Kombinálj okosan!

Azt is a saját bőrömön tanultam meg, hogy a hámlasztók nem minden hatóanyaggal működnek jól együtt. A szokásos hámlasztó rutinomat megtartva, de a kíváncsiságtól fűtve próbáltam ki egy új retinolos terméket – arról megfeledkezve, hogy utána nézzek, vajon jó-e együtt a retinol és az AHA sav. Ha vettem volna a fáradságot, arra jutottam volna, hogy nem tiltólistásak együtt, ugyanis nem teljesen ugyanaz a hatásmechanizmusuk, viszont nem jó ötlet mindkettőből nagy koncentrációjú terméket használni egyszerre. Vagy az egyik legyen gyengébb, a másik erősebb, vagy eltolva, más-más napokon jó használni őket. Azóta is ezt a mintát követem, és nekem nagyon bevált: nincs retinol és hámlasztás ugyanazon az estén, de váltva szépen megférnek egymás mellett a nagyobb koncentrációjú termékek is. A bőrszárazság, viszketés így azóta nem téma nálam, szerencsére.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Skinsmart Magyarország (@skinsmarthu) által megosztott bejegyzés

 

5. Védd magad!

Érzékeny a bőröm, és télen is használok fényvédőt (ha nem is feltétlenül SPF50-et), de minden tavasszal belefutok egy „figyelmeztető” lepirulásba, amikor is emlékeztet a bőröm, hogy az UV-szűrés nagyon-nagyon fontos. És bizony néha télen is, amikor napos időben hosszabban vagyok a szabadban, mondjuk egy egész napos kiránduláson. Egy emlékezetes lepirulás óta azonban nagyon odafigyelek a fényvédelemre a hámlasztós esték után. A péntek AHA-nap, szombatra erdei túra volt beütemezve. Gyönyörű, napsütéses, hideg idő volt, reggel a szokásos bőrápolással, SPF30-tartalmú hidratálóval. Meg is lett estére az eredménye: a figyelmeztető bőrpír és húzódás tavasz helyett most télen jelentkezett be. Azóta minden egyes reggel, amikor szabadtéri program a terv, megy fel az SPF50, sőt, általában van nálam egyszerűen használható fényvédő spray is, amivel nagyon könnyen megújítható a védelem.

A hámlasztók mellett ezeket a hatóanyagokat is érdemes megismerned

Még több

Bőrápolás