Bőrápolás 2022: így alakul idén a beautyrutinod

Kíváncsi vagy az év legnagyobb szépség-menőségeire? Utánajártunk, merre tart a szépségipar, és szakértőink azt is elmesélik, hogyan érdemes beépíteni a beauty-trendeket a mindennapjaidba.

Bőrápolás 2022: így alakul idén a beautyrutinod

Ragaszkodsz a bevált termékeidhez, vagy szívesen próbálsz ki újdonságokat? A szépségápolásban mindkét hozzáállásnak van létjogosultsága! Jó, ha tudod, mi az, amit szeret a bőröd, és olyan kozmetikumokat használsz, amelyek számodra bejöttek. De a bőröd azt is szereti, ha időről időre változtatsz egy kicsit. Nem kell félévente lecserélned a bőrápoló szettedet, de ha egy-egy terméket rendszeresen megújítasz, új hatóanyagokat, módszereket próbálsz ki kellő óvatossággal és körültekintéssel, azzal jól jársz. A trendekhez is így érdemes hozzáállni (minden téren, de a szépségápolásban különösen): jó, ha tisztában vagy velük, de nem kell mindent ész nélkül kipróbálni. Azonban amiről úgy gondolod, jót tehet az arcbőrödnek, azzal érdemes megismerkedned, szuper dolgok lesznek idén fókuszban. Az Art’N Face Arcesztétikai Klinika szakértői segítenek eldönteni, melyik szépségtrenddel és hogyan köss közelebbi barátságot.

Maszkne ellen hámlasztás

A maszkne elleni harc valószínűleg idén is folytatódik (sajnos). Aminek a legfontosabb eleme az arctisztítás. Az alapos mindennapos tisztítás mellett nagyon nagy szerepük lett a maszkviselés miatt megviselt bőr karban tartásában a hámlasztó készítményeknek.

Cosmo-tipp: Kitartó és következetes használattal az otthonra ajánlott készítményekkel is szép eredményeket lehet elérni (itt csekkolhatod, hogyan érdemes bevezetned őket a mindennapi bőrápolásodba), de ha a maszkne nálad is rendszeres probléma, érdemes havonta egyszer professzionális tisztító-hámlasztó kezelést igénybe venned. Nem, nem a nyomkodós tisztításra gondolunk. Hanem olyasmire, mint például a Hydra Beauty kezelés, amely során tejsav és szalicilsav többfázisú kombinációjával oldják fel a szennyeződéseket, elhalt hámsejteket, faggyút, mitesszereket, és vákuum illetve nagynyomású víz segítségével távolítják el mindezt.

Vízmentes arctisztítás

Az egyszerűség és a környezet kímélése jegyében (ezek mind nagyon fontos alapok a jövő szépségtrendjeit illetően) egyre nagyobb szerephez jutnak a micellás arctisztító termékek. Ezekkel egy lépésben kiválthatóak az arcápolási rutin során használt termékek (sminklemosó, habzó lemosó, tonik). A micellák olyan apró részecskék, melyek a mágneshez hasonlóan vonzzák magukhoz a szennyeződéseket, ennek köszönhetően nem kell dörzsölni a bőrt.

Cosmo-tipp: A micellás oldatok között is vannak különböző bőrtípusokra ajánlott verziók. Akkor lesz a leghatékonyabb és legkíméletesebb a tisztítás, ha a te bőrödre való terméket használod. Ha zero waste vagy legalábbis környezettudatos bőrápolásra törekszel, és a micellás vizet mosható arctisztító koronggal használod, figyelj arra, hogy a 100% pamutból készült korongok másképp viselkednek, mint a vattalapocskák, másképp szívják fel a folyadékot, ezért legyél óvatos, hogy ne pazarold feleslegesen a micellás oldatot.

Hetente egyszer fehér mosással együtt tisztítsd őket a mosógépben, kézi átmosás és esetleg előáztatás is szükséges lehet. Sose használj egy korongot kétszer, tehát legalább 14 korongod legyen otthon, hogy 7 napra biztosított legyen a napi kétszeri arclemosáshoz szükséges mennyiség.

Bőrápolás mindenekfelett

Pontosabban minden előtt: a skincare before makeup trend erősebb, mint valaha. Ehhez nyilván a maszkviselés és a home office is hozzá járul, de tény, hogy a sminktrendek között is nagyon ott van a természetesen ragyogó, nem makulátlanra alapozott, hanem szépen hidratált, egészséges bőr. Tehát ne az legyen a célod, hogy elfedj a bőrödön minden egyenetlenséget, hanem hogy hozd a lehető legjobb formájába, és ne akard rejtegetni. A vastag, maszkszerű, mindent eltakaró camouflage-jellegű alapozók ideje lejárt!

Cosmo-tipp: A jó bőrápoló rutin alapvető fontosságú, de emellett a bőr egészségéhez szükséges vitaminok bevitelésre is érdemes extrán odafigyelni. Ezek a legfontosabbak:

  • C-vitamin – megőrzi a bőr üdeségét
  • D-vitamin – az egészséges bőr egyik alapja
  • E-vitamin – öregedésgátló
  • B7-vitamin – csökkenti a bőrproblémákat
  • Kollagén – ránccsökkentő
Egy esztétikai bőrápolási eljárás akkor igazán eredményes, ha megfelelő táplálkozással is kiegészíted. Mert egy esetleges gyulladás a szervezetben vagy egy ételintolerancia nagyon sokat árthat még akkor is, ha a legjobb és legkorszerűbb arcesztétikai eljárásokat veszed igénybe.

Mélyen a bőrbe

A mezoterápia egyre népszerűbb a világban, és nálunk, Magyarországon is. A módszer különlegessége és újdonsága abban rejlik, hogy a már bevált hatóanyagok, például hialuronsav mellett már egyéb anyagokat is választanak a kezelésekhez: homeopátiás anyagokat vagy vitaminokat is juttatnak a kezelés során a bőrbe.

Cosmo-tipp: Szerencsére egyre kevesebben kötik korhoz a bőrápolást-bőrszépítést. Az öregedés későbbi jeleinek késleltetését mielőbb érdemes elkezdeni, hiszen megelőzni sokkal könnyebb ezeket, mint aztán később eltüntetni vagy mérsékelni. Szóval a tudatos bőrápolásnak már huszonévesen érdemes beépülnie a napi rutinba, és egy kis odafigyeléssel már a harmincas években rengeteget lehet tenni, hogy minél később jelentkezzenek a bőröregedés jelei.

Antistressz ápolás

Nehéz időszak van mögöttünk, és nem jelenthetjük ki, hogy vége, bár őszintén reméljük, hogy az idei év könnyebb, nyugodtabb lesz. Az elmúlt hónapok, évek stressze azonban nagyon sokak bőrén hagyott nyomot – nem véletlen, hogy a stressz hatásait csökkentő, semlegesítő kozmetikumok és kezelések előretörése zajlik.

Cosmo-tipp: A pihentető alvás nagyon sokat számít, tegyél meg mindent ahhoz, hogy a lehető legkevesebb dolog zavarjon éjjel.

Lefekvés előtt már ne nézegesd a telefonodat, ne legyen fények a szobában, különösen kék fény ne, kiszellőztetett, hűvös szobában aludj, elektromos készülék ne legyen a közvetlen közeledben.

Amit még érdemes bevetned a speciális antistressz kozmetikumokon kívül: koffeines szemkörnyékápoló, élénkítő pakolások, arcjóga.

Szépség csomagban

Rengetegféle szépészeti szolgáltatás érhető el ma már, plasztikai és esztétikai egyaránt. Sokszor nagyon nehéz megtalálni, kiválasztani azt, amelyikre a legnagyobb szükség van, ezért olyan klinikára, szépészeti központba érdemes menni, ahol komplex szolgáltatást nyújtanak. Vagyis arra is figyelmet fordítanak, hogy megtervezzék és összehangolják a vágyott arcképhez szükséges kezeléseket, és mindehhez otthoni szépségápolási rutint is kínáljanak. Ehhez jó, ha tapasztalt esztétikai bőrgyógyász és esetleg plasztikai sebész dolgozik össze, hogy a végeredmény a lehető legjobb és legtermészetesebb legyen.

Amiről még érdemes tudnod

Ezek a fogalmak még viszonylag ismeretlenek, de lehet, hogy hamarosan elárasztják majd az Insta-feddedet.

Fermentált kozmetikumok: Japánból származó, speciális eljárással tartósított, antioxidánsokban rendkívül gazdag bőrápolók.

Wellness-illatok: Olyan speciálisan, idegtudományos módszerekkel megtervezett parfümök, amelyeket nem azért használunk, hogy mások vonzónak találjanak minket, hanem mert jó hatással vannak arra, aki viseli. (Fokozzák a koncentrációt, energiát adnak.)

Denfluencerek: Dental influencerek, vagyis olyan digitális tartalomkészítők, akiknél az orális higiénia van fókuszban – ami az elkövetkező időszak egyik buzzwordje lesz.

Ha képben akarsz lenni az idei szépség- és divattrendekkel, kattints

Fotók: Getty Images / PamelaJoeMcFarlane, Profimedia / Red Dot, Getty Images / Fizkes

via gcimagazine.com, harpersbazaar.com, byrdie.com

Még több

Bőrápolás