Hasznos eszköznek tűnik, de könnyen tönkre teheted vele a bőröd: így használd a mitesszereltávolítót

Lehet, hogy a TikTok-videók alapján szuper ötletnek tűnik a kis hurkos fém pálcával szabadulni meg a mitesszereidtől, de a kozmetikusod nem biztos, hogy egyetértene ezzel. Ha mégis beveted, így használd, hogy ne sérüljön a bőröd.

Hasznos eszköznek tűnik, de könnyen tönkre teheted vele a bőröd: így használd a mitesszereltávolítót

Apróságnak tűnhetnek, de a szép, egyenletes bőrképet nagyon is el tudják rontani a kis fekete pöttyöcskék. Bár nem olyan látványosak, mint a pattanások, nem sokkal könnyebb megszabadulni tőlük. És ha nem megfelelően próbálkozol ezzel, bizony eléggé nagy kárt tudsz okozni a bőrödnek. Az Instát és a TikTokot mostanában elárasztották a „mitesszerkinyomós” videók – elég undi, de vannak, akik valami furcsa élvezetet lelnek abban, ahogy azt figyelik, hogy a bőrből eltávolítódnak a kis faggyúdugaszok. (Ha még nem láttál ilyet, de szeretnél, például itt találsz – de ne ebéd előtt nézd meg…) A tapaszok és lehúzható maszkok mellett egyre többször szerepel eszközként a hurkos fém mitesszereltávolító. Annyira egyszerűnek és kíméletesnek tűnik a használata, hogy te is elgondolkodtál azon, hogy beszerzel egyet? Azért előtte olvass tovább.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

NB | Facials & Skincare (@natural_bloom) által megosztott bejegyzés

Mitől fekete?

Először is nem árt, ha pontosan tisztában vagy azzal, mi is a mitesszer. A kis fekete pöttyök bár olyannak látszanak, mintha szennyeződések lennének, valójában nem azért feketék, mert „koszosak”. A faggyúmirigyekben felhalmozódott, besűrűsödött faggyú és elhalt hámsejtek képeznek egy „dugót”, ami miatt az alatta termelődő faggyú sem tud kiürülni. A fekete szín az oxidálódás miatt alakul ki: a faggyú a levegővel érintkezve egy idő után feketére színeződik. És zavaróvá válik.

Mit tegyek ellene?

Egészen biztosan feltetted már te is ezt a kérdést. És itt jön a képbe a mitesszereltávolító pálca, ami egyre népszerűbb mostanában. Olyan egyszerűnek és ártalmatlannak tűnik: csak rányomod a bőrödre, és a kis faggyúdugasz már kint is van – háááááát, jó esetben. Igazából a „veszélyességi szintje” legalább akkora, mintha az ujjaddal (vagy a körmöddel, ááááááá) állnál neki nyomkodni a pofidat. Sőt, bizonyos szempontból még rosszabb is. Gyakorlott kézben, megfelelő előkészítéssel valóban hasznos lehet a hurkos mitesszereltávolító, de ha óvatlanul kezded el gyötörni vele a bőrödet, a mitesszerből gyulladt pattanást, de akár sebet, sőt később heget is csinálhatsz. Szóval ha úgy döntöttél, adsz neki egy esélyt, ezekre a dolgokra figyelj.

Mindent fertőtleníts használat előtt!

A bőrödet, az eszközt és a kezedet is. És az eszközt használat után is tisztítsd meg gyógyszertári alkohollal vagy speciális eszközfertőtlenítővel.

Puhítsd meg a bőrödet

Ehhez használhatsz meleg vizes törülközőt, de egy hosszabb zuhany is megteszi. Az arcgőzölő készülék is jó, csak legyél vele óvatos.

Ne erőltesd

Ha elsőre-másodikra nem sikerült a művelet, ne küzdj tovább. Annak egészen biztosan valami olyasmi lesz a vége, amire egyáltalán nem vágytál.

Legyél gyengéd

A többszöri nyomorgatásnál semmivel sem jobb, ha egyszer, de akkor jó erősen mész neki a mitesszernek. Vigyázz a bőrödre!

1. MagnumProfessional Qualitymitesszer eltávolító pálca 2090 Ft 2. Tweezerman Professional kozmetikai segédeszköz mitesszerek eltávolításához 5640 Ft 3. Avon Mitesszereltávolító 899 Ft

Amit még tudnod kell

A mitesszerek „kinyomásával” vagy tapasszal, lehúzható maszkkal, esetleg vákuumos eszközzel való „kihúzásával” valójában csak átmeneti javulás érhető el. Ezzel a pórus felső részéből távolítod el a betapadt faggyút, ami valószínűleg újra fel fog gyűlni – főleg, ha a sok DIY kezelésnek köszönhetően a pórus fala már meggyengült, kitágult.

Ha hosszú távú megoldást szeretnél, ahhoz egyrészt egy gyengéd de alapos, precízen betartott arctisztító rutin kell, valamint hámlasztás és retinol. Egész pontosan BHA-savas hámlasztó és valamilyen retinoid-tartalmú szérum vagy krém. Ezeket ajánlott inkább váltott napokon használni, hogy egészen biztosan elkerülhesd az irritációt.

Problémás a bőröd? Segítünk helyre hozni!

Még több

Bőrápolás