Unod a mézeskalácsot? Hangolódj ezekkel az ünnepi desszertekkel a karácsonyra

Oké, mézeskalács nélkül nem telhet el a karácsony, de azért egy csomó isteni desszert van, amit az adventi időszakban érdemes kipróbálni.

Unod a mézeskalácsot? Hangolódj ezekkel az ünnepi desszertekkel a karácsonyra

Kicsit unod már a mézeskalácsot és idén valami mást is kipróbálnál? Akkor jó helyen jársz, ugyanis három olyan isteni karácsonyi desszert receptjét is elhoztuk, amivel nem lőhetsz mellé. Nem hiszed? Akkor csekkold őket!

Lekváros linzer 

Linzer

Fotó: Getty Images/porosolka

Hozzávalók 

  • 50 dkg finomliszt 
  • 1 csomag sütőpor 
  • 25 dkg vaj vagy margarin 
  • 10 dkg porcukor 
  • 1 csomag vaníliás cukor 
  • 2 tojás 
  • 1 evőkanál tejföl 
  • 1 citrom reszelt héja 
  • csipetnyi só 
  • 1 üveg ízlés szerinti lekvár 

Elkészítés

A lisztbe szitáld bele a sütőport és a sót, majd add hozzá a darabokra vágott vajat. Morzsold össze, aztán mehet bele a porcukor, a vaníliás cukor, a tojások és a tejföl. A citrom héját reszeld le (jó, ha bio-t használsz, az nincs kezelve), és ezt is add a tésztához. Gyúrd össze a tésztát, akkor jó, ha már könnyen elválik a kezedtől és a tál falától is. 20 percre tedd hűtőbe.

Egy nyújtódeszkát lisztezz be és körülbelül 3-4 mm vastagra nyújtsd ki a tésztát, aztán szaggasd ki őket egy pohár segítségével. A felének a tetejébe készíts karácsonyi mintát sütikinyomóval. A sütőt melegítsd elő 180 fokra és körülbelül 15-17 percig süsd a linzereket. Amikor készen vannak, akkor egy sima, és egy szaggatott közé kenj lekvárt, majd szórd meg a tetejét porcukorral.

Hókifli

Hókifli

Fotó: Getty Images/NatashaBreen

Hozzávalók a kiflihez

  • 30 dkg liszt 
  • 25 dkg vaj 
  • 10 dkg porcukor 
  • 10 dkg őrölt dió (ízlés szerint mandula) 

Hozzávalók a dekorációhoz 

  • 2 evőkanál porcukor 
  • 1 csomag vaníliás cukor 

Elkészítés 

A lisztbe morzsold bele a kisebb kockákra vágott vajat, majd mehet bele a porcukor és a darált dió is. Gyúrd össze a tésztát, majd csípj le kisebb darabokat, formázz belőlük rudakat és hajtsd őket kifli formára. 180 fokra előmelegített sütőben 13-15 perc alatt süsd meg őket. A dekorációhoz a porcukrot és a vaníliás cukrot keverd össze, végül egy szita segítségével szórd meg a kiflik tetejét.  

Zserbó muffin

Zserbómuffin

Getty Images/anyaivanova

Hozzávalók 

  • 20 dkg liszt 
  • 15 dkg darált dió 
  • 10 dkg cukor 
  • 10 dkg vaj 
  • 1 db tojás 
  • 1 csomag sütőpor 
  • 1,5 dl tejszín 
  • baracklekvár 
  • kisebb dió darabok 

Elkészítés 

Vegyél elő két tálat. Az egyikben a vajat a cukorral és a tojással keverd habosra, a másikban a lisztet a darált diót és a sütőport forgasd össze. Ízlés szerint nyugodtan keverj a tésztába apróra vágott dió darabokat is. Keverd bele az egészet a vajas masszához, és végül a tejszínt is add hozzá az egészhez. A muffinformát béleld ki papírkapszlikkal és negyedig töltsd csak meg őket. Ezután mindegyikre tegyél egy-egy teáskanál baracklekvárt, végül menjen rá megint a tésztából. Ízlés szerint a tetejére is tehetsz diót, de el is hagyható. 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 20 perc alatt elkészül. Ha felturbóznád, akkor étcsokit olvassz a tetejére.

Gyerünk, ne hagyd ki a legjobb ünnepi témájú cikkeinket:

Még több

Cosmo Christmas