Így készíthetsz bombabiztos mézeskalács házat – anélkül, hogy összedőlne

Már próbáltad, de a vége finoman szólva is kudarc lett? Mi is ismerjük ezt az érzést, de ezekkel a trükkökkel sziklaszilárd alapokra építhetsz!

Így készíthetsz bombabiztos mézeskalács házat – anélkül, hogy összedőlne

A Pinterest és az Instagram tele van szebbnél szebb mézeskalács házakkal, de a valóság… Maradjunk abban, hogy kiábrándító. A falak girbegurbák, a tető éppen csak, hogy nem szakad rá szerencsétlen Mézi családra, morzsakatasztrófát okozva. Ismerős? Akkor most nagyon figyelj, mert beavatunk abba, hogyan lehet bombabiztos mézeskalács házad!  

Precizitás a kulcs 

Mint egy tényleges építkezésnél, itt is fontos, hogy a részletek megegyezzenek, szóval elő vonalzóval és a sablonokkal! Ne csak szemmértékre, hanem milliméterre pontosan vágd ki a falakat, ablakokat, tetőszerkezetet, ugyanis, ha egyenesek az alapok, sokkal könnyebb lesz az összeragasztás. Az ablakok, ajtók esetében vágd be a helyüket, de csak sütés után szedd szét őket, így szebb lesz a végeredmény. 

Cosmo-tipp: Ha nem akarod a mézeskalácsot megenni, akkor érdemes kihagyni belőle az élesztőt, mert így pontosan ugyanolyan vastag marad a tészta, ahogyan elsőre kinyújtottad, nem változik a formája. 

Pontosíts 

Ha mégis megennéd a házat, és ezért sütőporral készíted, akkor a tésztát sütés után, szigorúan, amikor már teljesen kihűlt (!!!) óvatosan reszeld át egy sajtreszelővel, hogy minden oldala egyenes legyen. A falakat is ekkor érdemes díszíteni, mert fekve egyszerűbb, mint amikor már vízszintesen áll és minden lefolyik róla. 

Hagyd a házit 

A cukormáz vagy túl sűrű lesz, vagy túl híg, ráadásul sokáig tart, amíg ténylegesen kiszárad (gondolj csak a habcsókokra), ezért érdemesebb ehető cukorragasztót használni. Ezt kifejezetten mézeskalácshoz találták ki, és ilyenkor egy csomó változatban megtalálod a boltok polcain. Előnye a hagyományos cukormázzal szemben, hogy erősebb, és gyorsabban szárad, úgyhogy nem kell hosszú órákat várni, hogy megkössön. 

Itt tetőzik a dolog 

A dolog trükkös része a háztetőben rejlik, amíg csak a falak állnak, addig általában szilárd az építmény, de amint felkerül a tető, úgy dől össze, mint a kártyavár. Épp ezért a tető darabokat rögzítsd össze V-alakban egy sütőpapír és a már emlegetett cukorragasztó segítségével, és támaszd ki úgy, hogy a megfelelő alakban száradjon meg. Azzal, hogy nem utólag próbálod a megfelelő ívbe hajtani, a tető is sokkal stabilabban áll majd. 

Ne sajnáld a mázat 

A házszerkezetet úgy tudod jól megerősíteni, ha belülre, a falak találkozásához egy vastagabb cukormáz réteget kensz – nem kell túl pontosnak lenni, hiszen úgysem fog látszani. A tetőt csak akkor tedd fel, ha ez már kiszáradt! 

Díszítsd okosan 

Végül nem maradt hátra más, mint a díszítés! Itt már nyugodtan használhatsz tojásfehérjéből és porcukorból kikevert mázat, illetve gumicukrot vagy egyéb díszítő elemet is, de arra ügyelj, hogy a tetőre ne pakolj túl sok súlyt. 

via

Minden, amit a mézeskalács készítésről valaha tudni akartál:

Még több

Cosmo Christmas