Ezek a legvarázslatosabb karácsonyi szokások a világ minden tájáról

Fogadjunk, hogy ezekről még soha nem hallottál!

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Ezek a legvarázslatosabb karácsonyi szokások a világ minden tájáról

Svédország – Yule kecske vs. Gävle kecske

A svédeknél még a pogány időkből maradt fenn egy fontos ünnepi szimbólum, a szalmából készült kecske piros szalagokkal átkötve. Ezt Yule kecskének nevezték. A karácsonyi jelkép 1966-ban teljesen megújult, amikor valaki kitalálta, hogy épít egy hatalmas szalmakecskét Gävlebocken város egyik terére. Ez lett a Gävle kecske, ami minden évben advent első vasárnapjától látható, a karácsony végével pedig könnyes búcsút vesznek tőle és egyszerűen felgyújtják.

Fülöp-szigetek – San Fernando, a karácsony fővárosa

Az amerikai filmek alapján eddig azt hihetted, őket senki nem tudja lenyomni karácsonyi dekorban, de csak azért, mert nem hallottál még San Fernando-ról és a hatalmas karácsonyi fényfesztiválról, amit minden évben ott rendeznek meg. A Ligligan Parulnak nevezett ünnepélyen a fények a betlehemi csillagot szimbolizálják.

Finnország – Tejberizs és mandulavadászat

A finn családok tejberizsevéssel kezdik a karácsony reggelt, hozzánk hasonlóan szívesen fogyasztják fahéjjal, kakaóval vagy esetleg lekvárral. A hagyomány szerint az anyuka az egyik tál ételbe egy mandulát rejt, és amelyik gyerek megtalálja, az „nyer”. Sok szülő csal ilyenkor, és minden gyerekének mandulaszemet tesz bele, hogy a kicsik ne legyenek csalódottak.

Dánia – Védőmanók és tánc a fa körül

A kereszténység előtt a dánok a fényesebb napokat ünnepelték a téli napforduló idején, ma pedig védőmanókat, úgynevezett nissereket tesznek az ablakaikba. Szenteste a szoba közepére húzzák a karácsonyfát és énekelve körbe táncolják, miközben fogják egymás kezét.

Norvégia – Kiskarácsony

A norvégoknál december 3-án kezdődik a karácsonyi ünneplés, ha nem 2020 lenne, valószínűleg idén is megtelnének esténként az utcák, éttermek és bárok mulatozó családokkal és baráti társaságokkal. Az igazi karácsony első napja december 23-a náluk, sokan ekkor díszítenek karácsonyfát, sütnek mézeskalácsot, vagy esznek risengrynsgrøtot, vagyis tejberizst.

Barbados – Ananászos sonka sóskamártással

A barbadosiak el sem tudják képzelni, hogy karácsonykor ne tegyenek az asztalra sült sonkát ananásszal és sóskamártással, valamint rumos tortát, illetve Jug Jug-ot. Utóbbit egy galambbabból, kukoricalisztből, sózott húsból készítik fűszerekkel.

Címkék: advent betlehem fesztivál karácsony nisser szenteste szokások tejberizs ünnep

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Cosmo karácsony