Ezért árt az egészségednek, ha túl sok karácsonyi zenét hallgatsz

Még a jóból is megárt a sok…

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Ezért árt az egészségednek, ha túl sok karácsonyi zenét hallgatsz

December közeledtével egyre többen kapcsolunk karácsony-üzemmódba. Előszedjük a kedvenc díszeinket, készíteni kezdjük az idei adventi koszorúnkat – és persze végtelenségig hallgatjuk a Spotify-on az ünnepli lejátszási listánkat. Mindebben első látásra semmi rossz nincs (sőt az ünnepi dekor még boldogabbá is tehet bennünket), mégis, a szakértők szerint a túltolt karácsonyi zenehallgatással valójában csak árthatunk magunknak.

Az ünnepi időszak kezdetén valószínűleg még mindenkinek melegséggel és nosztalgiával tölti meg a lelkét, ha felcsendül valahol egy-egy karácsonyi dallam, ám ha megállás nélkül ezeket a dalokat hallgatjuk, az akár komoly tüneteket is okozhat. Linda Blair klinikai pszichológus szerint a túltolt karácsonyi dalok szorongáshoz és stresszhez vezethenek. Ennek oka az, hogy az agyunk egy idő után egyszerűen túltelítődik, és ha ez megtörténik, akkor egyre idegesebben reagálunk majd ezekre a zenékre. Ha pedig egyébként is többet szoktál stresszelni az ünnepek közeledtével – például az ajándékok és a folyamatos költekezés miatt – , akkor számodra ezek a karácsonyi dalok akár kibírhatatlanná is válhatnak.

De a legnehezebb helyzetben a pszichológus szerint a bolti eladók vannak, akiknek karácsony előtt gyakorlatilag egész nap ünnepi dallamokat kell hallgatniuk.

„Ettől egy idő után nem fognak tudni semmi másra fókuszálni. Az agyuk rengeteg energiát fog fektetni abba, hogy megpróbálja nem meghallani a zenét – magyarázza a szakember.

Címkék: boldogság december egészség karácsony rossz hatás ünnepek zene

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Cosmo karácsony