2020.12.08.@ 12.12

Ezért jó, ha forralt bort iszol

Nem is gondolnád, mennyi pozitív hatása van!

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Ezért jó, ha forralt bort iszol

Mi is az a forralt bor?

„A forralt borban általában vörösbor és szezonális fűszerek, mint narancs, fahéj, szerecsendió, szegfűszeg és szegfűbors található” – határozta meg egyik kedvenc téli italod definícióját Ginger Hultin, dietetikus a Bustle magazinnak.

A forralt és fűszerezett alkoholos italok amúgy a 19. században terjedtek el, akkor az emberek úgy gondoltál, ezek segítenek megelőzni a náthát és a kihűlést. Valamivel később lett belőlük ünnepi ital, mára igazi klasszikusnak számítanak a téli hónapokban, karácsony környékén.

Antioxidánsokkal tölti fel a testedet

A forralt borban található fűszerek gyulladáscsökkentő hatással bírnak, és feltöltheted a szervezetedet olyan anyagokkal, amelyek megóvják a sejteket az úgynevezett oxidatív stressztől. A szegfűszeg, a gyömbér, a szegfűbors, a szerecsendió és a fahéj mind gazdag flavonoidokban, vagyis természetes gyulladáscsökkentőkben. A gyömbér és fahéj ráadásul a vérkeringésnek is nagyon jót tesz.

Vitaminpótlásnak is megteszi

A narancskarika minden forralt bor kötelező eleme, ami azért szuper, mert tele van C-vitaminnal, káliummal és B-vitaminokkal. Ezek mind nagyon kellenek a testednek, hiszen erősítik az immunrendszert, velük gyorsabban gyógyulnak a sebek és nehezebben fognak rajtad a betegségek.

Vörös csoda

Több kutatás is bebizonyította már, hogy kis mennyiségben a vörösbor kimondottan jót tesz, hiszen magas a vastartalma, ami segíti az egészséges vérképzést. Antioxidánsokban szintén gazdag, serkenti a vér oxigénellátását.

Fotó: Profimedia – Red Dot

A tökéletes forralt bor recept

Hozzávalók

  • 750 ml vörösbor
  • 8 db szegfűszeg
  • 2 db ánizs
  • 1 db narancs
  • 1 db citrom – elhagyható
  • 2 rúd fahéj
  • 2 evőkanál cukor

Elkészítés

Karikázzuk fel a narancsot és a citromot, majd tegyük egy fazékba a fűszerekkel együtt és öntsük bele a vörösbort. Cukor helyett mézet is használhatunk, a mennyiséget a választott bor típusa határozza meg. Ha édeset vettél, nem kell bele olyan sok! Kis lángon, fedő alatt melegítsük össze az italt, ha már gyöngyözik, húzzuk le a tűzről. Kész is van!

Címkék: fahéj forralt bor gyömbér hatásai ital narancs recept szegfűszeg szerencsendió vörösbor

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Cosmo karácsony

7 menő ruha, ha a kutyád is télibe öltöztetnéd

7 menő ruha, ha a kutyád is télibe öltöztetnéd

Pont őt hagynád ki a hangulatból? Na ugye, hogy nem!